Vakok, gyengénlátók számára

Frissebb otthon egy hétvége alatt: 5 dolog, amit saját kezűleg is elvégezhetünk

2021.10.27

Ha hosszú évek, vagy akár évtizedek óta élünk ugyanabban az ingatlanban, nem csoda, ha időnként szeretnénk egy kicsit felfrissíteni. Ha nem történt olyan meghibásodás az otthonunkban, amely feltétlenül szakember segítségét igényli, bizonyos praktikákat akár saját kezűleg, egy hétvége alatt is elvégezhetünk. Mutatjuk, hogyan újíthatjuk meg az otthonunkat akár néhány nap alatt!

Festéssel új karaktert kaphat a szoba

Kézenfekvő és rendkívül látványos megoldás a falak átfestése: a mai, modern falfestékekkel már rendkívül könnyű a munka, így az is bátran belevághat, akinek nincs komolyabb tapasztalata. A festést ugyanakkor nem érdemes elsietni: hagyjunk egy napot az előző festékréteg lecsiszolására, az egyenetlenségek glettelésére, alapozásra, valamint a precíz maszkolásra, így nem kell attól tartanunk, hogy festés közben ránk sötétedik. Ne feledjük, hogy hideg, nyirkos falakat nem ajánlott festeni, így nehezen fűthető, penészedésre hajlamos lakásokban használjuk ki az ősz utolsó napjait, vagy várjuk ki a következő tavaszi-nyári szezont.

Ha megújul a lakása, vizsgálja felül a lakásbiztosítását is: gyors online kalkuláció és biztosításkötés egyszerűen

Régi bútorból is lehet új

Ha unjuk a konyhabútort, a komódot vagy a ruhásszekrényt, ma már rengeteg különféle bútorfesték áll rendelkezésre, amelyekkel teljesen megújulhatnak régi, de funkciójukat még tökéletesen ellátó bútoraink. Akárcsak a szobafestés esetén, itt is fontos a megfelelő előkészítés (csiszolás, alapozás) és a záró réteg (viasz, lakk) alkalmazása, amellyel nemcsak szép, de tartós is lehet a végeredmény. Akkor se csüggedjünk, ha valamilyen okból nem festhető a bútor: ebben az esetben megoldás lehet a bútorfólia, amelyet egy kis gyakorlás után bármilyen felületre felsimíthatunk. Ha ennél kisebb megújulásban gondolkodunk, egy egyszerű fogantyúcserével is modernebbé tehetjük az ódivatú bútorokat: nem is gondolnánk, mennyit számít egy szép bútorfogantyú!

Alapozzuk meg a hangulatot új textíliákkal!

A különböző textíliák rengeteget hozzáadnak egy lakás hangulatához – vagy éppen elvesznek belőle. Ha igazán látványos megoldást szeretnénk, érdemes egy bizonyos színcsoporton belül válogatni, így a különböző kiegészítők egységes hangulatot teremtenek a szobában. Nem csak a nappalit frissíthetjük fel így: egy új ágytakaró a hálószobában, vagy egy új kádkilépő és néhány törölköző a fürdőszobában azonnal karakteresebbé teszi az otthonunkat. Sőt, ha igazán kreatív hangulatban vagyunk, a függönyt és a párnahuzatokat akár saját magunk is megvarrhatjuk!

Tárolás és rendszerezés

A lakásban uralkodó harmóniát legkönnyebben az itt-ott heverő apró tárgyak tudják megtörni. Egy elöl hagyott porszívó vagy ruhaszárító, egy rendezetlen könyvespolc, ahova lassan mindent felpakoltunk, ami a kezünk ügyébe került, vagy az a bizonyos szék, amin csak halmozódnak a még egyszer hordható ruháink – ismerős látvány, ugye? Ha szeretnénk letisztult hangulatot teremteni, első lépésként ezektől kell megszabadulnunk. Rendszerezzük az elöl hagyott holmikat, rendezzük sorba a könyveinket méret vagy szín szerint, és szerezzünk be kanapé vagy ágy alatti tárolókat, amelyek elnyelik a lakásban széthagyott apróságokat. Hasonlóan kusza összhatást kelthetnek a különböző hosszabbítók és vezetékek: használjunk kábeldobozokat vagy -rendszerezőket, így amellett, hogy nem kell aggódnunk az összegabalyodó vezetékek miatt, sokkal szebb is lesz a végeredmény.

Csempe, fuga, járólap: festéssel második esélyt kaphat

Egy évtizedekkel ezelőtt lerakott, ódivatú járólap vagy csempe rendkívül sokat levonhat egy lakás esztétikájából, azonban sokan nem szívesen bontanak fel egy egyébként hibátlan padlót csak azért, mert már nem divatos a színe. Ez teljesen érthető, azonban ekkor sincs minden veszve: járólap- és csempefestéssel gyorsan, és a cserénél lényegesen kedvezőbb áron újulhatnak meg a burkolatok! Mivel jellemzően sima és fényes felületekről van szó, nagyon fontos a megfelelő tapadóhíd használata, és persze fordítsunk nagy gondot a burkolatnak megfelelő felületzáró réteg felvitelére, amellyel akár a fürdőszobában is tartós lehet a végeredmény. Ha ennél kisebb léptékű megújulásra vágyunk, az elszíneződött, régi fugákba új életet lehelhetünk egy fugafesték segítségével: ez a rendkívül egyszerűen használható festék csak a fugát fogja be, így a száradási idő letelte után könnyedén eltávolíthatjuk a felesleget. Mivel akár a régi fugától teljesen eltérő színt is választhatunk, legyünk merészek: bátran kísérletezzünk más árnyalatokkal!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu