Vakok, gyengénlátók számára

Vakcinaútlevél: mit tudunk most?

2021.01.22

Miközben alig várjuk, hogy visszatérjen az élet a normális kerékvágásba, a járvány által leginkább érintett turisztikai szektor olyan megoldásokon gondolkodik, amely lehetővé teszi, hogy az utazni vágyók minél hamarabb átléphessék az országhatárokat. Nézzük, mit lehet tudni a vakcinaútlevélként emlegetett rendszerről!

Jelentős válságban az idegenforgalom

A lassan egy éve tartó koronavírus-világjárvány rendkívül rosszul érintette az idegenforgalmi szektort, amelynek hatását leginkább az európai országok tapasztalhatják: az Európai Unió GDP-jének tizedét a turizmus adja. A válság hatása az idegenforgalomtól leginkább függő országokban (Horvátország, Ciprus, Görögország, Portugália), valamint a turisztikai szolgáltatók esetében még az átlagosnál is súlyosabb, ezért nem csoda, hogy a nagyobb idegenforgalmi szereplők egyre inkább sürgetik a határok biztonságos megnyitását. A járvány kiszámíthatatlansága miatt erre jelenleg a vakcinák nyújthatnak megoldást, így a tervek szerint egyes légitársaságok már néhány hónapon belül bevezethetik az úgynevezett vakcinaútlevelek alkalmazását.

Mit tudunk most a vakcinaútlevélről?

A vakcinaútlevélként elhíresült oltási igazolásokról 2020 októberében hallhattuk az első híreket, amikor a WHO Észtországgal közösen megállapodott egy digitális vakcinaigazolás fejlesztésében. Azóta több ország és vállalat kezdett hasonló fejlesztésekbe, nemrég pedig a légitársaságokat tömörítő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) fordult nyílt levélben az Európai Bizottsághoz egy közös uniós megállapodást sürgetve. Az EU egyelőre kivár: az Európai Tanács legutóbbi, január 21-i videokonferenciáján nem hozott döntést a vakcinaútlevelekkel kapcsolatban, ugyanis úgy vélik, hogy ehhez szigorúan összehangolt és ellenőrzött, tömeges oltási programra van szükség. Egyelőre nem tudni, hogy az oltás pontosan mennyi ideig biztosít védelmet a koronavírussal, és annak új, aggasztónak tartott mutációival szemben, emellett aggályos lehet az is, hogy miként utazhat az, aki nem tud hozzáférni az oltáshoz, vagy akinek krónikus betegsége miatt nem adható be a vakcina. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 15-én aggodalmát fejezte ki a vakcinaútlevéllel kapcsolatban, és egyelőre nem javasolta a dokumentum bevezetését. A szervezet arra hivatkozik, hogy jelenleg nincs elég információnk a beoltott személyek fertőzőképességéről, az átoltottság pedig még világszerte alacsonynak mondható.

A légitársaságok már készülnek

Azt, hogy az Európai Tanács legfrissebb kijelentése hogyan befolyásolja az utazásainkat, még nem tudjuk, azt azonban igen, hogy a nagyobb légitársaságok már gőzerővel készülnek a vakcinaigazolás bevezetésére. A világon elsőként az Emirates teszteli a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség „Travel Pass” nevű applikációját, amellyel nemcsak az ellenőrizhető, hogy az utazó átesett-e az úti céljának megfelelő tesztelési procedúrán vagy oltáson, de az ezzel kapcsolatos igazolásokat is könnyedén megoszthatja az illetékes hatóságokkal. A teszt első fázisában 2021 áprilisától az Emirates Dubaiból utazó ügyfelei az applikáción keresztül oszthatják meg PCR-vizsgálatuk eredményét a légitársasággal. A jelenleg folyamatban lévő fejlesztések alapján a vakcinaútlevél részben, vagy teljes egészében digitális lesz, és jellemzően telefonos applikációval vagy QR-kód beolvasásával tudjuk majd igénybe venni a szolgáltatást.

Itthon februárban indulhat a védettségi igazolás rendszere

A január 21-i Kormányinfón elhangzottak alapján hazánkban februártól vezethetik be a védettséget igazoló dokumentumot, amely a tervek szerint egy plasztikkártyát jelent majd. Bár a rendszerről még nem tudunk sokat, annyi biztosnak tűnik, hogy az igazolással rendelkezők mentesülnek egyes járványügyi intézkedések, például az éjszakai kijárási tilalom alól. Arról egyelőre nincs információ, hogy a védettségi igazolás megjelenésével újra megnyithatnak-e a belföldi szállodák és vendéglátóhelyek, az uniós és hazai kommunikáció azonban azt sugallja, hogy az élet a tömeges oltást követően térhet vissza a megszokott kerékvágásba.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu