Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. május 24.

Le kell mondanom az utazást, mik a lehetőségeim?

Nyaralási terveinket könnyen keresztülhúzhatja egy-egy váratlan esemény, például baleset vagy betegség. Útlemondás esetén azonban akár jelentős összeget is veszíthetünk, hiszen gyakran semmi sem garantálja, hogy visszakapjuk a már befizetett pénzt. A koronavírus-járvány megjelenése óta nagyobb a kockázata annak, hogy éppen a betervezett nyaralás időpontjában betegszünk meg, ami szintén keresztülhúzhatja a terveinket: cikkünkben eláruljuk, mi a teendő útlemondás esetén, és mire érdemes figyelni, ha szeretnénk elkerülni a lemondással járó anyagi károkat.

Bármikor előfordulhat, hogy nem tudunk utazni

Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb szállásra és közlekedési eszközre foglalhassuk helyet, érdemes előre gondolkodni, és időben, akár hónapokkal előre megtervezni nyaralásunkat. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat azonban, hogy megbetegszünk, vagy egyéb váratlan esemény miatt otthon kell maradnunk. Az utazás lemondása sok esetben azzal jár, hogy a már befizetett pénzt, azaz az előleget, vagy bizonyos programok esetén akár az egész összeget elveszíthetjük. Az előleg sorsa nagyban függhet attól, hogy időben jelezzük-e a lemondást az illetékeseknek, így vegyük is sorra, mik a teendőink ilyenkor!

Készüljön fel a váratlan helyzetekre: hasonlítsa össze az ajánlatokat a Netrisk.hu-n, és kösse meg utasbiztosítását most!

Mi a teendő útlemondás esetén?

Amennyiben biztossá válik, hogy nem tudunk utazni, haladéktalanul jeleznünk kell az útlemondás tényét a szállásadónknak, illetve ellenőriznünk kell az utazással (például repülő- vagy vonatjeggyel) kapcsolatos lehetőségeinket. Szállás esetén a legegyszerűbb, ha telefonon vagy emailben jelezzük az utunk meghiúsulását, egyúttal ne feledjünk el érdeklődni a lehetőségeinkről, hiszen elképzelhető, hogy felár vagy kötbér nélkül átfoglalhatjuk a szállásunkat, vagy orvosi igazolás bemutatásával visszakaphatjuk az előre befizetett összeget. A légi- és vasúttársaságoknál mindig ellenőrizzük az adott társaság feltételeit, ugyanis előfordulhat, hogy a jegy töröltetése plusz költségekkel jár – ebben az esetben is léteznek azonban méltányossági esetek, amelyeket a lemondási feltételekben ellenőrizhetünk. Ha kötöttünk utasbiztosítást, annak törlésére jellemzően az indulás előtti nap éjfélig van lehetőségünk, azonban töröltetés előtt feltétlenül ellenőrizzük, hogy a biztosításunk tartalmaz-e útlemondás fedezetet, ugyanis ebben az esetben számíthatunk a biztosító segítségére. Az utasbiztosítások és az útlemondás viszonylatában 2020-ban új helyzetet teremtett a koronavírus-járvány, amelyre a biztosítók úgynevezett Covid-fedezettel reagáltak – nézzük ennek a részleteit!

Mit jelent a Covid-fedezet?

A járványhelyzetre reagálva ma már számos biztosító kínál Covid-fedezettel rendelkező utasbiztosításokat is. Ez azt jelenti, hogy ha a nyaralás előtt, esetleg az utazás alatt Covid-megbetegedés miatt karanténba kerülünk, gyógyszerekre vagy orvosi ellátásra szorulunk, a biztosító megtéríti az ezzel járó kárt. Biztosítónként eltérő, hogy pontosan milyen esetekben és milyen feltételek mellett térítik meg a koronavírussal kapcsolatos károkat, ezért is fontos, hogy mindig elolvassuk a választott utasbiztosítás szerződési feltételeit! Egyes biztosítóknál például a Covid-fedezethez szükség lehet védettségi igazolványra is, mások pedig csak európai utazás esetén térítenek. A Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában külön jelzést kaptak a Covid-fedezettel rendelkező utasbiztosítások, ráadásul a legfontosabb térítési feltételeket is megtaláljuk kiemelve, hogy még egyszerűbb legyen a megfelelő biztosítás kiválasztása.

Fő a felkészültség

Ha nem szeretnénk a nyaralásunkra már befizetett pénzösszegtől egy elkerülhetetlen útlemondás miatt elesni, fontos, hogy felkészültek legyünk. Néhány egyszerű praktikával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen helyzetet: érdemes például olyan szálláshelyet választani, ahol nincs előlegfizetés és lemondási díj. A repülő- és vonatjegyek árát, illetve a nyaralás idejére tervezett programok belépőit, ha nem is tudjuk visszaváltani, elképzelhető, hogy áthelyezhetjük egy későbbi időpontra, így ha van ilyen lehetőség, feltétlenül ajánlott élni vele, akár felár ellenében is. Ha ezek közül egyik megoldás sem lehetséges, érdemes megpróbálkozni a belépőjegyek vagy szállás átruházásával, hátha van olyan rokonunk vagy ismerősünk, aki el tudna utazni helyettünk. A repülőjegyünk átruházása bár lehetséges, általában meglehetősen magas költségekkel jár, ezért ezt mindig vegyük figyelembe, mielőtt döntenénk. Bár természetesen vannak helyzetek, amiket nem tudunk elkerülni, a vírusfertőzések ellen hasznos, ha a nyaralás előtti egy-két hétben kerüljük a zsúfolt, zárt tereket, és ügyelünk a gyakori kézmosásra. Ugyanilyen fontos azonban, hogy ne csak az utazás előtt, hanem a nyaralás közben bekövetkező helyzetekre is felkészüljünk: egy jól megválasztott utasbiztosítás hatalmas segítséget jelenthet a váratlan helyzetekben.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek