Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Így előzhetjük meg a téli károkat

2020.11.19

Ahogy egyre hűvösebbé válik az időjárás, nekünk is fel kell készülnünk a téli időszakra jellemző káresetekre. Akár családi házban, akár társasházban élünk, néhány egyszerű óvintézkedéssel megvédhetjük az otthonunkat: nézzük a legfontosabb tennivalókat!

Családi házban gyakori a fagykár

Ha kertes házban élünk, a legfontosabb feladat a különböző fagykárok megelőzése: még az első fagyok előtt zárjuk el a kerti csapokhoz és öntözőrendszerekhez tartozó fagycsapot, majd ezt követően a csap megnyitásával engedjük ki belőlük a pangó vizet, és télre hagyjuk is nyitva. Ugyanígy kell eljárnunk a különböző kerti zuhanyokkal és csobogókkal is, hiszen az ezekben megfagyó vízmaradványok komoly károkat okozhatnak. Ha kültéren található a vízóra, ellenőrizzük, hogy nem sérült-e az akna szigetelése, és komolyabb mínuszok esetén is biztosított-e a fagykár elleni védelem. A téli időjárás a műanyag kerti bútorokat is megviselheti – ha tehetjük, ezeket is pakoljuk fedett helyre. Ezt követően ellenőrizzük az ereszcsatornák állapotát, és győződjünk meg arról, hogy avar vagy más szennyeződés nem tömíti el ezeket!

Védjük a kerti növényeket!

A kertben tartott nem fagytűrő növényeket az első mínuszokkal ideje bemenekíteni a garázsba vagy a házba, és gondoskodjunk a már elvirágzott, de fagytűrő növények visszametszéséről is. Érdemes összegyűjteni a kertben lehullott faleveleket, ezekkel ugyanis meg tudjuk védeni az érzékenyebb fák, bokrok és virágok tövét a téli időszak során. Társasházban főleg az erkélyen tartott balkonnövényekről kell gondoskodnunk: bár egyes növények kifejezetten jól viselik a fagyos időt, az igen népszerű muskátlit például az első fagyok után célszerű világos, de hűvös helyen teleltetni.

Ügyeljünk a lakás páratartalmára!

A téli hónapokban minden épülettípusra jellemző probléma a túlzott párásodás: az egyre hűvösebb falak, az egyre kevesebb szellőztetés és a jól záró műanyag ablakok nem kedveznek a lakás páratartalmának, a beltéri teregetés, főzés és az egyre melegebb vízzel való zuhanyzás pedig tovább ront a helyzeten. Amellett, hogy a magas páratartalom egészségügyi szempontból sem kedvező, nagyban elősegíti a penész kialakulását, így a téli időszakban igyekezzünk az ideális, 40-60%-os tartományban tartani a lakás páratartalmát. Ezt napi többszöri, rövid ideig tartó, alapos szellőztetéssel, és megfelelő hőmérséklet (20-22 °C) fenntartásával segíthetjük elő, ha azonban ez sem elegendő, be kell szereznünk egy elektromos páramentesítő készüléket. Fontos, hogy a meglévő penészt mielőbb távolítsuk el, hiszen ha már megjelentek a falon a penészfoltok, egyre nagyobb felületen fog elterjedni, ez pedig akár komoly egészségügyi panaszokat is okozhat.

Óvatosan a dekorációval!

A téli időszakban természetes, hogy szeretjük különböző dekorációkkal hangulatosabbá tenni az otthonunkat, nem is beszélve a pompásan kivilágított karácsonyfákról. Az elemmel vagy elektromos árammal működő fényfüzérekkel és dekorációs elemekkel azonban érdemes óvatosan bánni: csak megbízható forrásból származó, bevizsgált terméket válasszunk, óvakodjunk a filléres távol-keleti termékektől! Ezek a bevizsgálatlan dekorációk könnyedén tűzveszélyessé válhatnak, de ugyanígy vigyáznunk kell a több évtizedes, régi darabokkal, és természetesen a nyílt lánggal, így a gyertyákkal is. Bármilyen hangulatvilágítást is használunk, ne hagyjuk ezeket őrizetlenül, éjszakára pedig minden fényfüzért áramtalanítsunk. Az adventi koszorúk minden évben számos tűzesetet okoznak, így ügyeljünk arra, hogy ezeket ne helyezzük éghető anyag (pl. karácsonyfa, függöny) közelébe, és csak akkor gyújtsunk gyertyát, ha folyamatosan felügyelni tudjuk.

Kössünk lakásbiztosítást!

Vannak károk, amelyekre még a legnagyobb igyekezet ellenére sem tudunk felkészülni: egy, a hó súlyától kidőlt fa, egy elfagyott csőben keletkezett hajszálrepedés, vagy akár egy zárlatos karácsonyfaégő jelentős anyagi károkat is okozhat. Ezekre a váratlan kellemetlenségekre csak lakásbiztosítás megkötésével tudunk felkészülni: a Netrisk.hu-n kényelmesen, online hasonlíthatjuk össze több különböző biztosító ajánlatát, a kiválasztott lakásbiztosítást, és az esetleges kiegészítő biztosításokat pedig néhány perc alatt meg is köthetjük. Egy váratlan káreset soha nem jöhet jókor, de az év végi időszakban különösen nagy gondot okoz, ha a családi kasszát terheljük a helyreállítással – kössünk időben lakásbiztosítást, és tudjuk biztonságban az otthonunkat télen is!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu