apuka és gyerek utazás biztosítással a reptéren

2024. július 11.

Le kell mondanom az utazást, mik a lehetőségeim?

Nyaralási terveinket könnyen keresztülhúzhatja egy-egy váratlan esemény, például baleset vagy betegség. Útlemondás esetén azonban akár jelentős összeget is veszíthetünk, hiszen gyakran semmi sem garantálja, hogy visszakapjuk a már befizetett pénzt. Cikkünkben körbejárjuk, hogy mi a teendő útlemondás esetén, és mire érdemes figyelni, ha szeretnénk elkerülni a lemondással járó anyagi károkat például útlemondási biztosítás más néven sztornó biztosítás kötésével!

Bármikor előfordulhat, hogy nem tudunk utazni!

Ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb szállásra és közlekedési eszközre foglalhassuk helyet, érdemes előre gondolkodni, és időben, akár hónapokkal előre megtervezni nyaralásunkat. A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat azonban, hogy megbetegszünk, vagy egyéb váratlan esemény miatt le kell mondanunk az utazást.

Az utazás lemondása sok esetben azzal jár, hogy a már befizetett pénzt, azaz az előleget, vagy bizonyos programok esetén akár az egész összeget elveszíthetjük. Az előleg sorsa nagyban függhet attól, hogy időben jelezzük-e a lemondást az illetékeseknek, így vegyük is sorra, mik a teendőink ilyenkor!

Mi a teendő útlemondás esetén?

Amennyiben biztossá válik, hogy nem tudunk utazni, a következő lépéseket ajánljuk:

 

  • Haladéktalanul jeleznünk kell az útlemondás tényét a szállásadónknak, illetve ellenőriznünk kell az utazással (például repülő- vagy vonatjeggyel) kapcsolatos lehetőségeinket.
  • Szállás esetén a legegyszerűbb, ha telefonon vagy emailben jelezzük az utunk meghiúsulását, egyúttal ne feledjünk el érdeklődni a lehetőségeinkről, hiszen elképzelhető, hogy felár vagy kötbér nélkül átfoglalhatjuk a szállásunkat, vagy orvosi igazolás bemutatásával visszakaphatjuk az előre befizetett összeget.
  • A légi- és vasúttársaságoknál mindig ellenőrizzük az adott társaság feltételeit, ugyanis előfordulhat, hogy a jegy töröltetése plusz költségekkel jár – ebben az esetben is léteznek azonban méltányossági esetek, amelyeket a lemondási feltételekben ellenőrizhetünk. 
  • Ha kötöttünk utasbiztosítást, annak törlésére jellemzően az indulás előtti nap éjfélig van lehetőségünk, azonban töröltetés előtt feltétlenül ellenőrizzük, hogy a biztosításunk tartalmaz-e útlemondás biztosítást, ugyanis ebben az esetben számíthatunk a biztosító segítségére.

Hogyan működik az útlemondás biztosítás?

Az útlemondási- más néven sztornóbiztosítás az utazás lemondása esetén a szerződésben szereplő összeghatárig visszatéríti a szállás, az utazás, valamint a már befizetett programok költségét. Az útlemondás fedezet számos utasbiztosítási csomagnak része, de választható kiegészítő fedezetként, sőt, egyes biztosítóknál akár külön is megköthető.

Ha utasbiztosításodat egy utasbiztosítás kalkulátor segítségével kötöd meg, könnyedén összehasonlíthatod az egyes ajánlatok fedezeteit. Ha kifejezetten az útlemondási fedezetre vagy kíváncsi, érdemes átfutni az ajánlatok biztosítási feltételeit, ugyanis a biztosítók szolgáltatásai között jelentős különbségek is lehetnek.

Milyen esetekben lép érvénybe a sztornó biztosítás?

Az útlemondási vagy sztornó biztosításnak is vannak általános feltételei, amit érdemes észben tartani:

 

  • Egyes útlemondási biztosítások csak akkor érvényesek, ha a szállás foglalásának napján, vagy az azt követő meghatározott időszakig kötjük meg a szerződést.
  • Érdemes tudni, hogy a sztornóbiztosítás jellemzően hirtelen betegség, haláleset, baleset vagy más, utazást egyértelműen akadályoztató esemény (pl. betörés, autó műszaki meghibásodása, bírósági, rendőrségi ügy) esetén térít, azonban ezeknek a tényét mindig igazolni kell a biztosító felé.
  • Betegség, baleset, műtét vagy várandósság esetén az orvosi dokumentáción érdemes feltüntetnie a kezelőorvosnak, hogy nem javasolja az utazást, ekkor ugyanis gördülékenyebb lehet a kártérítés folyamata.
  • Szintén fontos tudnivaló, hogy az útlemondás kár érvényesítésekor egyes biztosítók önrészt alkalmaznak, amelynek összegét vagy mértékét levonják a kártérítés összegéből.

Fő a felkészültség!

Ha nem szeretnénk a nyaralásunkra már befizetett pénzösszegtől egy elkerülhetetlen útlemondás miatt elesni, fontos, hogy felkészültek legyünk. Néhány egyszerű praktikával sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük ezt a kellemetlen helyzetet:

  • Érdemes például olyan szálláshelyet választani, ahol nincs előlegfizetés és lemondási díj.
  • A repülő- és vonatjegyek árát, illetve a nyaralás idejére tervezett programok belépőit, ha nem is tudjuk visszaváltani, elképzelhető, hogy áthelyezhetjük egy későbbi időpontra, így, ha van ilyen lehetőség, feltétlenül ajánlott élni vele, akár felár ellenében is.
  • A repülőjegyünk átruházása bár lehetséges, általában meglehetősen magas költségekkel jár, ezért ezt mindig vegyük figyelembe, mielőtt döntenénk.
  • A légitársaságok mellett gyakran a vasút- és busztársaságoknál is van lehetőség a jegy árának visszatérítésére, amelynek feltételei többnyire az adott jegytípushoz kapcsolódnak.
  • Utazás előtt mindenképpen kössünk utasbiztosítást, és ha az úti- és szállásköltség nem lemondható a szolgáltatónál, válasszunk útlemondás biztosítás kiegészítőt.
  • Ha előre megvásárolt koncertjeggyel, fesztiválbérlettel vagy más programra szóló belépővel rendelkezünk, első körben a szolgáltatót érdemes megkérdezni a visszatérítés feltételeiről, ugyanis orvosi vagy más hivatalos igazolással nem kizárt, hogy gond nélkül visszakaphatjuk a jegy árát. Ha ez nem sikerül, online is találhatunk vevőt a belépőkre.
Oszd meg másokkal