Vakok, gyengénlátók számára

Sok magyar otthont érinthet az alulbiztosítottság: ezek derültek ki a Netrisk.hu felméréséből

2021.11.15

Egy jól megválasztott lakásbiztosítás hatalmas segítség: a biztosítók csak az idei viharszezonban 9,1 milliárd forintot fizettek ki a lakásbiztosítással rendelkező károsultak számára*. Kíváncsiak voltunk, mennyire tudatosak a magyarok, ha otthonuk védelméről van szó, így megkérdeztük erről a Netrisk.hu látogatóit – a felmérésben közel 5700-an vettek részt. Mutatjuk az eredményeket!

Sokan rendelkeznek három évnél régebbi lakásbiztosítással

Természetesen első lépésben arra voltunk kíváncsiak, hogy a kitöltők rendelkeznek-e lakásbiztosítással, és ha igen, mikor kötötték azt. A kitöltők 30 százaléka öt évnél régebben kötötte jelenlegi szerződését, 13 százalékuk pedig 3-5 éves szerződéssel rendelkezik, így meglehetősen sokan vannak azok, akik évek óta hűségesek egy adott biztosításhoz. A válaszadók ötöde 1-3 éves szerződéssel rendelkezik, 22 százalékuk pedig nem rendelkezik lakásbiztosítással, amely egybevág a MABISZ által közölt adatokkal: idén közzétett kutatásuk szerint a lakosság negyede nem rendelkezik érvényes lakásbiztosítással**.

Csak minden második fő gondol a biztosítására korszerűsítés után

A legtöbb lakásbiztosítási szerződés évente egyszer, az évforduló előtt felmondható, így lehetőség van kedvezőbb ajánlatra váltani. Ha valaki nem szeretne biztosítót váltani, azonban az ingatlan vagy az ingóságok értéke nőtt, bármikor hozzáigazíthatja a jelenlegi szerződését a megváltozott körülményekhez, azonban mivel ez nem egyezik meg az évenkénti értékkövetéssel, ezt minden esetben az ügyfélnek kell kezdeményeznie. Ezzel kapcsolatban azt szerettük volna tudni, hogy vajon mennyire tájékozott a lakosság a lehetőségeiről: jó hír, hogy a felmondás szabályaival a válaszadók csaknem kétharmada van tisztában, és több mint 70 százalékuk azt is tudja, mikor van a biztosítási évfordulója. Ami az értéknövekedést illeti, a legutóbbi lakásbiztosításuk megkötése óta a válaszadók több mint felének történt valamilyen változás az ingatlanában: a legtöbben korszerűsítési munkálatokat végeztek, vagy új bútorokat szereztek be. Közülük azonban csak minden második fő igazította hozzá a szerződését a megváltozott körülményekhez – nem meglepő, hogy csak a válaszadók 41 százaléka biztos abban, hogy a lakásbiztosítása kár esetén ma is megfelelő védelmet nyújtana.

Az alulbiztosítottság nem csak felújítás után fenyegethet

Az úgynevezett alulbiztosítás bárkit érinthet, aki nem vizsgálja felül rendszeresen biztosítási szerződését, vagy akinek az ingatlanában jelentős értéknövekedés történt. Bár a biztosítók minden évben felkínálják az értékkövetés lehetőségét, az építőiparban tapasztalható folyamatos áremelkedés miatt ez gyakran nem elegendő ahhoz, hogy kivédjük az alulbiztosítottság veszélyét. A lakásbiztosítással rendelkezők között is főleg azok vannak veszélyben, akik 3 évnél régebbi szerződéssel rendelkeznek: felmérésünk szerint ez a lakásbiztosítással rendelkezők 55 százalékát teszi ki. Jó tudni, hogy az ingatlan megsemmisülése esetén a biztosító nem az aktuális ingatlanpiaci árral, hanem az úgynevezett újjáépítési árral számol, a biztosítási összeg naprakészen tartásának azonban más károk esetén is jelentősége van, hiszen a károk kifizetését a biztosító ez alapján, arányosan számítja ki. Ha már több éve változatlan a lakásbiztosítási szerződésünk, egy gyors kalkulációval ellenőrizhetjük a biztosítási partnerek otthonunk számára elérhető aktuális ajánlatait. A biztosítók folyamatosan újabb ajánlatokkal és fedezetekkel jelennek meg a piacon, így az ár mellett azt is érdemes számításba venni, hogy a különböző kiegészítő biztosításokkal átfogóbb védelmet nyújthatunk-e az otthonunknak. Fő a tudatosság!

A Netrisk.hu nem reprezentatív kérdőíves kutatása 5676 fő részvételével zajlott 2021. 10. 06. és 2021. 10. 26. között.

*MABISZ, Biztosítási Szemle, 2021. 09. 06.

**MABISZ, Magyar Biztosítók Évkönyve, 2021

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu