Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2021. december 16.

Síbiztosítási kisokos: ezekre kell odafigyelnünk

Legutóbbi cikkünkben összefoglaltuk, hogyan készülhetünk fel a lehető legátfogóbb módon egy sítúrára, így szó esett a síbiztosítás jelentőségéről is. Ezúttal magát a biztosítást vesszük górcső alá: nézzük, hogyan köthetünk síbiztosítást online, mire kell figyelnünk, és mit kell tennünk, ha esetleg bekövetkezik a baj!

Miért fontos a síbiztosítás?

Az utasbiztosítások vonatkozásában mindig fontos, hogy az úti célnak, az utazás módjának, valamint a tervezett programnak megfelelő ajánlatot válasszuk, hiszen csak így teremthetünk megfelelő védelmet. Síelés esetén például kifejezetten fontos, hogy felkészüljünk a különböző, sportolás közben történő balesetekre, valamint az olyan, kellemetlen esetekre, mint a sípálya bezárása vagy a sífelszerelés sérülése. Egy hagyományos utasbiztosítás nem feltétlenül tartalmazza azokat a fedezeteket, amelyekre egy sítúrán szükségünk lehet, így fontos, hogy utazás előtt kifejezetten síbiztosítás ajánlatok közül válogassunk. Jó tudni, hogy a síbiztosítás jellemzően magába foglalja a többi téli amatőr sportot is, így nyugodtan megköthetjük snowboardozás vagy szánkózás előtt is.

Milyen extra fedezeteket tartalmaz a síbiztosítás?

A hagyományos, alap utasbiztosítás szolgáltatásain felül a síbiztosítás számos extra fedezetet tartalmaz. Ilyen például a saját vagy bérelt sífelszerelés sérülése, ellopása vagy megsemmisülése, illetve a sípályáról történő – akár helikopteres – mentés, valamint az ezzel kapcsolatos kutatás. A síbiztosítás továbbá fedezetet nyújthat arra az esetre, ha időjárási vagy más okból a sípálya bezár, illetve, ha baleset miatt nem tudjuk felhasználni a síbérletünket. Ha autóval megyünk, válasszunk olyan ajánlatot, amely tartalmaz gépjármű assistance szolgáltatást is, amelyre szintén számos esetben tudunk támaszkodni.

Mire kell figyelnünk biztosításkötés előtt?

Ahhoz, hogy kellően tudatos döntést hozhassunk, fontos, hogy több különböző síbiztosítást is megismerjünk: ebben segítségünkre lehet egy összehasonlító portál. A Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában egyszerűen összehasonlíthatjuk a partnerek síbiztosítás ajánlatait: csupán ki kell választanunk az utazás céljaként a „Síelés és snowboard” lehetőséget, majd meg kell adnunk néhány további adatot. Fontos, hogy az ár mellett a fedezetek körét, valamint a biztosítási összegeket is figyelembe vegyük: minél több káreseményre nyújt fedezetet a biztosítás, annál szélesebb körű védelmet kapunk a szolgáltatással. Az igazán alapos döntéshez hasznos, ha átolvassuk a részletes ügyféltájékoztatókat is, amelyekből tájékozódhatunk a fedezetek és kizárások részleteiről – a kalkulátorban ezt az ajánlatok mellett található szürke nyílra kattintva, a menü legaljára görgetve tudjuk letölteni.

Miért jó, ha a síbiztosítást online kötjük meg?

Az online biztosításkötésnek számos előnye van: nyugodt körülmények között, a saját tempónkban olvashatjuk át a biztosítási feltételeket, a különböző ajánlatok összehasonlításával tudatosabb döntést hozhatunk, ráadásul akkor is támaszkodhatunk rá, ha az utolsó pillanatban jut eszünkbe a biztosítás. Ha kártyás fizetést választunk, a Netrisk.hu-n akár az indulás napján is megköthetjük az utasbiztosításunkat, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy a feledékenységünk miatt fedezetlen marad az utunk. Fontos, hogy a kapott kötvényt az utazás során magunknál tartsuk, ugyanis ez tartalmazza a kárbejelentéshez szükséges információkat – az online kötés előnye, hogy ebben az esetben a kötvényt e-mailben kapjuk, így .

Mit tegyünk, ha kár történt?

Több okból is fontos, hogy indulás előtt elolvassuk az ügyféltájékoztatót – többek között azért is, mert így tisztában leszünk a kárbejelentés szabályaival. Utasbiztosítás esetén káreseménytől függően változhat a kárbejelentés határideje, így, ha kár ért minket, ellenőrizzük a teendőinket a biztosítási feltételekből, és időben tegyük meg a bejelentést. Kár esetén ügyeljünk arra, hogy a kapcsolódó számlákat, nyugtákat, dokumentációkat (pl. lelet, elismervény) mindig tegyük el, ezekre ugyanis szükség lehet a kárrendezés során. Ha bizonytalanok vagyunk, a kötvényen jellemzően megtaláljuk a biztosító telefonszámát, amit bátran tárcsázhatunk kérdés esetén – ha túl sokáig hezitálunk, könnyedén eleshetünk a kártérítéstől. Egy káreset mindig nagy stresszhelyzet, de kellő odafigyeléssel és megfelelő biztosítással legalább az anyagiak miatt nem kell aggódnunk – egy sítúra előtt mindig jusson eszünkbe, hogy síelni csak síbiztosítással indulunk!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek