Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. június 2.

CASCO jelentése: amit mindenképp érdemes tudni róla

Friss autótulajdonosként előfordulhat, hogy néhány fogalom ismeretlenül cseng, ilyen lehet például a CASCO biztosítás jelentése is. Hasznos azonban megismerkedni a gépjárműbiztosítás ezen formájával, ugyanis számos helyzetben jelenthet anyagi segítséget. Cikkünkben összefoglaljuk a CASCO-val kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, valamint megtudhatja, mit jelent és mire jó ez a biztosítás.

CASCO jelentése: honnan ered ez a szó?

A CASCO szó eredetével kapcsolatban már számos elmélet született. Spanyolul a „casco” sisakot jelent, ami a védelemre is utalhat, ezért a kifejezés egyesek szerint ebből alakulhatott ki. Egy másik elmélet a 17. századi hajókereskedelemből ered, akkor ugyanis a hajók törzsére használták ezt a szót, leginkább a közlekedés közben keletkezett sérülések kapcsán. Bár ezek az elméletek valóban találóak, a valóság ennél jóval egyszerűbb: a CASCO kifejezés az angol casualty and collision (sérülés és ütközés) kifejezések összevont alakja, amiben lényegében benne van a CASCO biztosítás jelentése is.

Készüljön fel a váratlan helyzetekre: kössön most CASCO biztosítást egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Mire jó a CASCO?

Míg a KGFB (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás) egy esetleges baleset során a vétlen fél kárait téríti meg, addig a CASCO azokra a károkra is fedezetet nyújt, amelyek egy saját hibánkból bekövetkező baleset során, saját autónkban keletkeznek. A CASCO emellett például elemi károkra (időjárási körülmények miatt bekövetkező károk), rongálódásra, lopásra és totálkárra is vonatkozhat, de nemcsak egy másik autóval való ütközéskor, hanem például akkor is, ha autónkkal fának csapódunk vagy lesodródunk az útról. Bár a CASCO biztosítás megkötése alapvetően opcionális, a hitelre vásárolt gépjármű esetén kötelezővé tehetik.

Mikor fizet a CASCO?

Egy alap CASCO biztosítás leggyakrabban baleset és rongálás, elemi károk, valamint lopáskár esetén nyújt fedezetet, de számos kiegészítőt választhatunk mellé, amivel személyre szabhatjuk biztosításunkat. Hasznos kiegészítő például a poggyászbiztosítás és az extra felszerelésekre, például klímára vagy nagyobb értékű hangrendszerre vonatkozó biztosítás. A biztosítók ajánlatai eltérőek, így van olyan konstrukció, ahol az alapcsomag részét képezi a vadkár fedezet, máshol kiegészítőként választhatjuk ugyanezt. A CASCO biztosításnak több módozata létezik, melyeket a kiegészítőkkel egyéni igényeinkhez és vezetési szokásainkhoz igazíthatunk, ha pedig valóban minden lehetséges helyzetre fel akarunk készülni, érdemes teljes körű CASCO biztosítást választani. A Netrisk.hu online kalkulátorával egyszerűen összehasoníthatjuk a különböző biztosítók CASCO ajánlatait, hogy valóban a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót választhassuk.

A CASCO sem fizet bármikor, erre érdemes figyelni!

Bár a CASCO biztosításra számos helyzetben támaszkodhatunk, vannak bizonyos kivételek, amelyekre a legátfogóbb CASCO sem fizet. Ha a baleset gondatlanság miatt következik be, tehát, ha a vétkes sofőr alkohol, kábítószer vagy más tudatmódosító hatása alatt állt, vagy túllépte a megengedett sebességhatárt, nem jogosult kártérítésre . Lopás esetén is vannak kivételek: nem köteles fizetni a biztosító, ha nincs érvényes forgalmi vizsgánk, vagy nyitva felejtettük a kocsiajtót. Egyes biztosítók az időjárási körülmények okozta elemi károk megtérítését is feltételekhez, például téli hónapokban a téli gumi meglétéhez köti. A CASCO feltételei biztosítónként eltérhetnek, ezért biztosításkötés előtt mindig alaposan olvassuk át a szerződési felételeket!

Oszd meg másokkal