Vakok, gyengénlátók számára

7 gyakori hiba, amit lakásfelújításkor elkövethetünk

2022.08.30

Egy átfogó otthonfelújítással nagy fába vágjuk a fejszénket, hiszen az ilyen komplex munkálatok nagy odafigyelést és tervezést igényelnek. Sajnos ez azt is jelenti, hogy felújításkor számos hibába beleeshetünk, amelyeknek anyagi és egyéb következményei is lehetnek. Cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribb hibákat, és eláruljuk, mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket!

1. Nem bízzuk szakemberre

Amikor szembesülünk egy felújítás várható költségeivel, joggal lehet az az első gondolatunk, hogy ezt inkább megoldjuk saját magunknak. Érdemes azonban belegondolni, hogy mekkora idő- és energiabefektetéssel járna, ha magunk végeznénk a felújítást, esetleg néhány rokonnal vagy ismerőssel kiegészülve. Ha dolgozunk, mindenképpen a fizetett szabadságunkat vagy az estéket és a hétvégéket kellene feláldoznunk, utóbbival ráadásul könnyedén magunkra haragíthatjuk a szomszédokat is: gondoljunk csak bele, fordított esetben milyen kellemetlenül érintene minket, ha a szomszédunk mindig este és hétvégén fúrna-faragna, miközben mi a megérdemelt pihenésünket töltjük. Arról nem is beszélve, hogy a saját kezűleg végzett felújítás sokkal tovább tart, és jellemzően minőségben sem üti meg azt a mércét, amit egy szerződött vállalkozó garantál nekünk.

2. Nem a megfelelő kivitelezőt választjuk

Érthető, ha alig bírjuk kivárni, hogy elkezdődjenek a munkálatok, azonban ne a kivitelező kiválasztásán spóroljunk időt: érdeklődjünk ismerősöktől, munkatársaktól, olvassunk ajánlásokat, értékeléseket, és válasszunk ki legalább 2-3 vállalkozót, akiktől árajánlatot kérünk. Ha tehetjük, találkozzunk személyesen is a szakemberekkel, beszéljük át az ütemezést, a szerződés részleteit, így később kisebb eséllyel maradunk hoppon. Szerződéskötés előtt feltétlenül kérdezzünk rá, hogy hány fős brigáddal érkezne a mester, és gyanakodjunk, ha a kivitelező bonyolultabb munkálatokat is egyedül vállal. Ugyancsak gyanús, ha a különböző szakértelmet igénylő feladatokat (pl. villanyszerelés, burkolás, vízszerelés) egymaga szeretné elvégezni, ezek ugyanis mind külön képesítést igényelnek.

3. Nem kötünk vállalkozói szerződést

Az egyik leggyakoribb hiba, amit felújításkor elkövethetünk, az, hogy a kiválasztott vállalkozóval nem kötünk szerződést – ez bizonyos támogatásokhoz egyébként is elengedhetetlen. Egy megfelelően összeállított vállalkozói szerződés tartalmazza a vállalt határidőket, a fizetési ütemezést, valamint a munkálatokban részt vevő szakemberek és alvállalkozók adatait. Szintén fontos, hogy a szerződésben szerepeljenek a garancia részletei: ne feledjük, hogy a jótállás és a szavatosság eltérő fogalmak, ezért szerződéskötés előtt ellenőrizzük ennek a részleteit, és csak akkor írjuk alá a dokumentumot, ha annak minden pontjával tisztában vagyunk. Ha fizetésről van szó, arra kell figyelnünk, hogy az átadott összegekről mindig készüljön átvételi elismervény.

4. Nem tervezünk elég pontosan

Akár az időzítésről, akár az alaprajzról vagy a beszerzendő bútorokról van szó, mindenképpen hagyjunk elég időt a tervezésre, és ebbe vonjuk be a kiválasztott szakembert is! Nagyobb volumenű munkálatok esetén ebben a fázisban érdemes megbízni egy műszaki ellenőrt, aki a munkálatok során képviseli az érdekeinket, és ellenőrzi, hogy a felújtás a megfelelő áron, anyagokból, a vállalt határidőn belül, valamint az elvárt minőségben történik-e. A kivitelezővel való egyeztetés során ne hagyjuk, hogy a szakember túlságosan tág határidőket állapítson meg: egy mesterembernek kötelessége tudni, hogy egy bizonyos munka mennyi időt vesz igénybe, így többnyire nem jó jel, ha egy munka várt időtartamát például 2-3 hónapban vagy 2-4 hétben határozza meg. Minden lakásfelújító rémálma, amikor a megrendelt munkalap, bútor vagy csempe mérete vagy mennyisége nem megfelelő – mindenképpen nyugodt körülmények között végezzük a méréseket, az ajtóval rendelkező bútorok esetén pedig vegyük figyelembe, hogy ezeket kényelmesen és a megfelelő irányba tudjuk kinyitni. A legszerencsésebb, ha a méréseket többen is elvégzik, ugyanis bárkivel előfordulhat, hogy figyelmetlenségből rossz számot ír fel, ezek azonban felújításkor igen költséges hibának számítanak.

5. Nem a saját igényeinkre szabjuk a teret

Sokunkkal előfordult már, hogy egy lakberendezési magazinban vagy akár Pinteresten beleszerettünk egy különleges megoldásba, megvalósítás előtt azonban gondoljuk át, hogy vajon a gyakorlatban is működne-e az adott átalakítás. Fontos, hogy ilyenkor mindig a funkciót tekintsük prioritásnak, hiszen hiába szemet gyönyörködtető egy minimalista nappali, a mindennapok során meg fogjuk szenvedni a tárolók és szekrények hiányát. Felújításnál ugyanígy figyelembe kell venni az otthon adottságait: igen kellemetlen, amikor a drága indukciós főzőlap minden használatkor lecsapja a biztosítékot, mert a lakás elektromos hálózata nem tud kiszolgálni egy ilyen eszközt. Fő a megfontoltság!

6. Nem nézünk utána a vonatkozó engedélyeknek és támogatásoknak

Bizonyos átalakítások, például az emeletráépítés engedélyköteles, ezért nagy hibát követünk el, ha ezeknek nem nézünk időben utána. Társasház esetén figyelembe kell vennünk az SzMSz (szervezeti-működési szabályzat) kikötéseit is, főként, ha például klímaberendezés telepítését vagy az erkély beépítését tervezzük. Ugyanígy érdemes utánanézni az adott átalakításhoz igényelhető támogatásoknak, ugyanis rengeteget spórolhatunk a különböző állami támogatásokkal, például az idei év végéig még igényelhető otthonfelújítási támogatással, vagy a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel. Ha napelemek telepítését vagy kazáncserét tervezünk, szintén érdeklődjünk, hogy van-e aktuálisan megpályázható támogatás, akár önkormányzati szinten.

7. Nem módosítunk a lakásbiztosításunkon

A teendők sokasága miatt felújítást követően gyakran megfeledkezünk egy fontos részletről, méghozzá a lakásbiztosításunk felülvizsgálatáról. Amennyiben az otthonunkban értéknövekedés történik – ilyen például a felújítás –, az alulbiztosítás elkerülése érdekében az épület (és ingóságok) biztosítási összegét az elvégzett munkálatoknak megfelelően kell módosítanunk. Az épület biztosítási összegénél nem a piaci értéket, hanem az úgynevezett újjáépítési értéket kell figyelembe vennünk, így a szerződésünk módosításánál is ezt az összeget kell észben tartanunk. Ha korábban nem volt lakásbiztosításunk, vagy esetleg pont a biztosítási évforduló előtt állunk, egy lakásbiztosítás kalkulátorral az igényeinkre szabva ellenőrizhetjük a biztosító partnerek számunkra elérhető ajánlatait.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu