Gépjármű átírás kalkulátor

Kíváncsi, milyen költségekre kell számítania, ha át szeretné íratni a gépjárművét? Használja Gépjármű átírás kalkulátorunkat!

Gépjármű adatai
Lorem ipsum Kezdje itt!
Calculator icon Számítás eredménye
Calculator separator
Vagyonszerzési illeték  
Eredetiségvizsgálat díja  
Új törzskönyv ára  
Új forgalmi engedély ára  
Notification icon
FONTOS! A kalkulátorban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem vonatkoznak elektromos gépjárművekre, nem jelentenek teljes körű tájékoztatást és azokért felelősséget nem vállalunk. Részletes tájékoztatás a gépjármű átírással kapcsolatban a Kormányablak ezen oldalán található, az előzetes eredetiségvizsgálattal kapcsolatban pedig ITT.
Összesen  

Mit kell tudni a gépjármű átírásról?

Gépjármű átírás menete és az átírási költségek Arrow select icon

Használt autó, esetleg motorkerékpár vásárlása esetén számos papírmunka és teendő hárul ránk, amelyeknek természetesen költségük is van: az eredetvizsga mellett a vevőt terheli a vagyonszerzési illeték, a törzskönyv és a forgalmi engedély illetéke, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díja, valamint külföldről behozott jármű esetén a regisztrációs adó is. Az adásvételt követően 15 napja van arra, hogy Ön vagy a meghatalmazottja elindítsa az átírást, azonban ahhoz, hogy a megvásárolt gépjármű a nevére kerülhessen, számos lépést kell elvégeznie – nézzük, melyek ezek!

Eredetiségvizsgálat – eredetvizsga Arrow select icon

Adásvétel esetén az első lépés mindig az eredetiségvizsgálat, mely során ellenőrzik, hogy a gépjárművet, vagy a hozzá tartozó papírokat nem manipulálták-e. A vizsgálat körülbelül 10-15 percet vesz igénybe, a költségét pedig a helyszínen kell rendezni – ezt az eladó és a vevő is megteheti. Az itt kapott igazolás feltétele az átírásnak, így ezt a lépést semmiképp se hagyja ki.

Adásvételi szerződés Arrow select icon

Gépjármű átírása esetén az egyik legfontosabb lépés az adásvételi szerződés elkészítése, melyet négy példányban – kettő az eladóé, kettő a vevőé – kell kitölteni és aláírni, méghozzá a lehető legpontosabban, többször is leellenőrizve a megadott adatokat. Fontos, mindezt teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, azaz az adásvételi szerződést legalább két tanúval is alá kell íratni, feltüntetve a tanúk nevét és lakcímét is. A szerződésről és az adásvétel menetéről Gépjármű eladás menete és Gégjámű vásárlás menete oldalainkon tudhat meg többet!

Kötelező biztosítás Arrow select icon

Ezek után következik a kötelező biztosítás megkötése: a szerződés aláírását követően a vevő csak érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással indulhat el újonnan megvásárolt autójával! Biztosítás nélkül közlekedni nemcsak szabálytalan, de különösen rizikós is, hiszen ha a jármű új tulajdonosa balesetet okoz, az okozott kárt neki kell megtérítenie. A biztosító ezen felül minden biztosítás nélkül eltelt nap után fedezetlenségi díjat számol fel, amely alaposan feltornázhatja a költségeket. Emiatt célszerű felkészülten érkezni a vásárlás helyszínére, és az átvételt követően azonnal megkötni a biztosítást – szerencsére a Netrisk.hu-n ezt könnyedén megteheti. A kötelező biztosítás mellé CASCO is köthető, amely bár bizonyos eseteket leszámítva nem kötelező, de feltétlenül ajánlott.

Az átírási folyamat Arrow select icon

Maga az átírási folyamat, melyet kormányablakokban végeznek, szintén gyors és egyszerű: ha felkészülten érkezik, legfeljebb 15 perc elteltével a kezében lehetnek a papírok – a forgalmi engedélyt azonnal kézhez kapja, a törzskönyv pedig többnyire az ügyintézéstől számított két héten belül érkezik meg postán. A kérelem benyújtásához és az ügyintézéshez a következő dokumentumokra lesz szüksége:

  • az adásvételi szerződés egy példánya
  • forgalmi engedély és a törzskönyv illetékének befizetését tanúsító igazolás
  • a járműhöz korábban kiadott forgalmi engedély (új típusú forgalmi engedély esetén a korábbi törzskönyvre is szükség lesz)
  • kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást igazoló dokumentum
  • az eredetiségvizsgálatot igazoló határozat
  • vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolás
  • személyazonosságot igazoló okmány
  • meghatalmazás, ha az ügyben nem személyesen járunk el

Öröklés, céges autó, vagy 3,5 tonna össztömeget meghaladó jármű esetén változhat a szükséges dokumentumok köre, így amennyiben Ön az előbb felsorolt ügyek valamelyikében érintett, ügyintézés előtt keresse fel a Kormányhivatal weboldalát. Fontos, hogy az adásvételt követő 15 napon belül feltétlenül írassa át a gépjárművet, vagy hatalmazzon meg valakit, aki az ügyben eljár Ön helyett. Amennyiben ezt elmulasztja, a területileg illetékes okmányiroda intézkedik a jármű forgalomból történő kivonásáról, és az illetékfizetési kötelezettség miatt értesíti az adóhatóságot is.

A gépjármű átírás kalkulátor használata Arrow select icon

A gépjármű átírás kalkulátor használatához csupán néhány adatot kell megadnia: a gépjármű fajtáját, korát, teljesítményét, valamint lökettérfogatát – ezután a „Kalkuláció indítása” gombra kattintva tételesen is láthatja majd, hogy 2023-ben milyen költségekkel kell számolnia, ha át szeretné íratni gépjárművét.