slusszkulcs felmutatása autókereskedésben

2022. május 19.

Autóeladás törzskönyv nélkül: mik a lehetőségeink?

Bár a törzskönyvvel tudjuk igazolni a gépjármű tulajdonjogát, a mindennapok során valójában nincs rá szükség, hiszen a forgalomban való részvételnek nem feltétele, így egy esetleges közúti ellenőrzésnél sem kérik el. Mivel ritkán vesszük elő, gyakori probléma, hogy az évek alatt elveszik, hiánya pedig csak akkor tűnik fel, amikor éppen eladásra kerülne a sor. Az autóeladás törzskönyv nélkül sem teljesen lehetetlen dolog, de nem ajánlott, ráadásul ehhez igazán nagyfokú bizalom szükséges az eladó és a vevő között. Cikkünkből megtudhatja, hogy miért fontos a törzskönyv megléte az adásvétel során, és eláruljuk, mit kell tenni, ha elvesztette.

Mi a törzskönyv?

A törzskönyv 1999. január 1-től került használatba, amikor az új típusú forgalmi engedéllyel együttesen felváltották a korábban használt okmányt. Míg utóbbival a gépjármű forgalomban való részvételének feltételeit, addig a törzskönyvvel a tulajdonjogát tudjuk igazolni. A törzskönyv egy zöld színű plasztikkártya, ami tartalmazza a tulajdonos és a gépjármű adatait is – például az autó típusát, gyártási évét, motorja jellemzőit, alvázszámát. Ezen kívül tartalmazhat a jármű beszerzésével kapcsolatos információkat is, például az állami támogatást vagy a magyarországi behozatalához kapcsolódó közterhek alóli mentességet.

Lezárult az eladás? Hasonlítsa össze kalkulátorunkkal a különböző biztosítók KGFB ajánlatait, és kössön kötelező biztosítást online a Netrisk.hu-n!

Miért fontos a törzskönyv?

A törzskönyvet részben éppen a biztonságos adásvétel érdekében vezették be, ezért általában csak akkor vesszük elő, ha eladni készülünk az autónkat. Erről a kis kártyáról az évek alatt igazán könnyű megfeledkezni, sokszor már csak az eladás előtt, akár az utolsó pillanatban szembesülünk az elvesztésével is. Mivel a vevő csak a törzskönyv által bizonyosodhat meg arról, hogy az autó valóban az eladó tulajdonában van, így ennek megléte kiemelten fontos a csalások elkerülése érdekében.

Elveszett a törzskönyv, de eladnám az autómat: mit tehetek?

Ha ennek ellenére úgy döntünk, hogy törzskönyv nélkül adjuk el az autót, többlépcsős ügyintézésre lesz szükség. Először be kell jelentenünk az elvesztett iratot az illetékes okmányirodában, amiről jegyzőkönyv is készül. Második lépésként – írásban, szintén a kormányhivatalnál – le kell mondanunk az új kártya elkészítéséről, de fontos tudni, hogy ez még nem jogosít fel a gépjármű törzskönyv nélküli eladására. A bejelentés után a kormányhivatal kerestetni kezdi az okmányt, és az eltűnt törzskönyv száma megjelenik a Belügyminisztérium nyilvántartásában . A keresést 14 nap után lezárják, de mivel lemondtunk róla, nem állítanak ki új kártyát, csak az átírást követően, az új tulajdonos nevére. Az adásvétel során amellett, hogy a szerződésben feltüntetjük a törzskönyv elvesztését, a jegyzőkönyvet és a lemondó nyilatkozatot is csatolnunk kell hozzá, ugyanis az új tulajdonos csak ezek bemutatásával tud majd újat igényelni. A gépjármű eladása törzskönyv nélkül tehát bonyolult, legalább 1 hónapig tartó folyamat, ami önmagában nem elég, hiszen az adminisztráció mellett a vevő nagyfokú bizalmára is szükségünk van.

Így zajlik a törzskönyv pótlása

Természetesen, mint minden hivatalos okmány, így a törzskönyv pótlására is van lehetőség. Ehhez az illetékes okmányirodába kell bemennünk az alábbi dokumentumokkal:

  • személyi igazolvány,
  • lakcímkártya,
  • cég esetén aláírási címpéldány és cégkivonat,
  • tulajdonjogot igazoló dokumentum (pl.: adásvételi szerződés, bírósági határozat, hagyatékátadó végzés).

 

A törzskönyv pótlásának díja 6000 forint, amit a kormányhivatalban kapott csekkel a postán, vagy helyben is befizethetünk. Ha valaki más jár el helyettünk, akkor az igényléshez meghatalmazásra is szükség lesz. Az új kártya kiállítása nagyjából két hónapot vesz igénybe, ezért érdemes időben megkezdeni az ügyintézést.

Hogyan egyszerűbb az autóeladás: törzskönyv nélkül vagy új okmány igénylésével?

Ahogy az cikkünkből is kiderült, a törzskönyv hiánya megnehezíti az adásvételi folyamatot, ezért a legjobb, ha jóval az eladási szándék előtt ellenőrizzük, hogy megvan-e. Nem érdemes törzskönyv nélkül eladni autónkat, hiszen az ügyintézési folyamatot így sem tudjuk kikerülni, és bár a 6000 forintos illetéket megspórolhatjuk, de cserébe sokkal bonyolultabbá válik az átíratás folyamata, ráadásul a vevő bizalmát is elveszíthetjük. Vevőként biztonságosabb, ha ragaszkodunk a törzskönyv meglétéhez, később pedig ügyeljünk rá, hogy minden iratot biztos helyre tegyünk, hogy egy esetleges eladáskor ne kerülhessünk kellemetlen helyzetbe.

Oszd meg másokkal