egy férfi kéz egy játékház felett

2024. január 24.

Lakásbiztosítás felmondása, a megszüntetés menete

A lakásbiztosítás felmondása több okból kifolyólag is szükségessé válhat. Legyen szó költözésről vagy épp biztosítóváltásról, fontos, hogy jó előre tisztában legyünk a felmondás szabályaival. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat vesszük sorra.

Ideális esetben csak szolgáltatóváltás, vagy egy-egy speicális élethelyzet – jellemzően költözés, tulajdonosváltás – miatt, ideiglenesen gondolkodunk a lakásbiztosítás megszüntetésén.

A biztosítás ugyanis a nem várt károk negatív anyagi hatásait jelentősen képes mérsékelni, a kompenzálás éppen a legnehezebb helyzetekben jelenthet felbecsülhetetlen segítséget. Éppen ezért fontos, hogy valamennyi ingatlantulajdonunkra, valamint a bennük található értékekre megfelelő kiegészítő biztosításokkal rendelkezzünk és a megfelelő biztosítási összeget határozzunk meg.

De mi van akkor, ha például, találunk egy jobb ajánlatot, és szeretnénk váltani? Ehhez előbb fel kell mondanunk a jelenlegi szerződést, és csak ezt követően tudjuk megkötni a számunkra kedvezőbbet.

A lakásbiztosítás felmondása évfordulóra van korlátozva

A szerződés felmondása nem mindig lehetséges, a szolgáltatóváltást ugyanis szigorú szabályokhoz kötik. Váltani, illetve a jelenlegi lakásbiztosítást felmondani évente egyszer van lehetőségünk, mégpedig a biztosítási évforduló napján.

Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a felmondás az évfordulón is csak azzal a feltétellel lehetséges, ha szándékunkat legkésőbb 30 nappal a fordulónap dátuma előtt jelezzük a biztosító felé. Nem árt tehát előregondolkodni, gondosan megtervezni a felmondás részleteit.

2024 márciusa kivételes lehetőség a soron kívüli felmondásra

2024 márciusában egy olyan kivételes helyzetet teremt a jogalkotó, amikor bárki soron kívül, biztosítási évfordulója napjától függetlenül felmondhatja lakásbiztosítását, és egy számára kedvezőbb ajánlatra válthat. Ez rendkívül kedvező lehetőség a jelenlegi inflációs környezetben, hiszen elképzelhető, hogy egyes biztosítók idén akár 18%-kal is megemelik bizonyos szolgáltatásaik árát.

Így tehát márciusban bárki számára – akinek a biztosítása ingatlanfedezettel is rendelkezik – lehetővé válik egy kedvezőbb konstrukció kiválasztása, tehát kereshetünk egy jobb ár-érték arányú ajánlatot, amellyel akár az alulbiztosítottság problémáját is orvosolhatjuk, vagy találhatunk egy kedvezőbb díjszabású pénzügyi szolgáltatót is. 

Lakásbiztosítás kalkulátorunk  segítségével mindössze néhány perc alatt összehasonlíthatja számos szolgáltató ajánlatait, díjait.

A lakásbiztosítás felmondása "érdekmúlás" esetén

Habár a felmondás évforduló előtt általánosságban nem lehetséges, azonban az ingatlan adás-vétel, vagy a biztosított ingatlan bérleti szerződésének felbontása külön kategóriába esik (utóbbi esetben csak akkor, ha a biztosítást a bérlő fizette).

Ilyenkor ún. "érdekmúlás" jogcíme áll fenn, amelyre hivatkozva a lakásbiztosítás évfordulótól függetlenül is felmondható. Ez a jogcím tehát olyankor áll fenn, amikor a tulajdonosi vagy bérlői jogviszony megváltozik, tehát egy ingatlan, amelyre eddig otthonbiztosítást fizettünk, már nem lesz a tulajdonunkban/nem béreljük tovább. Ilyen esetekben az "érdekmúlás" hatályba lépésének napjától – tehát az ingatlan eladásától, vagy a bérleti szerződés megszűnésétől – áll módunkba felmondani a lakásbiztosítást.

A váltás menete

A lakásbiztosítás menete alapvetően három lépésből áll, érdemes mindet gondosan mérlegelni.

1. Piaci körkép, kalkuláció – új biztosító kiválasztása

Mielőtt felmondjuk jelenlegi biztosításunkat, érdemes körülnézni az aktuális biztosítói ajánlatok között, hogy már előre tudjuk, mire szeretnénk váltani. Ehhez nagy segítséget nyújt egy lakásbiztosítás kalkulátor.

2. Mikor mondjuk fel a jelenlegi lakásbiztosítást?

Amennyiben egy ingatlan meghirdetésre kerül, de még nem ment végbe tulajdonosváltás, úgy a lakásbiztosítást még nem érdemes felmondani, hiszen elég egy viharkár, és máris megvan a baj, amit a biztosító így már nem fog fedezni. Ne féljünk attól, ha közeleg a biztosítás évfordulója és a biztosító levonja a következő éves díjat, hiszen "érdekmúlás" jogcímén akár két héttel az évforduló után is felmondhatjuk a lakásbiztosítást, a biztosító pedig időarányosan visszautalja a díjat.

3. Lakásbiztosítás felmondása

Évfordulón (min. 30 nappal előre jelezve felmondási szándékát), "érdekmúlás" jogcímén bármilyen dátumon, vagy 2024 márciusában felmondhatja aktuális lakásbiztosítását.

4. Új biztosítási szerződés megkötése

Most, hogy minden akadály elhárult, már meg tudja kötni új, jobb ár-érték aránnyal rendelkező, kiszemelt lakásbiztosítását, ahol az esetlegesen megspórolt összegből még extra fedezetekkel is kiegészítheti a szerződését.

Hogyan válassza ki az Ön számára legjobb lakásbiztosítást?

Amikor a váltáson gondolkodik, érdemes nemcsak a biztosítók aktuális biztosítási díjait figyelembe venni, de a fedezetek körét is. Léteznek kiegészítő biztosítások, amelyekkel gondoskodhat arról, hogy minden olyan ingatlan és ingó értéke biztosítva legyen, amit Ön fontosnak, értékesnek gondol.

Szintén érdemes átgondolni, hogy vajon milyen értékváltozáson ment át a biztosítani kívánt ingatlan a legutóbbi szerződéskötés óta. Végzett felújítást? Hogyan változott az ingatlan piaci ára? Amennyiben reaális képpel rendelkezik ingatlanja értékéről, elkerülheti az alul- és a túlbiztosítottság lehetőségét.

Érdemes tehát, amennyire csak lehet, minden esetben személyre szabnia a biztosítási csomagot, majd kiválasztania a szolgáltatók közül a legjobb ár-érték arányt nyújtót, mégpedig annak figyelembevételével, hogy milyen biztosítási események bekövetkezésekor szeretnénk, ha a biztosító fizetne (pl. elemi károkra, háztartási ingóságok ellopására, vihar során keletkezett károkra).

Intézze online! Lakásbiztosítás ajánlatok összehasonlítása egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Intézze online! Lakásbiztosítás ajánlatok összehasonlítása egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Oszd meg másokkal