Vakok, gyengénlátók számára

Vadkár biztosítás: ki fizeti meg a kárunkat?

2021.12.10

A vadgázolás az egyik legveszélyesebb baleset, ami autóvezetőként érhet minket: a járműbe becsapódó vad még alacsony sebességnél is komoly károkat okozhat az autónkban, sőt, nem ritkán a testi épségünkben is. A tavaszi hónapoktól különösen megnő az esély arra, hogy vadak keresztezik az utunkat, így érdemes időben utánanézni a vadkár CASCO-nak, és felkészülni a hasonló helyzetekre. Nézzük, mire kell odafigyelnünk, ha vaddal ütközünk!

Kié a felelősség vadgázolás esetén?

A vadkárokkal kapcsolatos felelősség kérdése gyakran okoz fejtörést az autóvezetőknek, hiszen a viszonyok sokszor nem tisztázottak. Számos tényezőtől függ, hogy kit vonhatunk felelősségre a vadgázolásért: számít például, hogy autópályán vagy közúton, illetve vadveszélyt jelző tábla hatályán belül vagy kívül történik a baleset. Alapvetően, ha minden szabályt betartottunk, és kizárható a saját felelősségünk, vagy a területileg illetékes vadásztársaság, vagy a közútkezelő vonható felelősségre az okozott kár miatt, azonban a szabályzás gyakran nem egyértelmű, a kárrendezés pedig igen hosszadalmas lehet.

Válogasson partnereink kiegészítő biztosítás ajánlatai közül egyszerűen, online!

Hogyan gyorsíthatjuk az ügyintézést?

Amennyiben elgázoltunk egy vadat, az első és legfontosabb dolgunk, hogy rendőrt hívunk, ugyanis ő fogja értesíteni a vadásztársaságot, és begyűjtheti a szemtanúk vallomásait is. Nagyon fontos, hogy az elgázolt vad a kárrendezés során bizonyítékként szolgál, ezért akár elhullott a balesetben, akár életben maradt, igyekezzünk felkutatni, vagy mutassuk meg a kiérkező rendőröknek, hogy merre található. Nagyon fontos, hogy az állat teteme minden esetben a vadásztársaság tulajdona, így soha ne jusson eszünkbe hazavinni az elhullott vadat, ez ugyanis bűncselekmény. A helyszínen mindent alaposan dokumentáljunk fotókkal és jegyzőkönyvvel, és ha esetleg a rendőrség nem értesítette azonnal a vadásztársaságot, a mi dolgunk, hogy 30 napon belül bejelentsük nekik a kárt.

CASCO ajánlatok a Netrisk.hu-n

Mire számíthatunk a kárrendezéskor?

A vadak mozgása viszonylag kiszámíthatatlan terep, így vadgázoláskor bizonyos körülményektől függően az úgynevezett „veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabály” áll fenn, mely szerint amennyiben mindkét fél megtett minden tőle telhetőt a baleset elkerülése érdekében, egyik fél sem vonható felelősségre, így mindenki viseli a saját kárát. Egy ilyen balesetben ugyanis nemcsak minket, mint autóvezetőt ér jelentős kár, de a vadásztársaságot is, egy-egy elhullott állat értéke ugyanis elérheti a százezres, de akár a többmilliós tételt is. Minden szabályzást figyelembe véve az egyetlen biztos megoldást azt jelenti, ha rendelkezünk teljes körű, vadkárra is kiterjedő CASCO-val, vagy kötelező biztosítás mellé köthető vadkár kiegészítővel. Ezeknek a biztosításoknak az ára elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora kár érheti a járművet még a leggondosabb odafigyelés ellenére is. Fontos részlet továbbá, hogy a vadkárt akkor is érvényesíthetjük a CASCO javára, ha utólag bebizonyosodik a vadásztársaság felelőssége, ebben az esetben ugyanis a biztosító megelőlegezi nekünk az összeget, amit utólag behajt a társaságon – mi pedig így mindenképpen jól járunk.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu