gépjármű eladás bejelentése laptopon

2020. október 6.

Így zajlik a gépjármű eladás bejelentése

Ha rendben lezárult az adásvétel, és búcsút intettünk szeretett autónknak, még egy adminisztrációs lépést teljesítenünk kell, mielőtt nyugodtan hátradőlhetnénk: ez a gépjármű eladásának bejelentése, amelyre nyolc napunk van az autó eladása után. Cikkünkben sorra vesszük, hogy pontosan hogyan zajlik az autó eladás bejelentése, és miért fontos eleget tennünk ennek a feladatnak.

Hogyan kell bejelenteni a tulajdonosváltást?

Az adásvétel lezárultát követően összesen nyolc napunk van arra, hogy bejelentsük a kormányhivatal felé a tulajdonosváltozást, így ezt a határidőt mindenképpen tartsuk fejben. Jó hír, hogy a gépjármű eladás bejelentése online is lehetséges, csupán fel kell töltenünk az adásvételi szerződést az úgynevezett Webes Ügysegéd Szolgáltatás segítségével. Ha az elektronikus megoldás valamilyen okból nem szimpatikus, a szerződést bármelyik kormányablakban is bemutathatjuk, természetesen az előírt nyolc napos határidőn belül. A közlekedési igazgatási hatóság a bejelentésünket 3 napon belül bejegyzi, nekünk pedig ezután már csak egyetlen teendőnk marad.

Mit kell tennem a gépkocsi eladás bejelentése után?

Ha jeleztük a kormányhivatal felé a tulajdonosváltást, van még egy utolsó feladatunk, ez pedig a gépjármű eladásának bejelentése a biztosítónál. Nagyon fontos, hogy ezt ne tegyük meg korábban, ugyanis az adásvételi szerződés aláírásának pillanatáig rendelkeznünk kell érvényes kötelező biztosítással. Az aktuális KGFB-díjat tehát akkor is be kell fizetnünk, ha az pont az eladás előtt válik aktuálissá – ha ezt nem tesszük meg, a szerződésünk díjnemfizetéssel fog megszűnni, amelynek számos negatív következménye lehet. Miután bejelentettük a tulajdonosváltozást a biztosítónál, a szerződésünk érdekmúlás jogcímen megszűnik, a már befizetett díj időarányos részét pedig visszakapjuk a biztosítótól.

Miért fontos, hogy bejelentsük az autó eladását?

A gépjármű eladás bejelentésének elmulasztása esetén számos kellemetlenséggel szembesülhetünk: ebben az esetben ugyanis minket terhel a gépjárműadó fizetésének kötelezettsége , és az autóval kapcsolatos eljárásokat (pl. különböző bírságok beszedését) velünk szemben fogják megindítani. A bejelentési kötelezettség természetesen nemcsak ránk vonatkozik, hanem a vevőre is – ha bejelentettük a jármű eladását, a vevő viszont nem, a közlekedési hatóság az adásvételi szerződést megküldi a vevő lakhelye szerint illetékes kormányablaknak, amely intézkedik az autó forgalomból történő kivonásáról. A helyileg illetékes kormányablak egyúttal az adóhatóságot is értesíti a vevő illetékfizetési kötelezettségéről – ezért is nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a gépjármű eladásának bejelentéséről. Szerencsére online csak néhány percet vesz igénybe az ügyintézés, ha pedig kötelező biztosításunkat a Netrisk.hu-n keresztül kötöttük, a szerződés érdekmúlás miatti felmondása is csupán néhány kattintás.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek