Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Lakásbiztosítás társasházban: nem csak magunkat védjük vele

2020.11.12

Bármilyen épületben is élünk, fontos, hogy rendelkezzünk lakásbiztosítással. Van ugyanakkor egy épülettípus, amely esetén különösen nagy jelentősége van a lakók egyéni felelősségének: a társasházakban egy-egy káreset akár az egész lakóközösséget érintheti. Nézzük, miért különösen ajánlott lakásbiztosítást kötni, ha társasházban élünk!

A társasház biztosítása nem elég!

Sokan azt gondolják, hogy a társasház közös ingatlanbiztosítása fedezi a lakók egyéni kárát is, ez azonban hatalmas tévedés: bár a társasházak jellemzően valóban rendelkeznek biztosítással, ezek jellemzően az épület közös használatú területeit védik, például a lépcsőházat, a homlokzatot, vagy a pincét. Nagyon kellemetlen, amikor a káreset bekövetkezése után szembesülünk azzal, hogy az épület közös biztosítása nem fedezi a kárunkat – előzzük meg a hasonló pillanatokat, és már beköltözéskor kössük meg a lakásbiztosítást!

Albérlőként is köthetünk saját biztosítást

Ha albérletbe költözünk, felmerülhet a kérdés, hogy vajon bérlőként van-e jogunk lakásbiztosítást kötni? Természetesen erre van lehetőség, azonban a biztosítás megkötése előtt feltétlenül egyeztessünk a bérbeadóval arról, hogy ő kötött-e már biztosítást a lakásra. Ha rendelkezik is a tulajdonos ingatlanbiztosítással, albérlőként nekünk is jogunk van ahhoz, hogy a lakásban tárolt ingóságainkra – sőt, akár magára az ingatlanra is – saját biztosítást kössünk, így viharkár, tűzeset vagy más kár esetén biztonságban tudhatjuk az értékeinket. Fontos részlet azonban, hogy ha egy lakásra több szerződést is kötöttek, kár esetén csak az egyik szerződésre vonatkozóan igényelhetünk kifizetést – tehát ha a tulajdonos és a bérlő is rendelkezik lakásbiztosítással, a káreset bekövetkezése után feltétlenül érdemes egyeztetni, hogy ki, és melyik szerződésre intézi a kárrendezést.

Könnyedén kárt okozhatunk a szomszédnak

Egy társasházban az egyéni felelősség közös érdek: akár egyetlen káresetnek is súlyos következménye lehet. Sajnos még a legnagyobb igyekezetünk ellenére is kárt okozhatunk a többi lakónak: egy csőtörés percek alatt eláztathatja a szomszédunkat, egy tűzeset pedig jelentős károkat okozhat az épületben. Ha a mi hibánkból kára keletkezik a szomszédunknak, és nem rendelkezünk lakásbiztosítással, a lakó kárát nekünk kell megtéríteni – jó hír azonban, hogy a lakásbiztosításhoz tartozó felelősségbiztosítás gondoskodik erről a kellemetlen kötelességről.

Társasházban kiszolgáltatottabbak lehetünk

Bár kétségkívül megvannak az előnyei a társasházi létnek, akaratlanul is kiszolgáltatottabbak vagyunk egy olyan épületben, ahol több tucat lakó alkot egy közösséget. Emiatt is fontos, hogy alaposan átgondoljuk, melyik lakásbiztosítást választjuk: a Netrisk.hu-n pillanatok alatt összehasonlíthatjuk a biztosító partnerek ajánlatait, és kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus biztosítást. Gondolkodjunk felelősen, és társasházban is kössünk lakásbiztosítást!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu