Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. szeptember 23.

Hogyan készítsük fel autónkat az őszi-téli szezonra?

Az egyre hűvösebb időjárás beköszöntével az autóvezetőknek is fontos feladatuk van: fel kell készíteniük a gépjárművüket az őszi-téli szezonra. Bár azt gondolhatjuk, hogy a téli gumik felszerelésével letudtuk a tennivalóinkat, ennél lényegesen bővebb a lista: mutatjuk azokat a teendőket, amelyeket mindenképpen ki kell pipálnunk a biztonságos közlekedéshez!

Ellenőriztessük a fékek állapotát!

A biztonságos közlekedést ősszel a csapadékosabb időjárás mellett a lehulló falevelek is megnehezítik, amelyek nedvesen jelentős csúszásveszélyt jelentenek. Esős, havas időben jelentősen megnő a fékút, amely egy nem megfelelően működő fék esetén életveszélyes helyzetet teremthet. Ha eddig nem tettük, ősz elején mindenképpen ellenőriztessük a fékek állapotát, vezetéskor pedig vegyük figyelembe a megváltozott időjárási körülményeket alacsonyabb sebességgel és magasabb követési távolsággal.

Fényszórók és szélvédő

Ahogy csökken a napsütéses órák száma, úgy válik egyre fontosabbá, hogy megfelelően működjenek a fényszórók, illetve, hogy makulátlanul tiszta legyen a szélvédőnk. Ha azt észleljük, hogy a lámpáink, tehát a fényszórók, a féklámpák és a tolatólámpák nem, vagy csak hibásan működnek, haladéktalanul javíttassuk ki a hibát! Ugyanígy ellenőrizzük a szélvédő állapotát, és még a fagyok beköszönte előtt javíttassuk ki az esetleges kavicsfelverődéseket vagy hajszálrepedéseket: egy ilyen hiba kijavítása sokkal olcsóbb, mint egy teljes szélvédőcsere, sőt, ha rendelkezünk teljes körű vagy üvegkárra vonatkozó CASCO biztosítással , és időben bejelentjük a kárt, csak a vonatkozó önrészt kell megfizetnünk a javítás teljes költsége helyett. A hibák kijavítása mellett természetesen a tisztaságra is ügyelnünk kell: rendszeresen tisztítsuk meg a szélvédőt a falevelektől és más szennyeződésektől, és cseréljük az ablakmosó folyadékunkat télire!

Fontos a megfelelő minőségű gumiabroncs

Sokaknak okoz fejtörést, hogy mikor váltsanak téli gumira, hiszen sokan csak akkor kapnak észbe, amikor már hatalmas a tolongás a szervizeknél: amikor az átlaghőmérséklet 7 °C alá csökken, a nyári gumik állapota folyamatosan romlani kezd, így előnyös, ha az első fagyok előtt már lecseréljük a garnitúrát. Az évszaknak megfelelő gumiabroncs mellett ugyanilyen fontos a megfelelő profilmélység: a nyári gumikat a 2,5-3 milliméteres, a téli gumikat pedig a 4 milliméteres profilmélység elérésekor érdemes cserélni. Ne feledjük, hogy egy elkopott gumiabroncs tapadása lényegesen rosszabb, így saját magunkra és a többi autósra is veszélyes, ha ezekkel indulunk útnak.

Ellenőrizzük a fűtést!

Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor már szükségünk lenne az autó fűtésére, ám ekkor szembesülünk azzal, hogy nem működik megfelelően. Még a szezon kezdete előtt ellenőrizzük a fűtés, az ülésfűtés, a termosztát és a szellőzőrácsok állapotát! Gondoskodjunk a pollenszűrő, más néven kabinszűrő vagy utastéri levegőszűrő cseréjéről is, amely a pollenek mellett a port, kormot, és egyéb szennyeződéseket is képes kiszűrni. Ez a szűrő, ha nem cseréljük rendszeresen, ideális táptalajt jelent a különböző baktériumoknak és gombáknak, így akár egészségkárosodást is okozhat, főleg az allergiára és asztmára hajlamosak számára. Emellett természetesen a téli szezonban is gondoskodjunk a klíma szakszerű kitisztíttatásáról, főleg, ha rendszeresen használjuk azt a szélvédő párátlanítására.

Figyeljünk jobban a gyalogosokra!

A megváltozott időjárási és látási viszonyok nemcsak az autósokat, de a gyalogosokat is érintik, ezért a balesetek elkerüléséhez különösen oda kell figyelnünk a járdán és átkelőhelyeken közlekedőkre. Ne feledjük, hogy esős, jeges vagy havas időben a gyalogosok számára olyan, mindennapi dolgok is nehezítik az észlelést, mint egy kapucni vagy egy esernyő, arról nem is beszélve, hogy a pocsolyák és az elcsúszás elkerüléséhez jellemzően lehajtott fejjel kell közlekedniük. Ha zebrához érünk, a fényszóróinkkal jelezzük egyértelműen a lassítási szándékunkat, és természetesen igyekezzünk elkerülni az út széli pocsolyákat, amelyek igen bosszús helyzeteket teremthetnek. Csak megfontoltan!

Oszd meg másokkal