Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. november 3.

Lakásbiztosítás váltás: ezeket vegye figyelembe az évforduló előtt

Sokan nem tudják, hogy a legtöbb lakásbiztosítási szerződés az évforduló előtt felmondható, így lehetőség nyílik arra, hogy meglévő szerződésünket egy előnyösebbre váltsuk. A díjakon kívül azonban többféle szempontot is figyelembe kell vennünk lakásbiztosítás váltása előtt – ebben nyújtunk most segítséget.

Mikor lehetséges a lakásbiztosítás váltás?

Az aktuális lakásbiztosítási évforduló előtt a biztosítónk minden esetben tájékoztat minket a soron következő biztosítási időszak index díjáról. Ha elégedettek vagyunk az ekkor közölt feltételekkel, nincs további teendőnk, azonban ha szeretnénk élni a biztosítóváltás lehetőségével, fontos, hogy a jelenlegi szerződésünket az évforduló előtt legkésőbb 30 nappal felmondjuk .

Történt-e változás az ingatlanban?

A lakásbiztosítás évfordulójához közeledve fontos, hogy felmérjük, történt-e valami változás az ingatlanban a legutóbbi biztosítási időszak során. Ez azért lényeges, mert minden azóta megvásárolt, örökölt vagy ajándékba kapott értéktárgy, drágább elektronikai cikk, bútor, vagy akár az ingatlanban történt felújítás növeli otthonunk értékét. Ebben az esetben érdemes felülvizsgálni, hogy pontosan milyen biztosítási összegre kötöttük a szerződésünket, hogy mind az alul-, mind a túlbiztosítást elkerüljük. Ha eltérést tapasztalunk a szerződésben szereplő, és a jelenleg aktuális érték között, érdemes új szerződést kötni.

Mióta, milyen feltételekkel áll fenn a jelenlegi szerződésünk?

Gyakran előfordul, hogy költözéskor megkötünk egy alap lakásbiztosítást, és meg is feledkezünk arról, hogy pontosan milyen feltételekkel kötöttünk szerződést. Mint minden biztosítást, a lakásbiztosítást is érdemes a saját igényeinknek megfelelően összeállítani : ellenőrizzük, hogy van-e igényünk különböző kiegészítő biztosításokra, és nézzünk utána, hogy a jelenlegi szerződésünk milyen mértékben fedezné az ingatlanunkra jellemző káreseteket. Egy évek óta változatlan szerződés több okból is elavult lehet, ezért évente egyszer szánjunk rá egy kis időt, és vizsgáljuk felül a biztosításunkat.

Hogyan lehet egyszerűen váltani?

A biztosítási ügyeket nagyban megkönnyítheti, ha igénybe vesszük egy alkusz segítségét: a Netrisk.hu-n néhány kattintással ellenőrizhetjük több különböző biztosító ajánlatait, és összehasonlíthatjuk az egyes ajánlatok részleteit. Amennyiben úgy látjuk, hogy érdemes biztosítót váltani, és időben jelezzük az igényt az ügyfélszolgálat felé, a Netrisk.hu ügyintézői elvégzik helyettünk a jelenlegi szerződés felmondását, valamint az új szerződésünk adminisztrációját. Ne feledjük: ingatlanunkra számos veszély leselkedik a természeti károktól a betörésig, így minden esetben védjük értékeinket lakásbiztosítással!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek