Vakok, gyengénlátók számára

Itt a kánikula: hogyan hűthetjük a lakást, ha nincs klímánk?

2022.06.17

A nyári hőség beköszöntével bizonyára a saját bőrünkön is érezzük, hogy a lakások elkezdtek felmelegedni, amelyet a szerencsésebbek könnyedén megoldhatnak azzal, hogy bekapcsolják a klímát. De vajon hogyan vészelhetik át ezt az időszakot azok, akiknek nincs ilyen lehetőségük? Cikkünkben sorra vettük azokat a praktikákat, amelyekkel jelentősen javíthatjuk a komfortérzetünket a legforróbb napokon.

Mozgassuk a levegőt!

Bár kétségtelen, hogy a nyári melegben jól esik egy kis szellő, ahogy egyre magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, ezt célszerű ablaknyitás nélkül megoldani: ebben már egy néhány ezer forintos, egyszerű ventilátor is jó szolgálatot tehet. Ma már számos kivitel és funkció közül válogathatunk, így csak tőlünk és a pénztárcánktól függ, hogy a párásító és légtisztító funkcióval ellátott okosventilátort, a praktikus oszlopventilátort, vagy a kisebb méretű asztali modellt választjuk. Fontos, hogy a ventilátort a szoba megfelelő pontján helyezzük el: ha a kinti hőmérséklet még lehetővé teszi, az ablak elé, zárt ablakok esetén pedig a szoba tőlünk ellentétes pontjára, magunkkal szemben helyezzük el. Ne feledjük, hogy a ventilátorok motorja szintén hőt termel, ezért, ha éppen nem tartózkodunk a szobában, ne járassuk feleslegesen.

Ne fájjon a feje az otthoni káresetek miatt! Lakásbiztosítás ajánlatok és biztosításkötés egyszerűen, online a Netrisk.hu-n

Sötétítsünk jókor és jól!

A nyári hónapokat sokan hajlamosak lehúzott redőnyök és behúzott sötétítőfüggönyök mögött eltölteni, erre azonban többnyire semmi szükség. Elég csak akkor – és ott – sötétítenünk, amikor, és ahol a nap éppen éri az ablakot – szerencsések vagyunk, ha az ingatlanunk többfrontos, így egész nap élvezhetünk valamennyi természetes fényt. Vastag, sötét árnyalatú függönyök helyett előnyösebb, ha a világosabb színek között válogatunk, hiszen előbbiek elnyelik, míg utóbbiak inkább visszaverik a fényt – ebből a szempontból még előnyösebb egy fehér vagy világos árnyalatú redőny vagy zsalu, amely már azelőtt visszaveri a fényt, mielőtt az az ablaküveghez érne.

Gondoljunk az ablakokra!

Nincs is csodálatosabb, mint amikor a hatalmas üvegfelületeken keresztül árad be a természetes fény – ez azonban a nyári hónapokban igen nagy hátrány is lehet. Az ablakok, teraszajtók és más üvegpanelek ugyanis a fény mellett a hőt is beengedik, így ahogy azt az előző bekezdésben is említettük, célszerű már azt elkerülnünk, hogy a fény elérje az üvegfelületet. Ehhez a redőnyök, zsaluk és spaletták mellett ideális megoldás lehet egy hővédő ablakfólia, tetőablakok esetén pedig egy külső hővédő rolóval védekezhetünk a lakás túlzott felforrósodása ellen. Nem mindegy az sem, hogy mikor szellőztetünk: feltétlenül helyezzünk el egy hőmérőt a lakásban, és csak akkor tartsuk nyitva az ablakokat, amikor kint hűvösebb van, mint bent!

Ügyeljünk a páratartalomra!

A magas páratartalom amellett, hogy kedvez a penészgombák szaporodásának, a hőérzetünket is növeli, így a nyári hónapokban is fontos, hogy ügyeljünk a lakás páratartalmára. Már egy-két ezer forintért is beszerezhetünk egy páratartalom-mérőt, amellyel ellenőrizhetjük, hogy mikor kell közbelépnünk: körülbelül 40 és 60 százalék között ideális egy lakás páratartalma. Ne feledjük, hogy számos mobil léghűtő berendezés pára kibocsátásával hűsíti a levegőt, amelyet bár rövid távon kellemesnek érezhetünk, hosszú távon és nagy mennyiségben a hőérzetünket növeli.

Főzzünk okosan!

Nem nehéz kitalálni, hogy mi az otthonunk leggyakoribb hőforrása: a főzés, akár sütőben, akár tűzhelyen történik, a lakás elosztásától függően pillanatok alatt felmelegítheti otthonunkat. A legnagyobb hőhullámok alatt érdemes napközben könnyebb, hideg fogásokat fogyasztani, amelyek egyébként is jobban esnek a hőségben, a nagyobb konyhai sürgést-forgást pedig időzítsük az esti, vagy akár éjszakai órákra, amikor könnyebben kiszellőzik a lakás. Praktikus lehet, ha beszerzünk egy air fryert, amely lényegesen kevesebb hőt bocsát ki, mint a sütő vagy akár egy forró serpenyő, de már az is sokat számít, ha a hosszú főzést igénylő ételek helyett megtanulunk néhány egyszerű, tízperces fogást. Fő a kreativitás!

Figyeljük kisállataink igényeit!

A hőség nemcsak számunkra, de kisállataink számára is igen megterhelő. Ilyenkor különösen figyeljünk kedvenceinkre: cseréljük naponta többször az ivóvizüket frissre, időzítsük a sétáltatást a kora reggeli és esti órákra, szerezzünk be hűtőmatracot, kutyák esetén pedig akár egy kis pancsolást is beiktathatunk egy erre kinevezett medencében, vagy egy biztonságos – és engedélyezett – fürdőhelyen. A kisemlősök élőhelyét rongyba vagy törölközőbe csavart jégakkuval, illetve lefagyasztott, vízzel teli palackokkal tehetjük hűvösebbé, azonban ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzenek közvetlenül a fagyos felülettel, ugyanis az többféle egészségügyi problémához vezethet. Ne feledjük, hogy kedvencünk nem tudja jelezni, ha melege van, ezért nekünk kell figyelni az állat viselkedését: kutyák esetén a túlzott lihegés, macskák és kisemlősök esetén a szokásosnál több pihenés hívhatja fel a figyelmünket arra, hogy kedvencünk hűtésre szorul. Ha nem teremtünk megfelelő körülményeket, kedvencünk könnyedén hőgutát kaphat, amely valamennyi házi kedvenc számára életveszélyes – figyeljünk oda tehát négylábú családtagjainkra is!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu