Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. november 18.

Kivételek mindig vannak: mikor nem fizet a CASCO?

A CASCO mindenképp hasznos választás azok számára, akik szeretnék elkerülni a törésből, lopásból vagy elemi károkból származó, gyakran jelentős plusz költségeket, vannak azonban olyan helyzetek, amelyekre még a legszélesebb körű CASCO sem nyújt fedezetet. Vegyük sorra, melyek ezek!

Szélsőséges helyzetek

Kezdjük a legszélsőségesebb helyzetekkel: bár Magyarországon aligha akad erre példa, a legtöbb CASCO szerződés egyértelműen kimondja, hogy demonstráció, háború, polgárháború vagy terrortámadás következtében szerzett károkra nem adható kártérítés. Ugyancsak megtagadhatja a biztosító a kártérítést, ha a személygépkocsiban versenyzés közben keletkezik kár, így a gyorsulási versenyeket jobb, ha elfelejtjük. Bár szerencsére nem gyakori, előfordulhat, hogy az autónkban egy rágcsáló okoz kárt, amelyet a legtöbb CASCO biztosítás sajnos nem fedez, ezért a nyesteket érdemes többféle módszerrel is távol tartani az autónktól. Számos CASCO szerződés nem fizet a motor által beszívott víz okozta károkra, így a heves zivatarok okozta úgynevezett villámárvizek esetén érdemes megfontoltan közlekedni.

Amikor egyértelmű, hogy mire nem fizet a CASCO

A fenti helyzetek mellett természetesen számos olyan káreset létezik, amelyek bekövetkezésekor magától értetődik, hogy nem számíthatunk kártérítésre. Ilyen például a gondatlanság, amely számos esetet foglal magában: nem fizet a biztosító, ha alkohol, kábítószer, vagy más tudatmódosító szer hatása alatt vezettünk. Ugyanígy megtagadhatják a kifizetést, ha nincs érvényes műszaki vizsgánk, vagy az autó ellopásakor a törzskönyv, pótkulcs vagy a forgalmi engedély is a gépjárműben volt. Kizárható a kifizetés alól az az autóvezető is, akinek a kára jelentős sebességtúllépés következményében keletkezett, amely bizonyíthatóan közrejátszott a baleset bekövetkezésében. Sajnos a feledékenységünknek is lehet hasonló következménye: a legtöbb biztosító nem fizet a nyitva hagyott autók ellopása esetén. Ugyancsak kizáró ok lehet, ha az autó gumijai erősen kopottak, illetve egyes biztosítók a téli időszakban előírhatják a téli gumi használatát, amelyre a saját biztonságunk érdekében egyébként is érdemes odafigyelni. Nagyon fontos, hogy a különböző felszereltségeket, például egy új klímát vagy egy nagyobb értékű hangrendszert mindenképpen jelentsünk be a biztosítónk felé, ugyanis magától értetődően csak az után kaphatunk kártérítést, amiről a biztosító tud. A házi barkácsolást ugyanakkor kevés helyen értékelik: a házilag végzett teljesítménynövelés okozta károkat saját költségen kell megjavíttatnunk.

Érdemes tájékozódni

Egy jól megválasztott CASCO hatalmas terhet vehet le a vállunkról, hiszen a KGFB csak a másik félnek okozott kárunkat téríti meg – legyen szó akár viharkárról, akár lopásról, a megállapított önrésztől függően jelentős kártérítést kaphatunk érvényes CASCO esetén. A biztosítás megkötése előtt ugyanakkor nagyon fontos, hogy többféle ajánlatot is összehasonlítsunk, és részletesen olvassuk el az apró betűs részt is, hogy kár esetén ne érjen minket meglepetés. A Netrisk.hu CASCO kalkulátor segítségével néhány perc alatt összehasonlíthatjuk a biztosító partnerek CASCO ajánlatait, így kiválaszthatjuk a saját magunknak és pénztárcánknak megfelelő konstrukciót.

Oszd meg másokkal