Gépjármű vásárlás menete

document-selling

Az autóvásárlásról általában

Autóvásárlás során már az első lépésektől számos apró részletre kell odafigyelnünk. A Netrisk.hu gépjármű adásvételi aloldalán sorra vesszük az autóvásárlás menetét, hogy Ön könnyebben eligazodjon a vásárlási folyamatban. Az adminisztrációt letölthető mintaszerződésekkel és nyomtatható teendőlistával tesszük egyszerűbbé, a Netrisk.hu-n pedig a vásárlást követően egyszerűen, online tehet eleget néhány fontos kötelezettségnek – például a kötelező biztosítás megkötésének.

Autóvásárlás lépésről lépésre

A gépjárművásárlás menete természetesen azzal indul, hogy körbenézünk egy számunkra szimpatikus adásvételi portálon, vagy ellátogatunk egy kereskedésbe. Ha megtaláltuk azt a járművet, amely az elképzeléseinknek és a pénztárcánknak is megfelel, minden esetben ellenőrizzük az autó előéletét. Nézzük, melyek a fontosabb tudnivalók!

 • A jármű előéletét a rendszám megadásával könnyedén ellenőrizhetjük a Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP), melyhez Ügyfélkapu regisztráció szükséges. Ezen kívül számos hasonló, ám fizetős szolgáltatást is igénybe vehetünk, azonban mindig ellenőrizzük ezeknek a hitelességét.
 • Jó jel, ha az eladó már a hirdetésben feltünteti a rendszámot és a kilométeróra állását. Ha ez nem szerepel a hirdetésben, bátran kérjük el ezeket az adatokat, valamint a jármű alvázszámát!
 • Kérdezzünk rá az eladónál az autó korábbi sérüléseire, kártörténetére! Ha már előre ellenőriztük ezeket, felkészülten és célirányosan tehetjük fel a kérdéseinket, és az is kiderülhet, ha az eladó valamilyen okból ezeket eltitkolja.
 • Tudjuk meg, hogy rendelkezik-e az autó szervizkönyvvel! Egyértelműen előny, ha az előző tulajdonos márkaszervizben javíttatta a járművet.
 • Ha tehetjük, vásárlás előtt vizsgáltassuk át a járművet egy független szakértővel!
 • Mindig az autó állapota, és ne a kilométeróra állása alapján hozzunk döntést – az autó futástörténetéből nem lehet egyértelműen következtetni a jármű állapotára.
 • A jármű átírásának feltétele az eredetiségvizsgálat, mely során ellenőrzik, hogy a gépjárművet, vagy annak papírjait nem manipulálták-e. Ezt a lépést akár a szerződéskötés előtt is elvégezhetjük, a költségét pedig mind a vevő, mind az eladó rendezheti, így erről érdemes már előzetesen megállapodni.

TIPP: A Netriskauto.hu-n rengeteg hirdetés közül válogathat, az egyszerűen kezelhető felület segítségével pedig a saját igényeire szabhatja a keresést. Nem szeretne sokat utazni? Használja a részletes keresőt, és szabja meg Ön, hogy milyen messzire menne az új autójáért!

Ha a jármű előélete alapján úgy döntöttünk, hogy nincs akadálya az adásvételnek, a következő fontos mozzanat a szerződéskötés. Itt szintén számos részletre kell odafigyelnünk:

 • Amennyiben foglaló vagy előleg kifizetésében állapodunk meg az eladóval, fontos, hogy tudjuk a különbséget a két fogalom között. A foglaló azt a felet kárpótolja, aki az adásvétel meghiúsulása esetén nem felelős a történtekért – ha a vevő az eladónak fel nem róható okból meggondolja magát, vagy a szerződésben foglalt időpontig nem teljesíti a vételárat, elveszti a foglalót. Amennyiben az eladó hibájából hiúsul meg az adásvétel (például úgy dönt, hogy másnak adja el az autót), a vevőnek a foglaló kétszerese jár vissza. Előleg esetén nincs ilyen szabályzás: amennyiben bármilyen okból meghiúsul az adásvétel, az előlegként letett összeg visszajár a vevőnek. Bármelyik megoldás mellett is döntünk, nagyon fontos, hogy készüljön átvételi elismervény az előleg vagy foglaló kifizetéséről a pontos összeg és feltételek megjelölésével.
 • A szerződés jellemzően az adásvétel helyszínén készül el, így fontos, hogy felkészülten érkezzünk. Legyenek nálunk a személyes irataink, és legyünk tisztában az adásvételi szerződés tartalmi követelményeivel. A szerződést teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, így az aláírásnál két tanú jelenléte szükséges, akiknél szintén legyen kéznél személyi azonosító.
 • Az adásvételi szerződést négy példányban kell elkészíteni, ügyelve arra, hogy minden adat pontosan szerepeljen benne. A szerződésben részletesen tüntessük fel, hogy a járművet milyen állapotban vesszük át, illetve térjünk ki az átvétel időpontjára is, amit érdemes percre pontosan megadni.
 • A vételár készpénzben történő kifizetésekor feltétlenül írjunk átvételi elismervényt!
 • Mindig tisztázzuk az eladóval az átadást követő kötelezettségeket, többek között az eladás bejelentését. Állapodjunk meg abban, hogy milyen lehetőségeink vannak a későbbi követelések érvényesítésére rejtett hibák esetén – autókereskedés esetén kérdezzünk rá, hogy a megtekintési állapot függvényében van-e lehetőség visszatérítési garanciára. Ezeknek a részleteit szintén tüntessük fel a szerződésben!
 • Külföldi autó vásárlása esetén legyünk a szokásosnál is körültekintőbbek: a külföldi jármű regisztrációs költségei igen magasak lehetnek, ezért mindig állapodjunk meg az eladóval arról, hogy melyik fél viseli ennek a költségeit. Nem mindegy, hogy a jármű rendelkezik-e külföldön érvényes műszaki vizsgával, ugyanis ennek megléte esetén honosításról, hiánya esetén azonban forgalomba helyezésről beszélünk. A külföldi járművek kártörténete nehezebben követhető vissza, így ragaszkodjunk a független szervizben történő átvizsgáláshoz! Fontos, hogy ha az autó nem rendelkezik ideiglenes rendszámmal és érvényes kötelező biztosítással, nem közlekedhetünk vele közúton, így nem vihetjük szabályos próbaútra sem. A rendszámra emellett az ügyintézésnél is szükségünk lesz, így ragaszkodjunk az ideiglenes rendszám meglétéhez!

Az adásvétellel nem tudtunk le minden adminisztrációs teendőt, sőt: már az autó átvételét követően számos lépés szükséges ahhoz, hogy az új autónkkal szabályosan közlekedhessünk. Lássuk, mire kell odafigyelnünk:

 • Az átadáskor ellenőrizzük, hogy minden szükséges iratot és tartozékot maradéktalanul átvettünk-e! Az adásvételi szerződés két példánya mellett kézhez kell kapnunk a jármű törzskönyvét, a forgalmi engedélyt, a szervizkönyvet (ha van), illetve a jármű kulcsait. A kulcsok átvételekor legyünk körültekintők: ne feledjük, hogy ha CASCO-t kötnénk az autóra (például lopás- vagy töréskárra), csak két gyári kulcs birtokában van erre lehetőségünk. A gyári kulcs pótlása utólag bár lehetséges, de meglehetősen költséges eljárás.
 • Nagyon fontos részlet, hogy a megvásárlás pillanatában érvényét veszti a jármű előző kötelező biztosítása, így a jelenleg hatályos szabályok szerint, ha úgy gurulunk haza a frissen vásárolt autóval, hogy nem kötöttünk KGFB-t, szabálysértést követünk el. Ez a szabályzás nagy kihívás elé állíthatja a vevőt, azonban ha előre bekérjük az eladótól a biztosításkötéshez szükséges adatokat, és a sikeres adásvételt követően okostelefonról vagy laptopról megkötjük a biztosítást, hamarosan teljesen szabályosan indulhatunk útnak.
 • A fenti kockázat mellett azokra a napokra, melyeken nem rendelkezünk kötelező biztosítással, fedezetlenségi díjat kell fizetnünk, melynek mértékét minden évben a MABISZ teszi közzé – ennek a napidíja személygépjármű esetén annak teljesítményétől függően akár több mint 1000 Ft is lehet.

TIPP: A Netrisk.hu-n egyszerűen összehasonlíthatja a piac valamennyi kötelező biztosítás ajánlatát, a kiválasztott biztosítást pedig online is megkötheti – akár percekkel a sikeres adásvétel után!

 • Amennyiben korábban nem tettük meg, a megvásárlást követően végeztessük el az eredetiségvizsgálatot, amely feltétele a gépjármű átírásának. Az eredetvizsgára nincs szükség abban az esetben, ha a járművet örököltük, vagy közvetlen hozzátartozótól ajándékozás útján került hozzánk.
 • A tulajdonosváltozást 8 napon belül be kell jelentenünk egy kormányablakban, amelyhez szükségünk lesz a személyazonosító okmányunkra, lakcímkártyára, az adásvételi szerződés egy példányára, az eredetiségvizsgálatot igazoló határozatra, a vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolásra, a jármű törzskönyvére, a forgalmi engedélyére, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről vagy a mentességről szóló igazolásra. Az új forgalmi engedélyt a szükséges költségek rendezését követően azonnal, a helyszínen megkapjuk, a törzskönyvet pedig az ügyintézéstől számított két héten belül postán juttatják el számunkra.
 • Amennyiben mást bíznánk meg az ügyintézéssel, mindenképpen készítsünk egy meghatalmazást, amelynek bemutatásával a meghatalmazott személy elvégezheti helyettünk az autó átírását.

TIPP: Ellenőrizze néhány kattintással, hogy milyen költségekkel kell számolnia az autó átírásánál: használja a gépjármű átírás kalkulátort!

Kapcsolódó cikkek