Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. szeptember 4.

Lakásbiztosítás felmondása, a megszüntetés menete: mit kell tudni?

Számos élethelyzetben előfordulhat, hogy megszüntetnénk egy biztosítást: legyen szó költözésről vagy épp biztosítóváltásról, fontos, hogy tisztában legyünk a felmondás szabályaival. Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat.

Mikor lehet szükség a lakásbiztosítás felmondására?

Bár nagyon fontos, hogy valamennyi ingatlantípus esetén rendelkezzünk lakásbiztosítással, vannak helyzetek, amikor felmondanánk a jelenlegi szerződésünket. Időről időre érdemes ellenőrizni, hogy az ingatlanra jelenleg milyen biztosítási ajánlatok vannak a piacon, ugyanis elképzelhető, hogy a jelenleginél előnyösebb szerződést köthetünk – ennek az ellenőrzése egy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével csupán pár perc. A szolgáltatóváltást ugyanakkor szigorú szabályokhoz kötik: évente egyszer van rá lehetőségünk, méghozzá úgy, hogy a felmondási szándékunk a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal beérkezik a biztosítónkhoz. Ha költözés miatt szüntetnénk meg a jelenlegi szerződést, érdekmúlás jogcímen van erre lehetőségünk, az érdekmúlás hatályba lépésének napjától – tehát az ingatlan eladásától, vagy a bérleti szerződés megszűnésétől.

Mire kell figyelni a biztosítási szerződés felmondásakor?

Akár érdekmúlás, akár szolgáltatóváltás miatt kerül sor a lakásbiztosítás felmondására, fontos ügyelni a megfelelő időzítésre. Ha eladás előtt hónapokig nem használunk egy ingatlant, akkor is érdemes fenntartani a szerződést, ha időközben elérkezik a biztosítási évforduló. Károk egy üresen álló lakásban is bekövetkezhetnek, elég egy hevesebb zivatarra vagy egy csőtörésre gondolni: rendkívül kellemetlen, amikor eladás előtt még nekünk kell költenünk a károk helyreállítására. Ha befizetjük a következő éves díjat, de pár héten, vagy akár hónapon belül eladjuk az ingatlant, akkor sem kell aggódnunk: a biztosító visszautalja a díj időarányos részét, így nem fizetünk „feleslegesen”. Ha biztosítóváltás miatt kerül sor a szerződés felmondására, ügyeljünk a 30 napos határidő betartására – ne feledjük, hogy az értesítésünknek a határidőig be is kell érkeznie a biztosítóhoz, így ne hagyjuk az utolsó pillanatra az ügyintézést.

Ha nem mi mondjuk fel a szerződést…

Természetesen az is előfordulhat, hogy a lakásbiztosítás felmondását nem mi kezdeményezzük, hanem a biztosító. Erre jellemzően díjnemfizetés miatt kerül sor, így mindig ügyeljünk arra, hogy az évfordulót követően még a határidő lejárta előtt rendezzük az aktuális díjat. A biztosítók többnyire 30 napos türelmi időt szabnak meg az elmaradásunk rendezésére, ha ezt nem tesszük meg, a szerződésünk automatikusan megszűnik. A legszomorúbb helyzet, ha a lakásbiztosítás úgynevezett lehetetlenülés miatt szűnik meg, például azért, mert az adott ingóságot ellopták, vagy az ingatlan biztosítási esemény (pl. tűz) következtében megsemmisült. Ebben az esetben szintén visszajár az éves díj időarányos része, azonban a részletekről mindig egyeztessünk a biztosítónkkal vagy a biztosítási alkusz ügyfélszolgálatával.

Intézze online! Lakásbiztosítás ajánlatok összehasonlítása egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek