Regisztrációs adó kalkulátor

Kíváncsi, milyen költségekre kell számítania, ha forgalomba helyezne egy gépjárművet? Használja regadó kalkulátorunkat!

Gépjármű adatai

Lorem ipsum Kezdje itt!
Calendar icon
Calculator icon Számítás eredménye
Calculator separator
Regisztrációs adó mértéke  
Adócsökkentés mértéke  
Forgalomba helyezés óta eltelt hónapok  
Notification icon
FONTOS! A kalkulátorban szereplő adatok tájékoztató jellegűek, nem jelentenek teljes körű tájékoztatást és azért felelősséget nem vállalunk. Részletes tájékoztatásért kérjük, ellenőrizze a vonatkozó "2003. évi CX törvény a regisztrációs adóról" jogszabályt.
Fizetendő regisztrációs adó  

Gyakran ismételt kérdések

Milyen esetekben kell regisztrációs adót fizetni? Arrow select icon

Minden Magyarországon forgalomba helyezett gépjármű után regisztrációs adót kell fizetni. Ide értendő a jármű (személygépkocsi, lakóautó, motorkerékpár) első forgalomba helyezése (pl. külföldi jármű behozatala esetén), a gépjármű átalakítását követő forgalomba helyezése, valamint a flottaüzemeltetőtől való autóbérlés.

Mentesülhet-e valaki a regadó megfizetése alól? Arrow select icon

Jó hír, hogy a regisztrációs adó gyakran igen magas összegét számos esetben nem kell megfizetnünk. Mentesek a regisztrációs adó megfizetése alól a tisztán elektromos (5E környezetvédelmi osztály), a plug-in hibrid (5P és 5N), valamint a nulla emissziós (5Z) gépkocsik, valamint egyes elektromos motorkerékpárok. Az úgynevezett CD betűjelű, jellemzően diplomáciai rendszámmal ellátott járművek esetén szintén mentesülünk az adó megfizetése alól, csakúgy, mint a Z betűjeles rendszámmal rendelkező, többnyire külföldi értékesítésre szánt járművek forgalomba helyezése esetén. Ugyancsak nem kell regadót fizetni, ha OT betűjelű, muzeális jellegű gépjárművet helyeznénk forgalomba, valamint abban az esetben, ha az importáló nem kéri a gépjármű forgalomba helyezését. Egyes törvényben kihirdetett nemzetközi szerződésekben vagy törvényekben meghatározott adómentesség esetén szintén mentesülhetünk a regisztrációs adó megfizetése alól.

Visszaigényelhető-e a regisztrációs adó? Arrow select icon

Amennyiben a forgalomba helyezés előtt már befizettük az adót, visszaigényelhetjük az összeget, ha a járművet igazoltan, belföldi forgalomba helyezés nélkül kivitték az országból, illetve ha időközben a jármű a forgalomba helyezésre igazoltan alkalmatlanná vált. Abban az esetben is visszakapjuk a befizetett regadót, ha a járművet ellopják vagy megsemmisül, valamint ha a közlekedési igazgatási hatóság elutasította a forgalomba helyezési kérelmet. Ha az autó átalakítása miatt került sor az adó befizetésére, az összeg visszaigényelhető, ha az átalakítással a gépjármű jobb környezetvédelmi osztályba került. Amennyiben az adót bérelt autó után fizettük be, és a bérleti szerződés idő előtt megszűnt, a fennmaradó időre arányosan kiszámított adó összegét visszaigényelhetjük.

Mennyi a regisztrációs adó összege? Arrow select icon

A regadó összegét számos tényező befolyásolja: mértéke függ az üzemanyag típusától, a jármű hengerűrtartalmától, környezetvédelmi besorolásától, valamint az első forgalomba helyezés időpontjától. Az adó várható összege könnyedén kiszámítható a fent található regisztrációs adó kalkulátorral, csupán meg kell adnunk a kért adatokat, és a kalkulátor kiszámítja nekünk az összeget.

Kinek kell befizetnie az adót? Arrow select icon

A regisztrációs adót tulajdonjog megszerzése esetén annak kell megfizetnie, akit a törzskönyvben tulajdonosként feltüntetnek, legyen az természetes személy vagy szervezet. Ha a forgalomba helyezés előtt a járművet importálják, az adó befizetése az importőr feladata. Amennyiben a forgalomba helyezésre a jármű átalakítása miatt kerül sor, a regadót az aktuális tulajdonosnak kell befizetnie. Flottaüzemeltető által bérbe adott autó esetén az adó befizetése a gépjárműflotta-üzemeltető kötelessége.

Hogyan zajlik a regadó befizetése? Arrow select icon

Egy jármű első forgalomba helyezésekor az első és legfontosabb feladat, hogy bemutassuk a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, ahol megvizsgálják a gépjárművet, megállapítják a környezetvédelmi besorolását, és kiállítanak egy műszaki adatlapot, amellyel elindíthatjuk a regisztrációs adóval kapcsolatos eljárást. Az adóeljárás mindig az adózó kérelmére indul, tehát a mi feladatunk, hogy bejelentsük a regisztrációs adókötelezettségünket a NAV-nál. A vonatkozó adatlapot (Regisztrációs Adó Adatlap) személyesen, papíralapon és elektronikusan is benyújthatjuk, utóbbihoz hozzáférés szükséges a NAV ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) programjához. A bejelentést az adó alanya, vagy annak meghatalmazott képviselője, a vámjogi képviselő, a pénzügyi képviselő vagy az üzembentartó nyújthatja be.

Új autót vásároltam szalonból – ki fizeti be a regisztrációs adót? Arrow select icon

Amennyiben új gépjárművet vásárolunk, a vételár többnyire tartalmazza a forgalomba helyezés, az első, 4 évig érvényes műszaki vizsga, valamint a regisztrációs adó költségét. Az autószalonok jellemzően az ezzel kapcsolatos ügyintézést is átvállalják, ennek részleteiről azonban feltétlenül érdeklődjünk, mielőtt aláírjuk az adásvételi szerződést.

Használt autót vásároltam – kell-e regadót fizetnem? Arrow select icon

Ha olyan használt gépjárművet vásárolunk, amelyet már forgalomba helyeztek Magyarországon, nem szükséges regisztrációs adót fizetnünk: ahogy a neve is utal rá, ezt az adót csak egyszer, a gépjármű hazai regisztrációjakor kell megfizetni. Ne feledjük azonban, hogy amennyiben a gépjármű megvásárlását követően átalakítjuk azt – például a motort egy nagyobb hengerűrtartalmú motorra cseréltetjük – szükség lehet regisztrációs adó megfizetésére.