két 70 év feletti utas

2024. július 11.

Utasbiztosítás 70 év felett: milyen lehetőségeink vannak?

A biztosítók az utasbiztosítási díj meghatározásakor számos szempontot és kockázatot vesznek figyelembe, így például az úti célt, az utazás módját, sőt, még a szerződő életkorát is. Időskorban értelemszerűen már nagyobb egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve, így az utasbiztosítás 70 vagy 80 év feletti utazókra már eltérő feltételeket szabhat meg. Nézzük meg, hogy milyen feltételek mellett lehet utasbiztosítást kötni 70 és 80 év felett!

Lehet-e utasbiztosítást kötni 70 év felett?

Röviden: természetesen igen. A biztosítók általában 70 vagy 80 évben szabják meg azt a korhatárt, amelyen felül csak speciális feltételekkel köthető utasbiztosítás, de erre a helyzetre is igaz, hogy a biztosítók gyakorlata nem egységes, így mindig az adott szolgáltatótól függ, hogy milyen korhatár vonatkozik egy biztosításra. 

70 vagy 80 év feletti utasbiztosítás kötése esetén különösen fontos, hogy több biztosító ajánlatát is megismerjük, ezért hasznos, ha a biztosítás megkötése előtt igénybe veszünk egy utasbiztosítás kalkulátort. Egy kalkulátor segítségével részletesen ellenőrizhetjük az egyes ajánlatok közötti különbségeket, így azt a megoldást választhatjuk, amely a leginkább megfelel az igényeinknek.

A Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában meg kell adnunk az utazók életkorát, így az ajánlati oldalon már csak azok az utasbiztosítás ajánlatok fognak megjelenni számunkra, amelyek az adott életkorra is térítenek.

Milyen speciális feltételek vonatkoznak Önre?

Habár a biztosítók változó feltételeket szabnak meg, jellemzően a következő speciális feltételekkel kell számolnunk a 70 év feletti utasbiztosítás kötésekor

 • Általában magasabb biztosítási díjakra kell számítanunk egy idősebb biztosított esetén, mintha ugyanazt a szerződést egy 25 éves utasra kötnénk meg.
   
 • Időskorúak számára bővebb lehet a kizárások köre is: a biztosítók 70, 80 vagy akár 90 éves kor felett kiköthetik, hogy csak a balesetből eredő kórházi ellátásra térítenek, valamint megszabhatják, hogy egy bizonyos életkor felett az utasbiztosítás hatálya nem léphet túl egy adott időtartamot (pl. 30 nap).  
   
 • Fontos azonban, hogy ezekre a feltételekre nem létezik általános érvényű szabály, ezért biztosításkötés előtt mindig tájékozódjunk, és szánjunk időt a biztosítói feltételek részletes tanulmányozására. Érdemes megkérdezni, hogy szükséges-e orvosi igazolás vagy előzetes orvosi vizsgálat a biztosítás megkötéséhez!

Ezeket érdemes ellenőrizni biztosításkötés előtt

Ahhoz, hogy megfelelően összehasonlíthassuk a rendelkezésre álló biztosítási ajánlatokat, figyelembe kell vennünk néhány szempontot:

 • A fedezetek pontos köre mellett győződjünk meg a kártérítési limitek mértékéről, és ellenőrizzük, hogy egy adott életkor felett változnak-e ezek az összegek.
   
 • Érdemes ellenőrizni a különböző kizárásokat is, ugyanis ezek egy része vonatkozhat az életkorra: nem mindegy például, hogy a biztosító akkor is térít-e, ha nem baleset, hanem például egy hirtelen betegség következtében szorulunk kórházi ellátásra.
   
 • Emellett természetesen fontos, hogy az úti célunknak és az utazás módjának megfelelő ajánlatot válasszuk, hiszen életkortól függetlenül bárkivel előfordulhat, hogy baleset éri, elveszik a poggyásza, vagy lerobban az autója – döntsünk tudatosan, és élvezzük a megérdemelt vakációt időskorban is!
   
 • Használjon biztosítási brókert: Biztosítási bróker segítségét is kérheti, aki több biztosító ajánlatait összehasonlítja és segít kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Készüljünk fel időben!

Dokumentáció szempontjából, a 70 feletti utasbiztosítás kötés hasonló előkészülést igényel, mint a meglévő, krónikus betegségekkel való biztosításkötés. Nézzük meg a legfőbb lépéseket:

 • Gyűjtse össze a meglévő betegségekre vonatkozó orvosi dokumentumokat, diagnózisokat, kezelési terveket és gyógyszerelési listákat. Ezek segíthetnek a biztosítónak megítélni az állapotát és a biztosítási feltételeket.
   
 • A biztosítók gyakran kérik, az egészségügyi állapotunkra vonatkozó, részletes kérdőív kitöltését. Ezt mindenképp töltsük ki időben!
   
 • Ha szükséges, beszéljen közvetlenül a biztosítóval- és kérdezzünk rá, hogy a meglévő betegségeket milyen feltételekkel fedezik. Ahogy fent is említettük, kérdezzen rá, hogy milyen kizárások és korlátozások vannak érvényben!
   
 • Ne hagyja az utolsó pillanatra a biztosítás megkötését! Fontos, hogy hogy elegendő idő legyen minden szükséges dokumentum beszerzésére és a biztosítóval való egyeztetésre.

Habár szigorúbb feltételek vonatoznak rá, de nem lehetetlen a 70 év feletti utasbiztosítás kötése! A fenti lépések segíthetik abban, hogy megtalálja a megfelelő utasbiztosítást, Ön számára is lehetővé téve, hogy az utazás során a megfelelő védelemben részesüljön. Élvezze Ön is nyugodtan a nyaralást!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek