Vakok, gyengénlátók számára

Így alakítsuk ki a tökéletes helyszínt grillezéshez

2022.05.13

A nyár közeledtével egyre több időt töltünk a szabadban családunkkal és barátainkkal, egy-egy ilyen összejövetel alkalmával pedig gyakran előkerül a grillsütő, a faszén és néhány válogatott finomság is. Cikkünkből ötleteket meríthet a tökéletes hangulat megteremtéséhez, valamint segítünk, hogy a környezet ne csak hangulatos, de biztonságos is legyen.

Milyen készüléket válasszunk?

A kerti sütögetések legfontosabb kelléke egy minőségi grillsütő. A berendezések között találunk gázzal működő, elektromos, illetve faszenes változatot – természetesen mindegyik típusnak megvannak a maga előnyei. A gázgrill könnyen szabályozható, valamint egyenletesen tartja a hőt, és tisztítása sem igényel különös figyelmet, ugyanis nem kell a hamuval bajlódnunk. A készülék használata esetén fontos, hogy mindig ellenőrizzük, nehogy a gáz szivárogjon, valamint a grill használatát követően először a gázszelepet zárjuk el, majd kapcsoljuk ki a készüléket.

Amennyiben igazán füstös ízre vágyunk, úgy a faszenes grill a megfelelő választás. A készüléket igen könnyű karbantartani, és kis helyen is elfér, utóbbi tulajdonsága miatt azok is beszerezhetik, akik kisebb kerttel rendelkeznek. Arra azonban ügyeljünk, hogy olyan darabot válasszunk, ami masszív anyagból készült, és nem deformálódik könnyen, ugyanis akár balesetet is szenvedhetünk, ha a grill elmozdul vagy felborul. Az elektromos grill beszerzése azoknak ajánlott, akik minden évszakban szeretnek sütögetni, és nem okoz nekik problémát, hogy egyszerre csak kevés embert tudnak kiszolgálni. Ezeknek a készülékeknek a további előnye, hogy működtetésükhöz nincs szükség faszénre vagy gázra, viszont így a kissé füstös ízek is hiányozni fognak az ételekből.

Védje otthonát és kerti ingóságait lakásbiztosítással! Kalkuláció és biztosításkötés online, sorban állás nélkül a Netrisk.hu-n

Hangulat mindenek felett

A tökéletes kerti grillezés nem lehet az igazi kellemes atmoszféra és jó hangulat nélkül. Ennek a megteremtése már néhány kellék beszerzésével is lehetséges: például szerezzünk be kültéri fényforrásokat, égősorokat, lámpásokat, LED-es teamécseseket, amelyek meghitt hátteret fognak adni az esti beszélgetésekhez. Ezen kívül fektessünk hangsúlyt a minőségi kerti bútorokra, hogy kényelemben tudhassuk vendégeinket: szerezzünk be egy kerti bútorszettet, esetleg szereljünk fel egy nyugágyat két fa közé, amit az ejtőzni vágyók biztosan értékelni fognak. A balesetek elkerülése érdekében arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a bútorok a grilltől távol helyezkedjenek el. Végül, de nem utolsósorban a zene sem hiányozhat a tökéletes hangulathoz, azonban ennek a hangerejét úgy válasszuk meg, hogy ne zavarjuk vele a szomszédainkat.

Néhány alapvető szabály grillezéshez

Miután beszereztük a megfelelő grillkészüléket, és megteremtettük az ideális hangulatot, nekikezdhetünk a finomabbnál finomabb fogások elkészítéséhez. Ahhoz azonban, hogy otthonunkban biztonságosan élvezhessük a grillezést, be kell tartanunk néhány alapvető szabályt. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő helyet találjunk a grillsütőnek: kellő távolságban a háztól, fáktól, a már említett kerti bútoroktól és mindentől, ami éghető. Emellett az is fontos, hogy a grill alatt se legyenek olyan tárgyak, amelyek gyúlékonyak, illetve nem árt, ha olyan ember kezeli a készüléket, akinek már van ebben némi tapasztalata. Bár sokak számára a grillezés elmaradhatatlan kísérője egy korsó sör vagy egy hideg fröccs, az alkoholfogyasztással nő a balesetek előfordulásának esélye is, így amíg a sütögetés tart, a szakács fogyasszon inkább jeges limonádét. Feltétlenül legyen a közelben egy tűzoltó készülék arra az esetre, ha feltámadna a szél, és szükség lenne tűzoltásra – ezt már néhány ezer forintért beszerezhetjük barkácsáruházakban vagy tűzvédelmi szaküzletekben. Végül a grillezéshez használt eszközök közül érdemes elektromos grillgyújtót, grillfogó csipeszt és hőálló edényfogó kesztyűt használni gyújtókocka, hagyományos villa és konyhai törlőrongy helyett, nehogy megégessük magunkat.

Hogyan teremtsünk átfogó védelmet?

Előfordulhat, hogy minden igyekezetünk ellenére is megtörténik a baj, akár grillezés közben is. Ha nem rendelkezünk megfelelő lakásbiztosítással, ilyenkor akár jelentős anyagi kárral nézhetünk szembe, így mindig ügyeljünk a lakásbiztosítás megkötésére és naprakészen tartására. Továbbá vegyük figyelembe azt is, hogy a kerti bútorok olyan ingóságnak számítanak, melyeket a szabadban tárolt vagyontárgyakra köthető kiegészítő biztosítással védhetünk. Ez az extra védelem vonatkozhat többek között hintaágyra, ülőgarnitúrára, barkácseszközre, sőt, grillsütőre is. Egy-egy hirtelen jött vihar esetén az is előfordulhat, hogy nincs lehetőségünk szabadban tárolt eszközeinket, illetve bútorainkat fedett helyre menekíteni, így például elemi károk – jégverés, villámkár –, esetén is jól jöhet a biztosítás. Azoknak pedig, akik rendelkeznek gyümölcsössel, veteményeskerttel, dísznövényekkel, külön jó hír, hogy ezekre is köthetünk vonatkozó kiegészítő biztosítást.

A Netrisk.hu lakásbiztosítás kalkulátorában a szükséges adatok megadása után kiválaszthatjuk, hogy mely vagyontárgyakra szeretnénk kiegészítő biztosítást kötni. A „kiegészítő szolgáltatások” fül alatt, az „ingóságban keletkezett károk” opció kiválasztása után megadhatjuk a biztosítani kívánt, szabadban tárolt vagyontárgyak (kerti bútorok, gyerekjátékok, grillsütő, szerszámok, jakuzzi stb.) értékét, majd ennek megfelelően kalkulálhatunk. Az „állati, növényi és egyéb károk” fül megnyitásával többek között kerti és lábon álló növényre, valamint állati és növényi kártevők elleni védekezésre van lehetőségünk.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu