Vakok, gyengénlátók számára

Készüljünk fel időben a téli szezonra: tippek autóvezetőknek

2021.11.18

Akár szeretnénk, akár nem, lassan beköszönt a téli időszak, amely számos plusz veszélyt hordoz magában az autóvezetők számára: a korai sötétedés, a jeges, latyakos utak, és a romló látási viszonyok nagy kihívás elé állítják az autósokat, így ezekre érdemes időben felkészülni. Mai cikkünkben eláruljuk, hogyan!

Itt a szervizelés ideje!

„Jövő héten most már tényleg elviszem a szerelőhöz!” – ha ismerős ez a mondat, itt az ideje, hogy ezúttal tényleg ellátogassunk egy szervizbe. Bár egy autó tervezésekor számításba veszik a szélsőséges időjárást, a téli mínuszok egy alkatrésznek sem tesznek jót. A télre való felkészülés ne merüljön ki a gumicserén és a téli ablakmosó folyadékra való átállásban: a legtöbb szakember azt ajánlja, hogy a hűvösebb idő előtt alaposan vizsgáltassuk át a járművet, különösen az akkumulátor, a téli gumik, az ablaktörlők és a fék állapotát. Egy gyors és szakszerű ellenőrzéssel nemcsak az apróbb kellemetlenségeket előzhetjük meg, de akár a komolyabb meghibásodásokat és baleseteket is elkerülhetjük.

CASCO nélkül rizikós

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a forgalomban lévő gépjárműveknek kevesebb mint 17,5 százaléka rendelkezett CASCO szerződéssel 2020 végén. A Központi Statisztikai Hivatal 2020-ban közel 13400 közúti balesetet tartott számon, amelyből több mint 4100 súlyos sérüléssel járt, több mint 400 pedig halálos kimenetelű volt. Ezek a rendkívül magas számok mutatják, hogy a gépjárművek rendszeres karbantartása és a járművezetői készségek naprakészen tartása közös érdekünk. Bár a balesetek elkerülésében nem segít, a károk enyhítésében nagy szerepe van a CASCO biztosításnak, amely többek között törés- és lopáskárra is fedezetet nyújt. A számok azt mutatják, hogy utóbbira a fővárosban és az agglomerációban élőknek különösen nagy szükségük lehet, hiszen a tavalyi autólopási statisztikák szerint a regisztrált autólopások jelentős részét Budapesten és Pest megyében követték el.

Használja CASCO kalkulátorunkat és kössön biztosítást egyszerűen, online!

Tudjuk, mikor nem szabad autóba ülni!

A téli időszakban különösen ajánlott nyomon követni az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéseit, hiszen a jeges, havas utakon lényegesen több baleset történik. A hideg hónapokban nem ritka az intenzív ónos eső sem, a hófúvások pedig veszélyes akadályokat képezhetnek az utakon. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha a hatóságok azt javasolják, hogy lehetőleg ne induljunk útnak, tartsuk magunkat ehhez, és ha halaszthatatlan dolgunk akad, válasszuk a tömegközlekedést. Ha télen hosszabb útra indulunk, feltétlenül tartsunk az autóban néhány üveg vizet, könnyen elfogyasztható, nem romlandó élelmiszereket (pl. müzliszelet), pokrócot és zseblámpát, így akkor is átvészelhetjük a veszélyt, ha hirtelen fordul szélsőségesre az időjárás.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu