Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. július 27.

CASCO bónusz fokozatok: hogyan változhat a besorolásunk?

A CASCO bónusz fokozatok a kötelező biztosításnál már ismert bonus-malus rendszerhez hasonlóan befolyásolják a biztosításunk díját, de vajon mitől függ, hogy melyik kategóriába kerülünk? Mivel a CASCO bonus-malus fokozatokra eltérő szabályok vonatkoznak, fontos, hogy tisztában legyünk a részletekkel: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Hogyan működik a CASCO bonus-malus rendszere?

Akárcsak a kötelező biztosításnál , a kármentes éveket a CASCO biztosítás esetén is bónusszal, azaz díjkedvezménnyel jutalmazzák a biztosítók. Fontos tudni, hogy míg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást törvény szabályozza, a CASCO biztosításokat egyénileg szabályozhatják a biztosítók, így a pontos feltételek és a bonus-malus rendszer biztosítónként változhat. Általánosságban igaz, hogy CASCO esetén csak az úgynevezett „bonus” érvényesíthető, így nem kell attól tartanunk, hogy kár esetén pótdíjat állapít meg a biztosító – legrosszabb esetben is csak a kiinduló fokozatba kerülhetünk vissza. Fontos eltérés továbbá, hogy míg a bónusz fokozatok kötelező biztosítás esetén B-vel kezdődnek, a CASCO-nál C-vel – ne lepődjünk meg, ha például C04 fokozatról kapunk értesítést. Érdekesség, hogy számos biztosító a kötelező biztosításunk bónusz fokozatát is figyelembe veheti a CASCO díj meghatározásakor, így amennyiben kedvező bonus besorolással rendelkezünk, a cascónk is olcsóbb lehet.

Így változnak a CASCO bónusz fokozatok

Azoknak, akik a kötelező biztosítás bonus-malus rendszerével nehezen barátkoztak meg, jó hír, hogy a CASCO bónusz rendszere ennél jóval egyszerűbb: egy kármentes évet követően jellemzően eggyel nő a besorolásunk, amennyiben pedig kárkifizetés történik, lejjebb csúszunk, amelynek mértéke a biztosítótól függ. Vannak biztosítók, ahol ilyenkor csak egy vagy két fokozatot esünk vissza, de előfordulhat az is, hogy a besorolásunkat kár esetén „lenullázza” a biztosító, és a kiinduló, C00 kategóriába kerülünk vissza. Az adott biztosítóra vonatkozó feltételeket érdemes még a biztosítás megkötése előtt összehasonlítani, amelyhez jó szolgálatot tehet egy CASCO kalkulátor .

Átvihető-e a bónusz fokozat CASCO esetén?

Amennyiben eladjuk az autónkat és újat vásárolunk, természetes, hogy a kötelező biztosítás bónusz fokozata – egy bizonyos időpontig – átvihető a másik gépjárműre. Jó hír, hogy erre általában CASCO esetén is van lehetőség, amennyiben az új biztosítást azonos gépjárműkategóriában kötjük meg, azonban a biztosítók erre kiköthetnek egy bizonyos időkeretet (általában 6 hónap), illetve feltétel, hogy az előzményszerződés érdekmúlással szűnjön meg. Emiatt nagyon fontos, hogy ha tervezzük is a jármű eladását, feltétlenül fizessük be az aktuális CASCO díjat, még akkor is, ha néhány hét múlva felmondjuk a szerződést – ekkor a biztosító visszautalja az időarányosan visszajáró összeget. A Netrisk.hu-n történő kalkuláció során lehetőségünk van megadni az igazolt kármentes éveink számát, amelyet a kalkulátor figyelembe vesz. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a bónusz fokozatot csak akkor tudjuk átvezetni, ha az előző szerződésünk megszűnt, ezért a díjkedvezményt is akkor érvényesíthetjük, ha a kármentes évekről szóló igazolást kikérjük az előző biztosítónktól, és eljuttatjuk ahhoz a társasághoz, ahol az új szerződésünket kötöttük.

Nem szeretném, ha romlana a besorolásom – van-e megoldás?

Ha a CASCO biztosításunk terhére kárkifizetés történt, alacsonyabb lesz a bónusz besorolásunk, amely a díjunk emelkedését eredményezheti. Ebben az esetben saját zsebből is rendezhetjük a kárösszeget, így a káresemény nem érinti majd a következő évi besorolásunkat – ez a fedezetfeltöltés. Természetesen érdemes mérlegelni, hogy melyik megoldással járunk jobban, hiszen lehetséges, hogy a kárösszeg jócskán meghaladja azt az összeget, amellyel egy alacsonyabb bónusz fokozat járna. Amennyiben úgy döntünk, hogy élünk a fedezetfeltöltés lehetőségével, azt a szerződésben meghatározott határidőn belül jelezzük a biztosítónknak!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek