Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Autós nyaralás: így utazhatunk biztonságosan!

2020.07.31

Az idei nyaralási szezon a biztonságos utazásról szól: külföldi úti célok helyett a legtöbben belföldi desztinációk mellett döntenek, így most azok is autóval indulnak útnak, akik az elmúlt években repülővel utaztak. Ahhoz, hogy belföldön is biztonságosan jussunk el az úti célunkig, számos szabályt érdemes fejben tartanunk – nézzünk néhány példát!

Megbízható-e a jármű?

Ha hosszabb útra indulunk a családi autóval, nagyon fontos, hogy a jármű üzemképes legyen – ha az idejét sem tudjuk, mikor nézettük át utoljára az autót egy szervizben, sürgősen pótoljuk be a hiányosságunkat. Hazánkban igen magas a járművek átlagéletkora, és sajnos a halálos kimenetelű közlekedési balesetek számában is Európa élvonalához tartozunk, így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a várható veszélyekkel, és tegyünk is ellenük. Nyáron leggyakrabban a hűtőfolyadék felforrása miatt látunk lerobbant járműveket az út szélén – ez gyakran komoly problémát jelez, így ha az előző szezonokban már tapasztaltunk ilyesmit, ne halogassuk a karbantartást. Kánikulában szintén rizikós lehet, ha nem figyelünk a fékfolyadék rendszeres cseréjére: a régi, elhasználódott fékfolyadék felmelegedve levegőssé válhat, ami rontja a fékhatást és balesetveszélyes. Szintén érdemes figyelni a gumiabroncsok állapotára, a nyári hónapokban a hő okozta nyomásváltozás könnyebben vezethet defekthez elöregedett abroncsok esetén.

Vezessünk körültekintően!

Hőségben, dugóban, a nyaralást izgatottan váró gyerekekkel a hátsó ülésen nincs egyszerű dolgunk, ha szeretnénk eljutni valahova, főleg, ha az úti célunkhoz hosszú órákat kell vezetnünk. Ezek a körülmények sok autóvezető türelmét kikezdik, így nagyon fontos, hogy megőrizzük a hidegvérünket. A KRESZ és a sebességkorlátozás mellett mindig tartsuk be az autóvezetés íratlan szabályait, és készüljünk fel egy esetleges vészhelyzetre is: a hirtelen lecsapó zivatarok még a tapasztaltabb autóvezetőket is kihívás elé állíthatják, így gondoljuk át előre, hogyan kezelhetjük ezeket a helyzeteket.

Készüljünk fel a legrosszabbra!

Bár az ember alapvetően nem úgy indul útnak, hogy a lehető legrosszabb kimenetelre készül, hosszabb autózás esetén érdemes ezekre a helyzetekre is felkészülni. Gondoskodjunk arról, hogy az autóban legyen mindenkinek elegendő víz, készüljünk némi tartós, nem olvadó élelmiszerrel (például müzliszeletekkel vagy néhány zacskó keksszel), papír zsebkendővel és pokróccal. Bizonyosodjunk meg arról, hogy fel van töltve a telefonunk, és hasznos, ha elmentjük egy autómentő és a biztosítónk telefonszámát is.

Kössünk utasbiztosítást!

Külföldi út esetén szinte már magától értetődő, hogy utasbiztosítást kötünk, azonban kevesen tudják, hogy erre belföldi út esetén is van lehetőség. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a várva várt nyaralásunkat keresztülhúzza egy baleset, egy lerobbant autó, vagy akár egy betegség, az utasbiztosítás pedig kifejezetten ezekben a helyzetekben segít. A belföldi utasbiztosítás nyújtotta autós assistance szolgáltatás amellett, hogy a jármű meghibásodása esetén fedezi a mentés és szervizbe szállítás költségét, még az autó hazaszállításában is segítséget nyújt. Jó hír, hogy a belföldi utasbiztosítást egyszerűen, online is megköthetjük: csupán annyit kell tennünk, hogy az utasbiztosítás kalkulátorban kiválasztjuk a „Magyarországi nyaralás” opciót, így az adataink megadását követően láthatjuk is, hogy milyen árral kell számolnunk. Nyaraljunk belföldön is biztonságosan!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu