Gépjármű eladás menete

authorize

Az autó eladásáról általában

Ha úgy döntünk, hogy eladjuk az autónkat, számos teendő vár ránk a hirdetés feladásától egészen a tulajdonosváltozás bejelentéséig. Az adminisztráció útvesztőiben könnyű elveszni, így a Netrisk.hu gépjármű adásvételi útmutatója már az első lépésektől segítséget nyújt az autó eladásában. Segédletünkben végigkövetjük az autó eladásának menetét, melyet letölthető mintaszerződésekkel és nyomtatható teendőlistával teszünk még egyszerűbbé.

Az autó eladása lépésről lépésre

A sikeres adásvétel egy jól megírt hirdetéssel kezdődik – szánjunk időt egy alapos és részletes hirdetés összeállítására! Nézzük, melyek a legfontosabb tényezők az autónk meghirdetésekor:

 • A jármű pontos adatain (típus, kor, futástörténet) kívül térjünk ki az autó állapotára, hibáira is. Ha nem vagyunk teljesen biztosak az autónk állapotában, érdemes egy szervizben alaposan átnézetni, és a talált hibákról jegyzőkönyvet kérni – ez a korrekt lépés jól mutat a hirdetésben, ráadásul, ha az autó az eladást követően hibásodik meg, a panaszrendezés is egyszerűbb lehet.
 • Bátran tüntessük fel a hirdetésben az autó rendszámát és alvázszámát, hogy a leendő tulajdonos egyszerűen ellenőrizhesse a jármű előéletét. A hirdetésben mindenképp tüntessük fel azokat a sérüléseket, amelyek a kártörténeti lekérdezésben szerepelnek, így számos kérdéstől és magyarázkodástól kímélhetjük meg magunkat.
 • A hirdetésben soroljuk fel az autó tartozékait és kiegészítőit, különös tekintettel a szervizkönyvre, a gyári kulcsok számára, a riasztóra, a plusz gumikra, és az esetleges extrákra.
 • Néhány jól sikerült fotó felkelti az érdeklődők figyelmét: ügyeljünk arra, hogy az autót lemosva, nappali fényben, egy tágas külső helyszínen (pl. parkolóban) fotózzuk. Készítsünk képeket több különböző szögből és az autó belső teréről, valamint nyugodtan dokumentáljuk a látható esztétikai hibákat is. Fényképezés előtt távolítsuk el az autóból a személyes tárgyainkat, ezzel is felkészítve a járművet az eladásra.
 • Ha egy érdeklődő személyes találkozót kér, legyünk felkészültek. Kísérjen el minket valaki, aki ért az autókhoz (ha adásvételre kerül sor, egyébként is szükséges két tanú jelenléte), és szervezzük a találkát könnyedén megközelíthető, forgalmasabb helyre.
 • Bár természetesen nem szabad egyből a legrosszabb helyzetet feltételezni, egy autó eladásakor sajnos előfordulhatnak átverések, így érdemes körültekintően megszervezni a személyes találkozót. Bizonyosodjunk meg arról, hogy nem hagyjuk egyedül a járművet a vevőjelölttel vagy a vele érkező kísérővel – gyakori átverés, hogy amíg mi az érdeklődővel beszélgetünk, a kísérő észrevétlenül manipulálja az autót, például olajat juttat a kipufogóba, vagy színezéket tölt a hűtőfolyadékba. Ezeknek az átveréseknek a célja, hogy a vevő az észlelt hibára hivatkozva jelentősen olcsóbban juthasson hozzá a járműhöz.

TIPP: A Netriskauto.hu-n egyszerűen, néhány kattintással, ingyenesen* hirdetheti meg autóját – Netrisk ügyfélként lépjen be vagy regisztráljon most!

*Ingyenes hirdetésfeladás 5 db autóig, hirdetésenként 12 db FullHD képpel

Komoly érdeklődő esetén elérkezik az autó eladásának egyik legfontosabb adminisztrációs pontja, a szerződés elkészítése. Egy helyesen, részletesen megfogalmazott szerződéssel számos kellemetlenséget spórolhatunk meg magunknak, így mindig fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő kitöltésére. Vegyük sorra a fontosabb tudnivalókat:

 • Előfordulhat, hogy az érdeklődő foglaló vagy előleg kifizetésével szeretné biztosítani vásárlási szándékát. Ebben az esetben fontos, hogy különbséget tegyünk a két fogalom között: míg a foglaló azt a felet kárpótolja, aki nem felelős az adásvétel esetleges meghiúsulásáért, az előleg minden esetben a vevőnek jár vissza. Így amennyiben foglalóban állapodunk meg, és az eladás számunkra felróható okból hiúsul meg, jellemzően a foglaló összegének kétszeresét kell kárpótlásul kifizetnünk a vevőnek. Amennyiben a vevő gondolja meg magát, vagy a megbeszélt időpontig nem fizeti ki a teljes vételárat, a foglaló összege nekünk jár. Akármelyik megoldást is választjuk, fontos, hogy a kifizetett összegről készüljön átvételi elismervény a pontos összeg és a feltételek megjelölésével.
 • A szerződés jellemzően az adásvétel helyszínén készül el, így fontos, hogy felkészülten érkezzünk. Legyenek nálunk a személyes irataink, és legyünk tisztában az adásvételi szerződés tartalmi követelményeivel. A szerződést teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, így az aláírásnál két tanú jelenléte szükséges, akiknél szintén legyen kéznél személyi azonosító.
 • Az adásvételi szerződést négy példányban kell elkészíteni, ügyelve arra, hogy minden adat pontosan szerepeljen benne. A szerződésben részletesen tüntessük fel, hogy a járművet milyen állapotban adjuk át, illetve térjünk ki az átadás időpontjára is, amit az esetleges félreértések elkerülése végett érdemes percre pontosan megadni. Az autó eladást megelőző átvizsgáltatása, valamint az erről készült jegyzőkönyv hasznos lehet a későbbi reklamációk esetén, például, ha az eladást követően a vevő rejtett hiba miatt kártérítést követelne.
 • A vételár készpénzben történő átvételéről minden esetben készüljön elismervény!
 • Mindig tisztázzuk a vevővel az átadást követő kötelezettségeket, többek között a tulajdonosváltozás bejelentését, valamint a kötelező biztosítás megkötését.

Ha megtörtént az adásvétel, az autó és a hozzá tartozó iratok átadása után sor kerül az utolsó adminisztrációs lépésekre – lássuk, melyek ezek!

 • A sikeres adásvételt követően bizonyosodjunk meg arról, hogy minden szükséges iratot és tartozékot átadtunk a jármű új tulajdonosának! Az adásvételi szerződés két példánya mellett át kell adnunk a jármű törzskönyvét, a forgalmi engedélyt, a szervizkönyvet (ha van), illetve a jármű kulcsait.
 • Az autó eladása után 8 napunk van arra, hogy bejelentsük a tulajdonosváltást. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy az adásvételi szerződést bemutatjuk egy kormányablakban, vagy online feltöltjük a Webes Ügysegéd Szolgáltatás segítségével. A változás bejelentése mind az eladóra, mind a vevőre nézve kötelező, számos következménye lehet, ha ezt valamelyik fél elmulasztja.
 • Fontos tudni, hogy egészen az adásvétel pillanatáig rendelkeznünk kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, így az aktuális negyedéves vagy éves díjat akkor is rendezzük, ha tudjuk, hogy hamarosan eladjuk a járművet. Amennyiben ezt nem tesszük meg, nemcsak elveszítjük a bonus-malus besorolásunkat, de a kimaradó napokra fedezetlenségi díjat is kell fizetnünk. Az adásvétel napjával lehetőségünk van érdekmúlás jogcímen felmondani a biztosítást, amelynek a részarányos díja túlfizetés esetén természetesen visszajár.
 • Amennyiben éves autópálya-matricával rendelkezünk, az eladást követően átírathatjuk a matricát egy másik autó rendszámára – ha nem vásárolunk azonnal másik autót, akár egy rokon vagy hozzátartozó részére is átruházhatjuk. Ebben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató tud segíteni, ahol feltétlenül be kell mutatnunk a matrica vásárlásakor kapott szelvényt, az új gépjármű forgalmi engedélyét, valamint az előző jármű eladását igazoló okiratot.

Kapcsolódó cikkek