forgalomból kivont gépjármű papírjait tölti egy nő

2020. október 12.

Mi történik a kötelezőmmel, ha a gépjárművet ideiglenesen kivonják a forgalomból?

Ha valamilyen okból huzamosabb ideig nem ülünk volán mögé, lehetőségünk van arra, hogy az autót ideiglenesen kivonjuk a forgalomból. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mi lesz így a biztosítással? Nézzük, mit kell tudni a gépjármű forgalomból való ideiglenes kivonásáról a kötelező biztosítás vonatkozásában!

Mikor lehet szükség az ideiglenes kivonásra?

Ha egy jármű huzamosabb ideig nem vesz részt a forgalomban, mentesülhetünk a kötelező biztosítás és a súlyadó megfizetése alól, azonban csak akkor, ha a járművet ideiglenesen kivonatjuk a forgalomból. A biztosításunk szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy ezt milyen okból tesszük: tartós szervizelés, hosszabb utazás, vagy akár home office-ra való átállás, motorkerékpárnál pedig a téli szezon indokolhatja az ideiglenes kivonást.

Mi lesz a biztosítással forgalomból történő ideiglenes kivonás esetén?

Ha úgy döntenénk, hogy a járművet egy időre kivonatjuk a forgalomból, akár online is kezdeményezhetjük az eljárást. Az ideiglenes kivonás 6 hónapra szól, azonban még a kivonás hatálya alatt lehetőségünk van meghosszabbítani az időtartamot további fél évvel – ezt szintén online tudjuk elintézni. Az illetékes hatóságok ezt követően értesítik a biztosítónkat, akik az ismételt forgalomba helyezés napjáig, de legfeljebb egy évig a biztosítási szerződésünket szüneteltetik. Amennyiben a kivonás időtartama meghaladja az egy évet, a biztosító érdekmúlással megszünteti a szerződésünket.

Milyen szabályok vonatkoznak a tulajdonosra?

Nagyon fontos, hogy ha egy évnél tovább tart a kivonás, a forgalomból kivont jármű kötelező biztosítása érdekmúlás miatt szűnjön meg, tehát ebben az esetben sem megoldás, ha egyszerűen csak nem fizetjük be a soron következő díjat. Amennyiben mégis így teszünk, az aktuális szerződésünk díjnemfizetéssel fog megszűnni, amellyel elveszíthetjük bonus-malus besorolásunkat. Ha ez bekövetkezik, a forgalomból ideiglenesen kivont jármű visszahelyezésekor lényegesen magasabb lehet a KGFB-díjunk, így a szerződés szüneteltetése előtt győződjünk meg arról, hogy az aktuális díjunkat időben rendeztük. Szintén lényeges, hogy amíg a kivonás hatályban van, nem közlekedhetünk a járművel, így az autót lényegében ott kell hagynunk, ahol a következő 6, vagy akár több hónapban tárolni szeretnénk.

Hogyan zajlik a forgalomból kivont autó visszahelyezése?

Ha úgy döntünk, hogy ismét használni szeretnénk az autót, első lépésben le kell adnunk az ismételt forgalomba helyezési kérelmet, amit szintén meg tudunk tenni online a Webes Ügysegéd Szolgáltatással , vagy személyesen bármelyik kormányablakban. Ezzel azonban még nincs vége a teendőinknek: a gépjármű forgalomba történő visszahelyezése után gondoskodnunk kell a kötelező biztosításról is. Az ügyintézés menete attól függ, hogy a jármű kivonása mennyi ideig tartott. Ha ez az időtartam egy évnél kevesebb, csupán jeleznünk kell a biztosítónak, hogy a szüneteltetett szerződésünket a visszahelyezés napjával indítsák újra, ehhez pedig be kell mutatnunk a visszahelyezéssel kapcsolatos határozatot. Ha a kivonás időtartama meghaladta az egy évet, új szerződést kell kötnünk, a biztosításkötés okaként pedig a gépjármű ismételt forgalomba helyezését kell megneveznünk. Szerencsére erre is van lehetőség online: a Netrisk.hu-n valamennyi elérhető kötelező biztosítás ajánlat összehasonlítható, a kiválasztott ajánlat pedig online is megköthető – így a forgalomba való visszahelyezéshez és a biztosításkötéshez ki sem kell mozdulnunk otthonról! Ne feledjük, amíg nincs érvényes kötelező biztosításunk, nem indulhatunk útnak az autóval, így az okmányirodai ügyintézést követően minél hamarabb kössük meg a KGFB-t.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek