Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2023. június 14.

Tombol a zivatarszezon: 5 tipp viharkár ellen

Már javában tombol a zivatarszezon, így egyre gyakrabban találkozhatunk heves esőzéssel, viharos széllel és jégesővel. Egy-egy viharkár helyreállítása jelentős anyagi ráfordítást igényelhet, így fontos, hogy megelőzzük a bajt, és különböző praktikákkal védjük ingatlanunkat az elemi károk ellen. Nézzünk néhány tippet!

Mérjük fel az ingatlant!

A hirtelen feltámadó szél, egy felhőszakadás vagy egy jégeső egy kertes házban és egy társasházi lakásban egyaránt komoly károkat okozhat. Az elemi károk rendkívül sokfélék lehetnek: a beázás és a villámkárok mellett jelentős anyagi kárt okozhat egy kidőlt fa, egy megrongálódott tető, vagy egy letarolt veteményes. Éppen ezért fontos, hogy időről időre felmérjük az ingatlant, illetve azokat a pontokat, amelyekben a szélsőséges időjárás nagyobb eséllyel okozhat kárt. Különösen oda kell figyelnünk az elavult, elhanyagolt épületfelszerelésekre, például egy meglazult ereszre, egy meghibásodott redőnyre, vagy egy rossz állapotban lévő nyílászáróra, az elemi károk ugyanis jellemzően ezekre csapnak le először – mindenképp gondoskodjunk ezeknek a karbantartásáról! Ne feledjük, hogy ha elhanyagoljuk az ingatlant, és a viharkár pont egy ilyen, nem megfelelően karbantartott elemet érint, a biztosító akár meg is tagadhatja a kártérítést.

Figyeljük az előrejelzést!

Bár a zivatarok gyakran egyik pillanatról a másikra csapnak le, érdemes nyomon követni az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéseit, vagy le is tölthetünk egy applikációt, amely figyelmeztet a közelgő viharra. Ha tudjuk, hogy a környéken zivatar várható, vegyük be az erkélyről a sérülékenyebb növényeket, tegyük fedezékbe a kerti bútorokat, illetve érdemes felhúzni a szúnyoghálókat és becsukni az ablakokat.

Nézzük át a lakásbiztosításunkat!

Ha nem szeretnénk, hogy egy esetleges viharkár helyreállítását saját forrásból kelljen fedezni, ne kockáztassunk: mindenképpen legyen lakásbiztosításunk! Ha évek óta nem vizsgáltuk felül a biztosításunkat, fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a megkötött szerződés továbbra is a legjobb választás az ingatlanunk adottságaihoz. Ha a szerződés megkötése óta jelentős értéknövekedés történt az ingatlanban, fennállhat az alulbiztosítottság veszélye , illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy 2-3 év alatt már sokkal korszerűbb, személyre szabható lakásbiztosítások is piacra kerülhettek. A különböző kiegészítő fedezetekkel az ingatlanunkra szabhatjuk a biztosításunkat, így optimális védelmet nyújthatunk lakásunknak viharkárok esetén is. Feledékeny típusok választhatnak olyan kiegészítőt, amely nyitva hagyott ablak esetén megtéríti a beesett eső okozta károkat, hobbikertészként pedig köthetünk biztosítást a dísznövényeinkre, sőt, akár a veteményesünkre is. Értékesebb elektronikai berendezések esetén feltétlenül gondolnunk kell a villámcsapás káros hatásaira is: válasszunk olyan biztosítást, amely a másodlagos villámkárokra is fedezetet nyújt, így biztonságban tudhatjuk árammal működő értékeinket, ha a villámcsapásnak csak az úgynevezett indukciós hatása okoz kárt. Számos lakásbiztosításnak már a felelősségbiztosítás is része, amely azokban az esetekben nyújthat anyagi segítséget, amikor egy másik félnek rajtunk kívül álló okok miatt kárt okozunk. Fontos tudni, hogy a biztosítók egyes károk esetén várakozási időt írnak elő: ilyenkor amennyiben a kár a meghatározott időintervallumon belül történik, eleshetünk a kártérítéstől. Biztosításkötés előtt mindenképp tájékozódjunk a biztosítási feltételekből az egyes káreseteknél előírt várakozási időről!

Gondoskodjunk a kert védelméről!

Ha kertes házban élünk, különösen fontos, hogy felkészüljünk a viharkárokra, hiszen a gondosan ápolt kert mellett egy heves viharban a szabadban tartott ingóságaink is sérülhetnek, vagy akár meg is semmisülhetnek. Ha tehetjük, alakítsunk ki a kertben egy fedett, szélvédett részt, ahová a mozgatható növényeinket, könnyebb kerti bútorainkat elpakolhatjuk zivatar esetén, a veteményest pedig igyekezzünk úgy kialakítani, hogy az erősebb szél vagy a nagy mennyiségű eső ne tudjon nagy kárt tenni haszonnövényeinkben. Egy szépen berendezett kert esetén fontos, hogy a lakásbiztosításunk kiterjedjen a szabadban tárolt vagyontárgyakra is, így, ha hirtelen csap le a vihar, ezek az értékeink (grillsütő, kerti bútor, napozóágy, szabadtéri játékok) is biztonságban lesznek.

Nagyon fontos a tető állapota

A viharkárok egy részét a beázással kapcsolatos káresetek teszik ki, így a változékony tavaszi-nyári időszakban különösen fontossá válik a tető állapota. A tetőszerkezet minőségét számos tényező befolyásolja: a felhasznált építőanyagok, az elvégzett munka precizitása, illetve a szakszerű tervezés egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a tetőnk ellenálljon a természet viszontagságainak. Természetesen a tető minősége sem egy életre szól: nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáltassuk meg a tetőt egy szakemberrel, aki felméri az illesztések, szigetelések és tetőcserepek állapotát, így biztosak lehetünk abban, hogy az avulás okozta károk nem okoznak majd anyagi nehézségeket.

Oszd meg másokkal