Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. szeptember 13.

Repülés terhesen: ezt kell tudni, ha kismamaként utaznánk

Természetes, ha a várandósság alatt is szeretnénk szebbnél szebb tájakat bebarangolni, azonban ha kismamaként indulnánk útnak, néhány apróságot nem árt észben tartani. Cikkünkben eláruljuk, hogy mire érdemes figyelni, ha terhesen repülnénk, illetve sorra vesszük, hogy milyen különleges feltételei vannak az utasbiztosításnak terhesség alatt.

Repülés terhesen: változó a légitársaságok gyakorlata

Ha a várandósság során repülőre kell szállnunk, elsősorban az befolyásolhatja az utunkat, hogy a terhesség hanyadik hetében járunk, és melyik légitársasággal utaznánk. Általánosságban jellemző, hogy a terhesség 36. hete (ikerterhesség esetén ez a 32. hétre módosul) után nem repülhetünk, azonban ez a szabály légitársaságonként változhat. Fontos, hogy ez a visszaútra is vonatkozik, tehát ha útközben töltjük be a várandósság 36. hetét, nem fogunk tudni hazarepülni. Számos légitársaság kér orvosi igazolást a kismamáktól, amelyben szerepel a terhesség hete az indulás és a hazaérkezés időpontjában, a terhesség terminusa, tehát a szülés várható időpontja, valamint, hogy fennállhat-e bármilyen komplikáció a kezelőorvos tudomása szerint. Az igazolást, amennyiben szükség van rá, többnyire a légitársaság weboldaláról tölthetjük le, ezt kell kitöltetnünk és lepecsételtetnünk a kezelőorvossal – a biztonság kedvéért pedig a legjobb, ha két nyelven, magyarul és angolul is elkészíttetjük.

Milyen kockázatai vannak a terhesség alatti repülésnek?

Sok kismama tart attól, hogy a repülés esetleg káros lehet a babának, emiatt azonban problémamentes várandósság esetén nem kell tartani. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni: a rendszeres, heti több alkalommal történő repülést például nem javasolják a kismamáknak, a trombózisveszély miatt pedig érdemes kompressziós harisnyát viselni a fedélzeten, főleg, ha hosszabb útra indulunk. A repülőgépen a megszokottnál szárazabb a levegő , ami kellemetlen felső légúti tüneteket és dehidratációt okozhat, amelyre tengervizes orrsprayvel, műkönnyel és megnövelt folyadékbevitellel készülhetünk. Ne feledjük, hogy mint minden zárt térben, a repülőgépen is nagyobb az esélyünk, hogy elkapjuk a náthát, az influenzát, vagy bármilyen más vírusos megbetegedést, ezért ha kismamaként utaznánk, fontoljuk meg a maszkviselést. Bár a repülőtereken található fémérzékelő kapuk nem okoznak egészségkárosodást sem a kismamára, sem a magzatra nézve, lehetőségünk van megtagadni a fémdetektoros kapun való áthaladást. Ebben az esetben azonban a legtöbb repülőtéren – például a budapestin is – a ruházat átvizsgálása kézzel történik, amely alól várandósan sem mentesülhetünk.

Utasbiztosítás terhesség alatt: nem mindegy, melyiket választjuk

Várandósan is rendkívül fontos, hogy csak az úti célunknak és az utazás módjának megfelelő utasbiztosítással induljunk útnak, ebben az esetben azonban különleges feltételek vonatkozhatnak ránk. Mielőtt megkötnénk az utasbiztosítást, fontos, hogy több ajánlatot is ellenőrizzünk , és hasonlítsuk össze az egyes ajánlatok feltételeit. Egyes biztosítóknál kizárás alá esik a veszélyeztetett terhesség, a szülés, valamint az előre tervezett vizsgálatok, bizonyos társaságok pedig a várandósság 27. hetétől nem szolgáltatnak. Kalkuláció során érdemes ellenőrizni, hogy a terhesség előrehaladásával változnak-e a vonatkozó szolgáltatási limitek: előfordulhat, hogy a biztosítás a terhesség egy bizonyos hetéig a betegségbiztosítási limitig, azt követően pedig egy speciális limitig téríti a biztosítási eseményeket. Szintén hasznos, ha a kiválasztott biztosítás fedezi az esetleges hazaszállítással kapcsolatos költségeket, illetve valamennyi, előre nem látható, terhességgel összefüggésbe hozható ellátást. Egyes biztosítások az utunk meghiúsulása esetén is térítenek, azonban csak akkor, ha rendelkezünk dokumentációval arról, hogy az utazás orvosilag ellenjavallt. Ha megvan a számunkra ideális utasbiztosítás, megnyugtató lehet, ha még indulás előtt ellenőrizzük, hogy van-e az úti célunk közelében szülészeti-nőgyógyászati ellátás, és persze érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hogy baj esetén támaszkodhassunk a társadalombiztosításunkra is.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek