Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. november 16.

Mire fizet a CASCO? 3 gyakori példa

Sokan azt gondolják, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azaz a KGFB megkötésével teljesen levédték magukat, azonban a valóságban ez nem állja meg a helyét: vannak olyan, gyakorinak mondható esetek, amikor csak a CASCO biztosításunkra támaszkodhatunk. Nézzük, milyen káresetekre fizet a CASCO!

1. Lopás

A legtöbb háztartásban az autó az egyik legértékesebb ingóság, melynek nemcsak pénzben meghatározható, de érzelmi értéke is van – az autó sokak számára szinte családtag, így különösen fájó, amikor a szeretett járműnek hirtelen nyoma veszik. Amellett, hogy a mindennapi életünk során is jelentős bosszúságot jelent egy eltulajdonított jármű, az így keletkezett anyagi kár érezhető teher a családi kasszának is. Jó tudni, hogy a KGFB nem térít lopáskárokat, így csupán abban az esetben számíthatunk a biztosítónkra, ha cascót kötöttünk.

2. Baleset és rongálás

Míg egy ütközés esetén egyértelmű, hogy a kötelező biztosítás fedezi a másik fél számára okozott kárt, számos olyan baleset létezik, melyek esetén nem támaszkodhatunk a KGFB-re. Ilyen például, amikor parkolás közben nekihajtunk egy villanyoszlopnak vagy más akadálynak, vagy akár elnézzük a garázsbeállót és meghúzzuk az autónk oldalát. Hasonlóan kellemetlen helyzet, amikor valaki meghúzza, netán összetöri az autónkat, a vétkes sofőrnek azonban csak a hűlt helyét találjuk – jó tudni, hogy ilyen, cserbenhagyásos esetek során is számíthatunk a CASCO biztosításunkra. Ugyanez vonatkozik a rongálásra: ha az éj leple alatt valaki szándékosan kárt okoz a járművünkben, a CASCO a szerződésben megállapított önrésszel megtérítheti a kárunkat.

3. Elemi károk

Mindenki tapasztalhatja, hogy napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás: hirtelen jégverések és heves zivatarok nehezítik az autósok dolgát, a leszakadó ágak és diónyi jégdarabok pedig komoly károkat is okozhatnak a kocsikban. Bár elemi károk esetén a kárrendezésért gyakran az építmény tulajdonosa felel (pl. ha egy pláza parkolójában fa dől az autóra), ezek a viszonyok számos esetben nem egyértelműek, ebben az esetben pedig csak a CASCO biztosításra támaszkodhatunk. Biztosítás megkötése előtt érdemes teljes körűen tájékozódni az adott ajánlattal kapcsolatban, és alaposan kérdezzünk utána a biztosító által nyújtott fedezetnek is – nem mindegy például, hogy milyen önrésszel kötünk szerződést, milyen kiegészítő biztosításokat választunk, illetve milyen feltételekkel térít a biztosító. A Netrisk.hu-n több különböző CASCO ajánlatot hasonlíthatunk össze, méghozzá egyszerűen, online, sorban állás nélkül – a kiválasztott biztosítást pedig azonnal meg is köthetjük, így a nem várt események lényegesen kisebb anyagi terhet jelentenek majd.

Oszd meg másokkal