Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Kérdése van? Válaszolunk.

Spóroljunk okosan: hogyan lehet alacsonyabb az autónk fenntartási költsége?

2020.09.07

Sokan hiszik azt, hogy egy autó megvásárlásával ki is pipálták a legnagyobb kiadást, azonban ne feledkezzünk meg a fenntartási költségekről, amelyek hónapról hónapra jelentősen megterhelik a családi kasszát. Nem csoda, ha ezt szeretnénk minél olcsóbban megúszni: nézzünk néhány tippet, amivel enyhíthetünk a havi kiadásainkon!

Vásároljunk tudatosan!

Egy autó fenntartási költségének jelentős része már a vásárláskor eldől, így a legfontosabb, hogy tudatosan és megfontoltan döntsünk. A várható költségeinket befolyásolja az autó mérete és teljesítménye: minél nagyobb autót választunk, annál magasabb költségekkel kell számolnunk (átírás, gépjárműadó, teljesítményadó), ezért fontos, hogy pontosan felmérjük az igényeinket. Ha a járművet csak ketten használjuk majd ingázásra, és évente egyszer-kétszer kell nagyobb rakományt mozgatnunk (pl. bútorvásárláskor), nem biztos, hogy egy városi terepjáró a nekünk való választás. Ugyanígy érdemes felmérni, hogy a kinézett típushoz mennyire egyszerű alkatrészt beszerezni és általában milyen megbízható az adott típus – szánjuk rá az időt, beszéljünk szerelőkkel és olvassunk el néhány online tapasztalatot is. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vásárláskor ne a kilométeróra állását, hanem az állapotot nézzük, és hasznos, ha a szerződés aláírása előtt egy szakértővel is átvizsgáltatjuk az autót, így ugyanis kiderülhetnek a jármű rejtett hibái. Bár autóvásárláskor jellemzően nem elsődleges szempont, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy az adott modell mennyit veszít az értékéből a használtautó-piacon: ha néhány év múlva úgy döntenénk, hogy lecserélnénk az autót, nem mindegy, mennyiért tudunk majd túladni rajta.

Ne sajnáljuk rá a pénzt!

Ellentmondásosnak tűnhet, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő, ha nem sajnáljuk a pénzt karbantartásra, tisztításra, gumiabroncsokra és minden olyan tényezőre, ami segít az állagmegóvásban. Ne csak akkor járjunk szerelőhöz, amikor már baj van: ellenőriztessük rendszeresen a fékek állapotát, valamint ügyeljünk az olaj, valamint a hűtő- és fékfolyadék rendszeres cseréjére. Ha évekig elhanyagoljuk a karbantartást, és hirtelen történik egy nagyobb meghibásodás, sokkal rosszabbul járhatunk, mintha minden évben átnézettük volna a kocsit – arról nem is beszélve, hogy ha később eladnánk az autót, sokkal jobb esélyekkel indul a piacon egy rendszeresen szervizelt, megbízható jármű.

Ne féljünk biztosítót váltani!

A fenntartási költségek igen hangsúlyos részét teszik ki a különböző biztosítások: a kötelező biztosítás összege nemcsak a jármű típusán és a bonus-malus besoroláson múlik, hiszen a biztosítók évről évre egyre kedvezőbb díjakkal versenyeznek az ügyfelekért. Minden autótulajdonosnak jogában áll évfordulókor biztosítót váltani, amellyel azonban viszonylag kevesen élnek. Ha közeleg az évforduló, mindenképpen vegyünk igénybe egy kötelező biztosítás kalkulátort, és ellenőrizzük a számunkra elérhető ajánlatokat – elképzelhető, hogy a jelenleginél sokkal előnyösebb díjú szerződést köthetünk!

Vezessünk okosan!

Ha megfontoltan vezetünk, nemcsak a közlekedési baleseteket kerülhetjük el, de az üzemanyag-fogyasztásunkat is csökkenthetjük. Mindig az évszaknak megfelelő, optimálisra fújt gumikkal induljunk útnak, és ügyeljünk a helyes váltóhasználatra – alacsony sebességnél kifejezetten pazarló magas fokozatban tartani a járművet. Ugyanígy figyeljünk a jól megválasztott sebességre is: nem jó taktika, ha túlhajtjuk az autót, ezzel ugyanis túlpörgetjük a motort, amivel növeljük a fogyasztásunkat.

Fontoljuk meg a casco biztosítást!

Bár a casco összege magasabb lehet a KGFB-nél, régebbi autók esetén már gyakran a kötelező biztosítás díjával megegyező, sőt, részcasco esetén akár annál olcsóbb ajánlatot is találhatunk. Nincs is annál kellemetlenebb, mint amikor egy olyan balesetben sérül az autónk, amire nem térít a kötelező biztosítás, vagy amikor egyik reggel csak az autónk hűlt helyét találjuk – ezek a váratlan káresetek jelentősen hozzájárulnak a fenntartási költséghez. Ilyen esetekben csak a cascóra számíthatunk, így ha eddig nem is gondoltunk rá, érdemes egy kalkulációt végezni, hogy képbe kerüljünk a várható költségekkel.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu