pénzérmék felsorakoztatva számológép és autó mellett

2023. március 28.

Minden a gépjárműadó fizetéséről: mikor, kinek, mennyit?

A súlyadó befizetése minden gépjármű-üzembentartót érint, így fontos, hogy tisztában legyünk a vonatkozó szabályokkal. Vajon mentesülhetünk-e a gépjárműadó megfizetése alól, mi a befizetés határideje, illetve mennyit, és pontosan kinek kell fizetnünk? Cikkünkben sorra vesszük a leggyakoribb kérdéseket.

Milyen esetekben kell gépjárműadót fizetni?

A gépjárműadót, korábbi nevén súlyadót valamennyi Magyarországon forgalomba helyezett, magyar rendszámmal ellátott gépjárműre, pótkocsira, illetve az ország területén közlekedő, de külföldön nyilvántartott tehergépjárműre meg kell fizetni.

Mennyi a gépjárműadó mértéke?

A súlyadó számítása a gépjármű hatósági nyilvántartásban feltüntetett teljesítménye alapján történik. Az adó mértéke emellett függ a jármű típusától (személygépjármű, autóbusz, tehergépjármű stb.), illetve a jármű korától is – minél idősebb a jármű, annál alacsonyabb a gépjárműadó mértéke. Újdonság, hogy 2022 januárjától már nem ezer forintra kerekítve, hanem pontos összegben kell befizetnünk a gépjárműadót.

Kinek kell befizetnie a súlyadót?

Az adót mindig az aktuális üzembentartó, vagy ennek hiányában a tulajdonos fizeti. Adásvétel esetén az új tulajdonosnak az adásvételi szerződés jogerőre emelkedését követő naptári évtől keletkezik adófizetési kötelezettsége – tehát ha 2022. júniusában valaki vásárolt egy használt gépjárművet, 2023. január 1-től kell gondoskodnia a gépjárműadó befizetéséről.

Mi a helyzet új vagy frissen forgalomba helyezett autó esetén?

Forgalomba helyezés esetén a súlyadót a forgalomba helyezést követő hónap első napjától kell megfizetni. Természetesen ebben az esetben nem kell az egész éves díjat rendeznünk, csupán az aktuális évre vonatkozó gépjárműadó időarányos részét.

Mi a súlyadó befizetésének határideje?

A fenti esetektől eltekintve a gépjárműadót évente kétszer, két egyenlő részletben kell rendeznünk: az első felét 2023. március 16-ig, a második felét pedig szeptember 15-ig kell befizetni. Ha év közben keletkezett a súlyadó-fizetési kötelezettségünk (pl. új autó vásárlása vagy forgalomba helyezés esetén), a befizetés határideje a határozat véglegessé válásától számított 15 nap.

Honnan tudhatom meg, hogy mennyit kell fizetnem?

A NAV – kivéve, ha év közben keletkezett az adófizetési kötelezettségünk – minden év elején határozatot küld az érintetteknek – az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett üzembentartók elektronikus úton számíthatnak a határozatra, a többiek pedig postai levélben kapják meg ugyanezt. Amennyiben nem értünk egyet a határozatban megszabott összeggel, az átvételtől számított 15 napon belül nyújthatjuk be a fellebbezést.

Hol és hogyan kell befizetni a gépjárműadót?

A korábbi gyakorlattal ellentétben a gépjárműadó 2021. január 1. óta a NAV kezelése alá tartozik, így az aktuális részletet a NAV belföldi gépjárműadó-bevételi számlájára kell befizetni. Fontos, hogy a közleményben feltüntessük az adószámot vagy adóazonosító jelet, majd a jármű rendszámát. Amennyiben ez a megoldás valamilyen okból nem szimpatikus, személyesen is átutalhatjuk az összeget egy bankfiókban, vagy használhatjuk a postai levélhez mellékelt csekket. Emellett igénybe vehetjük az úgynevezett EFER-rendszert, vagy befizethetjük az összeget bankkártyával a NAV valamelyik ügyfélszolgálatán, de akár telefonon keresztül, a NAV-Mobil applikációban is fizethetünk. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról rendezhetik a befizetést.

Milyen esetekre érvényes a súlyadó mentesség?

Egyes esetekben adókedvezményben részesülhetünk, vagy akár mentesülhetünk is a gépjármű megfizetése alól. Évi 13 ezer forintos határig nem kell gépjárműadót fizetnie a súlyos mozgáskorlátozottsággal, vagy egyéb fogyatékossággal élőknek, vagy egy őket rendszeresen szállító, velük egy háztartásban élő közeli hozzátartozójuknak abban az esetben, ha a használt jármű teljesítménye nem haladja meg a 100 kilowattot. Ugyancsak mentesülnek a környezetkímélő gépjárművek, azaz az elektromos gépkocsik, az úgynevezett nulla emissziós gépkocsik, a környezetkímélő motorkerékpárok, a külső töltésű hibrid és a plug-in hibrid gépkocsik, valamint a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik. Adókedvezményre főként autóbuszok, tehergépjárművek, valamint nyerges vontatók esetén van lehetőség, ennek mértéke függ a gépjármű környezetvédelmi osztályjelzésétől, valamint az áruszállítás módjától.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek