kulcsátadás üzembentartó váltáskor

2020. november 25.

Üzembentartó váltás: ezek a legfontosabb teendők

Azt már tudhatjuk, hogy milyen elintéznivalók várnak ránk, ha adásvétel miatt más lesz a jármű tulajdonosa, de vajon mi a helyzet akkor, ha csak az autó üzembentartója változik? Cikkünkben összefoglaljuk az üzembentartó váltás legfontosabb tudnivalóit, és tisztázzuk azt is, hogy pontosan mi a különbség a tulajdonos és az üzembentartó között.

Mikor lehet szükség az üzembentartó váltásra?

Autóvezetőként gyakran találkozhatunk az üzembentartó kifejezéssel, a jelentése azonban sokak számára nem egyértelmű – emiatt megesik, hogy azt sem tudjuk, milyen esetekben változhat az üzembentartó személye. Számos élethelyzetben előfordulhat, hogy a gépjármű tulajdonjogát megtartanánk, miközben az autót valaki más használja: ebben az esetben szükséges az üzembentartó váltás. Legyen szó akár pénzért átadott, akár családon belül továbbajándékozott üzembentartói jogról, a változásokat minden esetben dokumentálni kell. Értelemszerűen változik az autó üzembentartója abban az esetben is, ha adásvételre kerül sor, azonban ha az új üzembentartó személye megegyezik az új tulajdonossal, elegendő bejelentenünk a tulajdonosváltozást . Ha tulajdonosként úgy döntünk, hogy átruházzuk az üzembentartói jogokat, a változástól számított 15 napon belül be kell jelentenünk ezt egy okmányirodában.

Ki az autó üzembentartója?

Szerencsére a válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: az üzembentartó az a személy, aki a jármű forgalomban tartásával és a közúti közlekedésben való részvételével kapcsolatos jogokat gyakorolja. Az üzembentartó joga és kötelessége gondoskodni a jármű időszakos műszaki vizsgáztatásáról, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fenntartásáról, a gépjárműadó befizetéséről, valamint az egyes adatváltozások bejelentéséről. Az üzembentartónak emellett joga van ideiglenesen kivonatni a járművet a forgalomból , majd visszahelyeztetni. A tulajdonos és az üzembentartó személye gyakran megegyezik, ha azonban mégsem, az üzembentartó felel a gépjárműben keletkezett károkért – ebben az esetben az üzembentartónak lényegében csak ahhoz nincs joga, hogy eladja a járművet, ezt ugyanis kizárólag a tulajdonos teheti meg.

Mi az üzembentartó váltás menete?

A fent említett 15 napos határidőn belül meg kell jelennünk egy tetszőleges okmányirodában, a kérelmünket pedig teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalnunk – ez gyorsabb és egyszerűbb, ha letöltünk egy üzembentartói szerződés mintát . Ne feledjük, hogy a dokumentumban fel kell tüntetni a jármű alvázszámát és a kilométeróra állását is, ezért ezeknek az adatoknak időben nézzünk utána. Az okirat mellett be kell mutatnunk egy személyi okmányt, a kötelező biztosítás meglétét vagy mentességét igazoló tanúsítványt, a vagyonszerzési illeték megfizetését tanúsító igazolást, a korábbi forgalmi engedélyt, valamint az új forgalmi engedély illetékének megfizetéséről szóló igazolást. Ha az egyik fél nem természetes személy, az ügyintézéshez szükséges egy közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírásminta (ezt a hatóság jellemzően elektronikus, közvetlen lekérdezéssel szerzi meg), valamint a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okirat. A szükséges dokumentumok bemutatásával, és a díjak befizetésével azonnal, de legfeljebb 8 nap alatt lezajlik az eljárás.

Milyen költségekkel jár az üzembentartó váltás?

Az üzembentartó váltás költségei több tételből állnak: ezek közül állandó kiadás az új forgalmi engedély illetéke, amely 2020-ban 6000 forint. A vagyonszerzési illeték mértékét a jármű teljesítménye és kora alapján számítják ki, a Netrisk.hu gépjármű átírás kalkulátorával azonban néhány kattintással kiszámolhatjuk a várható összeget, amelyet ezután tovább kell osztanunk: gépjárműre vonatkozó haszonélvezet, használat, illetve üzembentartói jog megszerzése esetén az illeték 25%-ának megfelelő illetéket kell fizetni. Ha az üzembentartói jogot térítésmentesen adjuk át, tehát nem kérünk pénzt érte, ugyanez az összeg az illeték 50%-ának megfelelő díj, egyenesági rokonok esetén pedig illetékmentes az eljárás, csupán a forgalmi engedély díját kell befizetnünk. Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk abban az esetben sem, ha az érintett gépjármű környezetkímélőnek minősül.

Mik a szabályok, ha családon belül ruházzuk át az üzembentartói jogot?

Gyakori megoldás, amikor az autó tulajdonosa családon belül – például a gyerekének – ruházza át az üzembentartási jogokat. Az okmányirodai eljárást ebben az esetben is kezdeményeznünk kell, és szükséges az új forgalmi engedély kiállítása is. Egyenesági rokonok, tehát gyermek, unoka és dédunoka, valamint szülő, nagyszülő és dédszülő esetén kizárólag a forgalmi engedély 6000 forintos díját kell rendeznünk, az eljárás ebben az esetben illetékmentes. Ugyanez a szabály vonatkozik a házastársakra is, azonban ebben az esetben az ügyintézésnél fel kell mutatnunk a házassági anyakönyvi kivonatot.

Hogyan érinti az üzembentartó váltás a jármű biztosításait?

Mivel a jármű biztosításáért a mindenkori üzembentartó felel, ha az üzembentartó személyében változás történik, a jelenlegi biztosítást érdekmúlás jogcímen fel kell mondani , és az új üzembentartónak saját biztosítást kell kötnie. Kötelező biztosítás esetén kifejezetten fontos, hogy a fedezet folytonos maradjon, ezért a fedezetlenség elkerülése érdekében célszerű az előző szerződés megszűnésének napján megkötni az új KGFB-t. Mivel a bonus-malus fokozat nem a járműhöz, hanem a biztosított személyhez tartozik, üzembentartó váltás esetén természetesen nem marad meg a jármű eddigi besorolása. A korábbi üzembentartó azonban meglévő fokozatát továbbviheti egy másik autóra azonos gépjárműkategórián belül – erre az előző szerződés megszűnésétől számított két évig van lehetőség.

Mi történik, ha nem jelentjük be a változást?

Ha a tulajdonos valamilyen okból nem jelenti be az üzembentartó személyében bekövetkezett változást, a jármű üzemeltetésével kapcsolatos díjfizetési kötelezettségek továbbra is a korábbi üzembentartót terhelik majd. Amennyiben tehát változik az üzembentartó személye, a 15 napos határidő betartásával időben jelezzük az illetékes hatóságok felé a változást.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek