Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. április 24.

Milyen gépjárművel kapcsolatos ügyeket intézhetünk online?

Az elmúlt néhány hétben minden eddiginél hangsúlyosabb lett az online ügyintézés: a személyes ügyfélszolgálatok sok helyen bezártak, és az ügyfelek is szeretnének minél több teendőt sorban állás nélkül, otthonról intézni. Cikkünkben az autóvezetőkre gondolva olyan ügyeket gyűjtöttünk össze, melyeket kényelmesen, online is elintézhetünk.

A koronavírus-helyzet magától értetődő következménye, hogy napjainkban azok is kezdik felfedezni a kényelmes online ügyintézést, akik eddig valamilyen okból ódzkodtak tőle. A járművezetőknek jó hír, hogy számos gépjárművel kapcsolatos ügyintézésre online is lehetőségünk van, nézzünk ezek közül néhányat!

Tulajdonosváltás bejelentése

Amennyiben az autónk más tulajdonába került, a tulajdonosváltás tényét online is bejelenthetjük – az ügyintézéshez ügyfélkapuval, elektronikus személyi igazolvánnyal vagy telefonkódos azonosítóval kell rendelkeznünk. A 2300 forintos igazgatási szolgáltatási díjat természetesen e-ügyintézés esetén is rendeznünk kell.

Jármű ideiglenes kivonása

Amennyiben hosszabb ideig nem lesz szükségünk egy járműre, elektronikus úton is kezdeményezhetjük a forgalomból való ideiglenes kivonást, a fentihez hasonló feltételekkel és szolgáltatási díj megfizetésével. A felületen lehetőség van a forgalomból történő kivonás meghosszabbítására is.

Jármű ismételt forgalomba helyezése

Amennyiben a forgalomból ideiglenesen kivont járművet ismét használatba vennénk, első lépésben kezdeményeznünk kell az ismételt forgalomba helyezést. Szerencsére a vonatkozó kormányzati weboldalon erre is lehetőségünk van, így ha rendelkezünk ügyfélkapuval vagy a már korábban említett alternatív azonosítók egyikével, egyszerűen, sorban állás nélkül is elindíthatjuk az eljárást.

Adatlekérdezés

A gépjárműadat-lekérdező szolgáltatás főleg autóvásárlás előtt hasznos, hiszen könnyedén lekérdezhetjük egy vagy több gépjármű bizonyos műszaki adatait, így például a kilométeróra állását és a rögzítés időpontját, valamint kérhetjük azok egyezőségének vizsgálatát. Egy gépjármű adatainak lekérdezéséért 625 forintos szolgáltatási díjat kell fizetnünk.

Autóvásárlás

Ha használtautó-vásárlásban gondolkodunk, ma már ki sem kell mozdulnunk ahhoz, hogy megtaláljuk az igényeinknek megfelelő járművet, hiszen számos használtautó portál kínálatából válogathatunk. A Netriskauto.hu -n többféle keresési szempont alapján találhatjuk meg a hozzánk illő autót, arra azonban figyeljünk, hogy ha adásvétel céljából személyes találkozóra kerülne sor, az aktuális járványügyi helyzetre való tekintettel részesítsük előnyben a szabadtéri helyszíneket, és tartsuk be az ajánlott távolságot.

Biztosításkötés

A kötelező biztosítás online kötése hazánkban eddig is igen népszerű volt, a kialakult helyzet azonban azok számára is vonzóvá teheti ezt a megoldást, akik eddig nem szívesen választották az online ügyintézést. Amennyiben közeleg az évfordulónk, és szeretnénk tájékozódni arról, hogy vajon létezik-e a piacon a jelenleginél kedvezőbb KGFB ajánlat, a Netrisk.hu -n könnyedén megtehetjük ezt, sőt, a kiválasztott szerződés megkötéséhez sem kell kimozdulnunk. A kötelező biztosítás mellett a weboldalon cascót és kiegészítő biztosításokat is köthetünk a járművünkre, így személyre szabottan választhatjuk ki a számunkra és autónknak megfelelő védelmet a vadkártól a lopáskárig.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek