az utca oldalán parkoló autók

2022. július 21.

Elveszett rendszám: mi a teendő?

Sajnos bármelyik autóvezetővel megeshet, hogy elhagyja a rendszámát, és nem is feltétlenül veszi észre rögtön a hiányzó azonosítót. Nagyon fontos azonban, hogy elveszett rendszám esetén mihamarabb gondoskodjunk a pótlásról, ugyanis hiánytalan hatósági jelzés nélkül nem közlekedhetünk közúton. Cikkünkben röviden összefoglaljuk az ügyintézés menetét.

Elhagytam a rendszámom – mit tehetek?

Az egyik gyakori eset, amikor szükséges a rendszámtábla pótlása, az az elülső vagy hátsó rendszám elhagyása, ami a táblát tartó műanyag elöregedése, vagy egy kisebb koccanás következtében történt rongálódás miatt is bekövetkezhet. Ebben az esetben természetesen lehetőség van a rendszám pótlására, amit a lehető leghamarabb érdemes kezdeményezni. Az is megeshet, hogy a rendszám kifakult, és a hatósági jelzés nem látható megfelelően, ebben az esetben is érdemes újragyártást igényelnünk. Időnként érdemes ellenőrizni a rendszámtábla rögzítését: ha azt tapasztaljuk, hogy a rendszámtáblát tartó keret kilazult, ne várjuk meg a nagyobb bajt: rendszámtartó keret bármelyik barkácsáruházban beszerezhető mindössze pár száz forintért, így megspórolhatjuk a rendszámpótlással járó kellemetlenségeket.

Kedvezőbbre váltana? Kalkuláljon és kösse meg új kötelező biztosítását a Netrisk.hu-n

Próbáljuk meg felkutatni a rendszámot!

Mielőtt bejelentenénk a rendszámunk elvesztését, érdemes érdeklődnünk azon a környéken, ahol elhagytuk a táblát, hátha valaki megtalálta. Sőt, célszerű megosztanunk a közösségi médiában is, hogy keressük a rendszámot, és nézzünk körbe a helyi csoportokban is, hiszen lehetséges, hogy a becsületes megtaláló már posztolt is arról, hogy rábukkant a rendszámunkra. Ha ez a szerencsés helyzet áll fenn, nemcsak pénzt, de időt is spórolunk, így érdemes mindig ezzel a lépéssel kezdeni – túl sok időt azonban ne szánjunk rá, ugyanis csak magunknak okozunk kellemetlenséget, ha rendszám hiányában napokig, vagy akár hetekig nem tudjuk használni a járművet.

Az ügyintézés menete

Amennyiben minden igyekezetünk ellenére sem került elő, az elveszett vagy megrongálódott rendszám pótlását a kormányablakban tudjuk igényelni, ehhez mindössze egy személyazonosító okmányt és forgalmi engedélyt kell bemutatnunk, majd ki kell töltenünk egy nyomtatványt. Amennyiben nem a mi nevünkön van az autó, úgy meghatalmazást is magunkkal kell vinnünk az okmányirodába. A rendszámtábla pótlásának igénylési díja 12.300 Ft, az új táblát pedig kb. három hét elteltével kapjuk kézhez.

Jó tudni, hogy abban az átmeneti időszakban sem kell aggódnunk a közúti közlekedés miatt, amíg csak az egyik rendszámtáblával rendelkezünk, ugyanis az okmányirodában kapunk egy nyomtatványt, amellyel egy esetleges ellenőrzés során igazolhatjuk, hogy zajlik az ügyintézés. Tehát egy rendszámtáblával is közlekedhetünk, de csak az igénylést követő egy hónapban, illetve az is előfordulhat, hogy erre az időszakra a kormányablak ideiglenes rendszámot ad ki számunkra. Továbbá nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a rendszámot csak egyetlen alkalommal lehet pótoltatni elveszettként ugyanazzal a hatósági azonosítóval, legközelebb teljesen új rendszámot fog kapni a jármű.

Ellopták mindkét rendszámtáblám, mit tegyek?

Ha ellopott rendszámtábláról van szó, és mindkét azonosítót eltulajdonították, mindenekelőtt a rendőrségen kell feljelentést tennünk. Ez rendkívül fontos, hiszen így tisztázhatjuk magunkat, ha az ellopott rendszámtáblánkat felhasználva bűncselekményt követnek el. Feljelentést követően ugyanúgy kell eljárnunk, mint elveszett rendszám esetén, a kormányablakban tudunk új azonosítót igényelni a feljelentést tartalmazó jegyzőkönyv bemutatásával.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek