Vakok, gyengénlátók számára

Indulhat a csillagles! 4 célpont + 4 tipp a zavartalan észleléshez

2021.07.09

A csillaglesnél jobb nyáresti programot keresve sem találunk: az égbolt számtalan érdekességet tartogat számunkra, amelyekre korosztálytól függetlenül mindenki ugyanúgy rá tud csodálkozni. Mindegy, hogy családi kalandozásról vagy romantikus randevúról van szó, a júliustól augusztusig tartó időszakban legalább egyszer mindenkinek szánnia kell néhány órát a csillagos ég felfedezésére. Mutatunk négy helyszínt a csillagleshez, és négy tippet, hogy felkészülten vághassunk bele a kalandba!

Zselici Csillagpark

A folyamatosan romló fényszennyezés miatt a városokban egyre kevésbé élvezhetjük a háborítatlan égbolt látványát. A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség szigorú szempontok alapján választja ki azokat a helyszíneket, ahol a mai napig zavaró fények nélkül élvezhetjük a csillagos égboltot – Európában ennek elsőként a Zselici Csillagpark tett eleget. Bár a nehéz megközelíthetőség miatt autóval javasolt érkezni, a park mindenért kárpótol minket: nappali és esti távcsöves bemutatókkal, planetáriumi filmvetítésekkel, és más érdekes programokkal várják a látogatókat. A Csillagpark külső helyszínei az év legnagyobb részében szabadon látogathatók, a programok azonban belépődíjhoz kötöttek, és előzetes regisztrációt igényelnek. Az éjszakai túrákat és bemutatókat a szervezők főleg felnőtteknek és 12 évnél idősebb gyermekeknek ajánlják.

Belföldi kikapcsolódás? Gondoskodjon biztonságáról utasbiztosítással, sorban állás nélkül, online!

Hortobágyi Csillagoségbolt-Park

A Zselici Tájvédelmi Körzet példáját követve Hortobágyon 2011-ben alakult a csillagoségbolt-park, ahol derült ég esetén felejthetetlen látványban lesz részünk. Nagyvárosi környezetben a fényszennyezés miatt alig néhány tucat csillagot figyelhetünk meg, egy átlagos településről pedig pár száz csillagot csodálhatunk – a Hortobágyi Csillagoségbolt-Parkban ezzel szemben mintegy kétezer fénypontot észlelhetünk, és megcsodálhatjuk a Tejút látványát is. A park által javasolt megfigyelőhely engedély nélkül, ingyenesen látogatható, azonban ha tehetjük, ne hagyjuk ki a szervezett programokat sem.

Békásmegyer, Kálvária

Bár a főváros környéke nem ideális célpont a csillagleshez, szerencsére Budapesten is vannak olyan észlelőhelyek, amelyek alkalmasak a megfigyelésre. Ilyen például a Békásmegyeren található Kálvária-domb, ahol egy pokrócra leheveredve élvezhetjük az égbolt látványát. A domb a HÉV békásmegyeri megállójától kb. egy kilométerre található, de ha felszállunk a 160-as buszra, két megállóval „lerövidíthetjük” az utat.

Bükki Nemzeti Park

A csillagászat szerelmeseinek jó hír, hogy már a Bükki Nemzeti Park területén is találunk csillagoségbolt-parkot, ráadásul itt épül Közép-Európa legmodernebb csillagvizsgálója is. Bár a Bükki Csillagda még nem látogatható, a csillagoségbolt-parkban addig is a szabad ég alatt pásztázhatjuk az eget. A park weboldalán számos javasolt megfigyelőhelyet találunk a zavartalan csillagleséshez – írjuk fel az egyiket a nyári bakancslistánkra!

Hogyan lehet felejthetetlen élmény a csillagles?

Keressünk egy jó célpontot!

Ha valamilyen okból nem tudjuk megközelíteni a fent felsorolt úti célok valamelyikét, akkor is fontos, hogy lehetőleg a városi környezettől minél távolabbi, fényszennyezéstől védett helyszínt keressünk. Meg fogunk lepődni, mennyivel gazdagabb az égbolt, ha a megfelelő célpontról nézzük – ha szerencsénk van, akár a Tejutat is megpillanthatjuk. Ugyanilyen fontos, hogy derült időben, lehetőleg ne teliholdkor induljunk útnak: sajnos már a fátyolfelhők és a holdfény is jelentősen megnehezítik a csillagok és bolygók megfigyelését.

Tudjuk, mit hol kell keresnünk!

A csillagles önmagában is jó móka, azonban még nagyobb élmény, ha tudjuk, melyik csillagképet, csillagot vagy bolygót látjuk éppen. A bolygók megfigyeléséhez nem kell feltétlenül méregdrága felszerelés: derűs időben szabad szemmel is jól látható például a Jupiter, a Mars és a Szaturnusz, de egy kézitávcsővel és némi gyakorlással akár a Jupiter holdjait is megfigyelhetjük. A különböző égitestek beazonosításában egy applikáció is nagy segítséget nyújthat, így indulás előtt feltétlenül töltsünk le egyet a telefonunkra.

Menjünk felkészülten!

Mivel a legtöbb csillagleshez alkalmas helyszín lakott területen kívül helyezkedik el, időben nézzünk utána annak, hogy mennyire könnyen megközelíthető az adott célpont. Mindenképpen számoljunk azzal, hogy az éjszakai órákban lehűl a levegő, így öltözzünk rétegesen, és készüljünk fel a kullancsok, szúnyogok elleni védelemre is. Hogy ne fáradjon el a nyakunk, a legjobb, ha fekve pásztázzuk az égboltot, ehhez azonban legalább egy pokrócra vagy napozóágyra szükségünk lesz. Készüljünk zseb- vagy fejlámpával is, hogy a kivilágítatlan útvonalakon se érjen minket baleset, azonban figyeljünk arra, hogy ezeknek a fényével ne zavarjuk azokat, akik már a csillagokat fürkészik.

Válasszunk a szervezett programok közül!

Ha még kezdő csillagvadászok vagyunk, vagy szeretnénk szórakozva tanulni, számos szervezett csillagtúra vagy észlelés közül válogathatunk. A legtöbb csillagvizsgáló rendszeresen szervez ilyen programokat, a Perseidák meteorraj érkezésekor pedig a szokásosnál is több élményprogramon vehetünk részt. Erre idén július végétől augusztus 20-ig kerül sor, azonban a meteorhullás maximuma augusztus 13-ra, péntekre esik, így ha szeretnénk kívánni párat, mindenképpen karikázzuk be a naptárban ezt a dátumot.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu