cover02

Egészségpénztár összehasonlítás

document-discount

Egészségpénztár kalkulátor

Számolja ki, mennyi megtakarításra tehet szert egészségpénztári befizetéseiből, és spóroljon a mindennapi egészségügyi kiadásain!

Kalkulálok Arrow full icon
 • Check icon 20% adó-visszatérítéssel
 • Check icon Teljeskörű online ügyintézés
 • Check icon Széleskörű felhasználás
 • Check icon Spóroljon a mindennapi kiadásokon!

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni? Arrow select icon

Az egészségpénztár egyik legnagyobb vonzereje a 20%-os adó visszatérítés. Ez azt jelenti, hogy ha egészségpénztári számlánkra befizetünk egy adott évben 100 ezer forintot, akkor a NAV 20 ezer forintot fog utalni (visszatéríteni) a – helyesen leadott – éves adóbevallásunkat követően a tárgyévben befizetett személyi jövedelemadónkból (SZJA).

Így tehát, leegyszerűsítve, 100 ezer forint befizetésért cserébe 120 ezer forintot költhetünk el az egészségpénztári számlánkról (mínusz a működési költség, amely mértéke egészségpénztáranként változik, de átlagosan a befizetés összegének 4-7%-a körül mozog).

Mire tudom felhasználni az egészségpénztárban összegyűjtött összeget? Arrow select icon

Az egészségpénztári megtakarítás egyik nagy előnye, hogy a spórolt összeget rendkívül széles körű egészségügyi kiadásokra fordíthatjuk. A leggyakoribb kiadási kategóriák az alábbiak:

Magánegészségügyi szolgáltatások

Ebben a kategóriában a prevenciós szolgáltatások, szűrések (pl. bőrgyógyászat, nőgyógyászat) árából további 10%-os visszatérítés jár.

Magánintézményben történő szülés, magánorvosi beavatkozás, sőt, fogorvosi szolgáltatások is fizethetők egészségpénztári kártyával (utóbbira a legtöbb egészségbiztosítási csomag nem terjed ki).

Gyógytorna, gyógyfürdő, alternatív terápiák (pl. balneoterápia)

Számos alternatív prevenciós, vagy kezelési módot lehet EP kártyával fedezni, azonban minden konkrét esetben érdemes rákérdezni az adott szolgáltatónál, hogy egészségpénztári partner-e.

Gyógyszerek

A legtöbb patika elfogadja az EP fizetéseket, így akár Önnek, akár másnak (pl. Szüleinek, gyermekének, barátjának) szüksége van pl. lázcsillapítóra, azt Ön rendezheti EP számláról, EP kártyával.

Drogéria

A legnagyobb hálózattal jelenlévő drogériák (pl. Rossmann, DM) szintén elfogadnak egészségpénztári kártyát (ugyanakkor fontos, hogy csak az egészségpénztári támogatást élvező termékekre, például pelenkára).

Szemüveg, kontaktlencse, egyéb optikai cikkek

Az optikai cikkek megvásárlása rendszeres anyagi tételt jelent az érintettek számára. Éppen ezért ebben a kategóriában különösen jó szolgálatot tehet az önkéntes pénztár.

Babatermékek, babaápolás

Pelenka, babaápolási termékek − ezek állandó, rendszeres kiadást jelentenek, ha a baba megérkezett. Az egészségpénztár segítségével ezek a tételek is fedezhetők, így összességében az ezekre elköltött összeg 20%-át is megspórolhatjuk.

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között? Arrow select icon

Az egészségbiztosítás és az egészségpénztári tagság nem ugyanazt jelenti, két különböző szolgáltatásról van szó, amelyek más elven működnek. 

Az egészségbiztosítás, ahogy a neve is mutatja, biztosítási alapon működik, a biztosító egy meghatározott havidíj ellenében garantálja a magánellátás megszervezését, ha arra szükség van, majd ő számol el a szolgáltatóval.

Az egészségpénztár más elven működik: saját számlát vezet a tagoknak, amelyhez egészségkártyát is igénybe lehet venni. A saját számlára befizetett pénzből nemcsak a saját egészségügyi kiadásait számolhatjuk el, hanem akár az egész család számára is vásárolhatunk elszámolható termékeket és számos szolgáltatást is igénybe vehetünk.

Mi alapján válasszak egészségpénztárat? Arrow select icon

Az egészségpénztárak között a legszámottevőbb különbséget a kényelmi szolgáltatások jelenthetik, azaz, hogy

 • van-e lehetőség online ügyintézésre
 • mennyire gördülékeny az ügyintézés
 • mennyire praktikus az egyes szolgáltatások kialakítása
 • van-e lehetőség bankkártyás befizetésre
 • vannak-e egyéb, kedvezményes, társult szolgáltatások (pl. egészségbiztosítás)
 • milyen partneri hálózattal bír az adott egészségpénztár (jellemzően minél nagyobb, minél több tagot számlál a pénztár, partneri hálózata is annál kiterjedtebb)
 • vannak-e a megtakarítás felhasználását megkönnyítő extrák (pl. bankkártyával összekötött egészségpénztári kártya)?
Hogyan lehet kilépni az egészségpénztárból? Arrow select icon

A pénztári tagság bármikor megszüntethető, de ezt minden esetben írásban kell jelezni. Az addig befizetett pénz nem veszik el: a pénztár a kilépési szándék jelzése után elszámolást készít, az összeget pedig elutalja a kért számlaszámra. Érdemes tájékozódni a kilépés előtt, mert annak akár díja is lehet.

Egészségpénztár egyenleg lekérdezés Arrow select icon

Ha nem tudjuk biztosan, hogy aktuálisan mennyi pénz van az egészségpénztári számlán, érdemes lekérdezni az egyenleget, különösen ha költeni szeretnénk - ez mindössze egy-két percet vesz igénybe.

Aki rendelkezik egészségpénztári kártyával, az online is meg tudja ezt tenni, aki viszont nem rendelkezik ilyen kártyával, annak általában telefonos ügyfélszolgálat áll rendelkezésre az aktuális egyenleg lekérdezéséhez.