férfi kéz egy játékház felett

2024. január 30.

Lakásbiztosítás váltás: ezeket vegye figyelembe

Lakásbiztosítás váltáson gondolkodik? A legtöbb lakásbiztosítási szerződés az évfordulón mondható fel. Ehhez legalább 30 nappal az évforduló előtt jelezni kell a szándékot. Ebben a cikkben elmondjuk, mit vegyen figyelembe a díjakon kívül, ha váltani szeretne.

lakásbiztosítás megkötése bizonyos esetekben kötelező – például, ha CSOK hitelt szeretne felvenni –, de más esetekben is erősen javasolt, hiszen egy ingatlanban bekövetkező károk esetén a javítási költség akár a sokszorosa is lehet a lakásbiztosítás éves díjának. A lakásbiztosítás megkötése tehát mindenképpen racionális döntés, amellyel megóvhatja önmagát a jelentős, váratlan kiadásoktól, ingatlanját pedig mielőbb visszaállíthatja a káresemény előtti állapotba. 

Lakásbiztosítás váltás – mikor lehetséges?

Előfordulhat, hogy az évek múlásával Ön szeretne biztosítót, biztosítást váltani. Ez a leggyakrabban olyankor történik, amikor az évforduló előtt a biztosító tájékoztatja Önt az esetleges drágulásról, vagy ha Ön felfedezi: ingatlanja alulbiztosítottá vált.

Jó tehát észben tartani: amennyiben lakásbiztosítását le szeretné cserélni egy másik konstrukcióra, felmondási szándékáról a biztosítót legkésőbb 30 nappal az évforduló napja előtt kell értesítenie.

Az évfordulótól függetlenül is felmondhatja lakásbiztosítását, és új biztosítást köthet, amennyiben "érdekmúlás" esete áll fenn. Ez olyankor történik, amikor Ön a biztosított ingatlanját eladta, tehát már nem fűződik érdeke ahhoz, hogy az ingatlan káreseményeit a biztosító fedezze. 

Amennyiben új ingatlant vásárol, érdemes mielőbb megkötni az új, megfelelő szerződést, mivel még egy üresen álló családi házban, lakásban, sőt, garázsban is történhetnek káresemények.

2024 márciusában évfordulótól függetlenül is felmondhatja lakásbiztosítását

2024 márciusában ritka lehetőség nyílik, ugyanis bárki – akinek lakásbiztosításában van ingatlanfedezet – biztosítási évfordulótól függetlenül mondhatja fel lakásbiztosítását. 

Ennek előnye, hogy ha Ön az infláció miatt jelentős áremelkedést tapasztal a biztosítási díjban, vagy felfedezte, hogy más biztosító jobb ár-érték arányú lakásbiztosítást kínál, nem kell az évfordulóig várnia. Érdemes tehát összehasonlítani a biztosítók ajánlatait.

Ha az ingatlan értéke megnőtt, érdemes váltani

A régi biztosításoknál is fontos, hogy időnként átnézzük, mik a biztosítási események. A lakásbiztosítás évfordulójához közeledve érdemes felmérni, végiggondolni, hogy történt-e valami változás az ingatlanban a legutóbbi biztosítási időszak során, milyen káresemény esetén fizet a biztosító.

Ez azért lényeges, mert minden azóta megvásárolt, örökölt vagy ajándékba kapott értéktárgy, drágább elektronikai cikk, háztartási gép, bútor, vagy akár az ingatlanban történt felújítás növeli otthonunk értékét. Ebben az esetben érdemes felülvizsgálni, hogy pontosan milyen biztosítási összegre kötöttük a szerződésünket, egy lehetséges kár esetén a biztosító fizetni fog-e. Így mind az alul-, mind a túlbiztosítást elkerülhetjük.

Ha eltérést tapasztalunk a szerződésben szereplő, és a jelenleg aktuális érték között, érdemes új szerződést kötni.

A régebben kötött lakásbiztosítási szerződések átnézése javasolt

Gyakran előfordul, hogy költözéskor megkötünk egy alap biztosítási szerződést, és meg is feledkezünk arról, hogy pontosan mi van a biztosítási feltételekben, a szerződés feltételeiben.

Mint minden biztosítást, a lakásbiztosítást is érdemes a saját igényeinknek megfelelően összeállítani : ellenőrizzük, hogy van-e igényünk különböző kiegészítő biztosításokra, és nézzünk utána, hogy a jelenlegi szerződésünk milyen mértékben fedezné az ingatlanunkban esetleg előforduló káreseteket.

Egy évek óta változatlan szerződés több okból is elavult lehet, ezért évente egyszer szánjunk rá egy kis időt, és vizsgáljuk felül a biztosításunkat.

Az új, megfelelőbb lakásbiztosítás kiválasztása

A biztosítási ügyeket nagyban megkönnyítheti, ha igénybe vesszük egy alkusz segítségét: a Netrisk.hu-n néhány kattintással megismerhetjük több különböző biztosító ajánlatát, és összehasonlíthatjuk az egyes ajánlatok részleteit.

Amennyiben úgy látjuk, hogy érdemes biztosítót váltani, és időben jelezzük az igényt az ügyfélszolgálat felé, a Netrisk.hu ügyintézői elvégzik helyettünk a jelenlegi szerződés felmondását, valamint az új szerződésünk adminisztrációját. Ne feledjük: ingatlanunkra számos veszély leselkedik a természeti károktól a betörésig, így minden esetben védjük értékeinket lakásbiztosítással!

Oszd meg másokkal