számológép és slusszkulcs euro bankjegyeken

2021. július 26.

Gépjármű vagyonszerzési illeték: mikor és mennyit kell fizetni?

Ha vásárlás, öröklés vagy ajándékozás útján gépjárműhöz jutunk, több befizetnivaló is vár ránk, melynek egy lényeges tétele az autó vagyonszerzési illetéke. Az illeték összege azonban számos tényezőtől függ: vajon mennyit kell fizetnünk és mikor? Vannak-e olyan esetek, amikor mentesülünk az illetékfizetés alól? Cikkünkben sorra vesszük a gépjármű vagyonszerzési illeték részleteit.

Ezekre a gépjárművekre kell vagyonszerzési illetéket fizetni

Gépjármű megvásárlásakor felmerülhet a kérdés, hogy az adott járműtípus után kell-e illetéket fizetni. Az illetéktörvény szerint valamennyi gépjármű és pótkocsi után vagyonszerzési illetéket, hivatalos nevén visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni, így a személygépjárművekre, a motorkerékpárokra, az utánfutókra és a lakókocsikra is. Nem tekinthetők gépjárműnek, így a fenti szabály alól kivételt képeznek a segédmotoros kerékpárok, a mezőgazdasági vontatók, az önjáró vagy vontatott munkagépek, valamint a lassú járművek .

Milyen esetekben illetékköteles a vagyonszerzés?

A törvény kimondja, hogy a gépjármű vagyonszerzési illetéket a jármű vagy pótkocsi öröklése, ajándékozása vagy visszterhes vagyonátruházása, azaz adásvétele esetén kell megfizetni. Szintén illetékköteles a haszonélvezet, a használat, valamint az üzembentartói jog megvásárlása, ebben az esetben azonban csak a visszterhes vagyonátruházási illeték 25 százalékának megfelelő illetéket kell megfizetnünk.

Vásárlás, öröklés, ajándékozás? Ne feledkezzen meg a kötelező biztosításról! Kalkuláció és biztosításkötés egyszerűen, online

Mennyi a vagyonszerzési illeték összege?

A vagyonszerzési illeték összege függ a jármű típusától, korától és teljesítményétől. Gépjárművek esetén a kilowattban meghatározott teljesítmény és a gyártási évtől számított kor alapján számítják ki az összeget, amelyet online mi is könnyedén ellenőrizhetünk . Amennyiben a hatósági nyilvántartásban a teljesítményt csak lóerőben tüntetik fel, ennek értékét 1,36-tal kell elosztani, majd az eredményt egész számra kell kerekíteni, így megkapjuk a kilowattban kifejezett teljesítményt. Pótkocsi tulajdonjogának megszerzésekor 2500 kilogramm össztömeg alatt 9000 forint, minden más esetben pedig 22 ezer forint az illeték összege.

Gépjármű vagyonszerzés és illetékmentesség: mikor nem kell illetéket fizetni?

Jó hír, hogy a vagyonszerzési illeték megfizetése alól számos esetben mentesülhetünk. Illetékmentes a vagyonszerzés, ha az átruházás vagy adásvétel egyenesági rokonok vagy házastársak között történik, illetve, ha a vagyonszerzés a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származik. Az illetéktörvény alapján a bejegyzett élettársakat ugyanazok az illetékkedvezmények és -mentességek illetik meg, amelyek a házasok számára elérhetők. Szintén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk, ha környezetkímélő gépkocsit vásároltunk, vagy ilyen gépkocsi vagyoni értékű jogát szereztük meg. Környezetkímélő gépkocsinak minősülnek például az elektromos, valamint az úgynevezett „nulla emissziós” autók. Mentesülünk továbbá az illetékfizetés alól, ha a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg külföldi kivitelre szóló ideglenes rendszámot is igénylünk – ha azonban az autót itthon értékesítenénk, vagy tartósan használnánk belföldön, nekünk is be kell fizetnünk az illetéket. A fenti szabályok természetesen csak magánszemélyekre vonatkoznak, egyes szervezetek, forgalmazók és vállalatok esetén eltérő a szabályozás – ebben az esetben feltétlenül nézzünk utána a részleteknek.

Mennyi az illeték öröklés vagy ajándékozás esetén?

Ha a járműhöz vagy annak vagyoni értékű jogához (pl. üzembentartói jog ) öröklés vagy ajándékozás útján jutottunk, alapesetben a visszterhes vagyonátruházási illeték kétszeresének megfelelő illetéket kell fizetnünk. Ez azt jelenti, hogy a feljebb már említett adatok alapján kiszámított összeget öröklés vagy ajándékozás esetén dupláznunk kell – persze nem érdemes megijedni, hiszen számos helyzet létezik, amikor ezt nem kell megtennünk. Ha az öröklés vagy ajándékozás egyenesági rokonok (gyermek, szülő, nagyszülő), házastársak (ideértve az elhunyt házastárstól való öröklést is) vagy testvérek között történik, nem kell illetéket fizetnünk.

Hogyan és mikor kell befizetni a vagyonszerzési illetéket?

Az illeték befizetése feltétele a gépjármű átírásának, amelyre összesen nyolc napunk van, így az adásvétel aláírását követően a legfontosabb dolgunk, hogy rendezzük az illeték összegét. Ezt személyesen a járási hivatalban készpénzzel, elérhetőség esetén bankkártyával, valamint csekken fizethetjük be a NAV Gépjármű vagyonszerzési illeték bevételi számlára. Ezt követően a járási hivatal bizonylatot állít ki a befizetett összegről, amellyel már kezdeményezhető a gépjármű átírása.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek