férfi kezek piros játék autó felett

2019. november 5.

Kötelező biztosítás felmondása és megszűnése: milyen lehetőségek vannak?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, azaz a KGFB megszűnésére számos okból sor kerülhet, a felmondást pedig mind a szerződő fél, mind a biztosító kezdeményezheti. Vegyük sorra, hogy pontosan milyen esetekben szűnhet meg a kötelező biztosítás!

Kötelező biztosítás felmondása évfordulóra

Magyarországon minden kötelező biztosítással rendelkező üzembentartónak joga van évente egyszer, a szerződés évfordulójára (a biztosítási időszak utolsó napjára) felmondani a KGFB szerződését, és egy másik biztosítónál újrakötnie azt. Ez lényegében a kötelező biztosító váltás, melynek a szerződéskötéshez hasonlóan szigorú szabályai vannak.

A legfontosabb, hogy a „felmondólevél” az évfordulót megelőző 30. napig (írásban) beérkezzen a biztosítóhoz: ne feledje, hogy itt ténylegesen a dokumentum beérkezésének dátuma számít, így érdemes már jóval ezelőtt postára adni a szükséges felmondó nyilatkozatot, méghozzá ajánlott levélként vagy tértivevényként, így szükség esetén igazolni tudja a felmondás biztosítóhoz történő beérkezését. Amennyiben a biztosítóval arról kimondottan megállapodtak, akkor lehetőség van a szerződés elektronikus úton történő felmondására is, de a felmondó nyilatkozatnak ekkor is be kell érkezni a biztosítóhoz az évfordulót megelőző 30. napig.

Amennyiben a Netrisk.hu-n kötött új kötelező biztosítást, a kötelező biztosítás felmondása elsősorban attól függ, hogy időben eljuttassa hozzánk a kért alkuszi megbízást, és mi ezt követően mindent elintézünk Ön helyett – a teendőkről és a határidőkről minden esetben előzetesen tájékoztatjuk. A biztosítók már az elektronikusan adott alkuszi megbízást elfogadj ák. Az alkuszi megbízásról és a Netrisk tevékenységéről további információt az Üzletszabályzatban talál.

Milyen dokumentumokra van szükség az évfordulós felmondáshoz?

Amennyiben a szerződés felmondását Ön saját maga intézi, úgy egy írásbeli felmondó nyilatkozatot (felmondólevelet) kell eljuttatnia a biztosítóhoz. A felmondólevélnek nincs kötelező formai követelménye, azonban az minden esetben tartalmazza a szerződő fél adatait (név, lakcím), a szerződés számát, az adott jármű rendszámát, valamint a felmondás dátumát is, amely megegyezik a KGFB szerződés évfordulójával.

Közeleg az évforduló, hasznos-e a kötelező biztosítás váltás?

Vannak olyan autóvezetők, akik szinte egész életükben egy biztosítóhoz hűségesek, és vannak, akik minden évben élnek a biztosító váltás lehetőségével – ez minden esetben egyéni döntés, azonban vannak tényezők, amelyeket érdemes mérlegelni. A legfontosabb, hogy a kötelező biztosítás ára szolgáltatónként változhat, így érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy melyik biztosítónál milyen feltételekkel köthet KGFB-t. Ezt megteheti úgy is, hogy a biztosítóknál személyesen vagy telefonon érdeklődik, azonban sokkal egyszerűbb megoldás nyújt egy kötelező biztosítás kalkulátor: a Netrisk.hu-n képet kaphat az itthon elérhető KGFB ajánlatokról, így pár perc alatt kiderül, hogy az oldalon elérhető-e jelenlegi szerződésénél előnyösebb konstrukció.

Bár előfordulhat, hogy valakit a sok papírmunka tántorít el egy előnyösebb szerződés megkötésétől, ettől nem érdemes tartani: a Netrisk.hu-n nemcsak az ajánlatokat hasonlíthatja össze, de ügyintézőink a jelenlegi szerződés lemondásában, valamint az új szerződés megkötésében is segítenek (az Üzletszabályzat ban foglaltak szerint), így Ön néhány egyszerű lépésben, az otthonából is elintézheti a szükséges teendőket. A biztosítóváltásnak nincs kockázata, a kalkuláció pedig természetesen nem jár kötelezettséggel, így akkor is megtekintheti a különböző ajánlatokat, ha csak érdeklődni szeretne. Nagyon fontos azonban a kalkulációs és szerződéses adatok pontos megadása, mert a hibás vagy téves adatokkal végrehajtott szerződéskötés utóbb kellemetlenséget okozhat. Ne feledje azt sem, hogy az ugyanarra a biztosítási időszakra vagy ugyanazon biztosítási időszak egy részére kötött további biztosítási szerződés érvénytelen!

Ha valahol elakadna, a Netrisk.hu munkatársai telefonon, chaten és személyesen is örömmel állnak rendelkezésére.

Kötelező biztosítás megszűnése érdekmúlás miatt

A kötelező biztosítás megszüntetése eladás miatt is szükségessé válhat, az úgynevezett érdekmúlásra ugyanakkor nem ez az egyetlen példa: a KGFB megszűnése a gépjármű forgalomból történő végleges kivonása, a jármű nem biztosítási esemény következtében történő megsemmisülése, helyreállíthatatlanná válása vagy ellopása esetén is szükséges. A kötelező biztosítás megszüntetésének hatályba lépése ebben az esetben megegyezik az érdekmúlás jogi tényének hatályával, tehát amennyiben eladja az autóját, a kötelező biztosítást azzal a nappal kell megszüntetni, amikor lezajlott az adásvétel.

Díjnemfizetés miatti megszűnés

Amennyiben nem fizeti megfelelően a biztosítási díjat, díjnemfizetés jogcímen a biztosítónak kötelessége megszüntetni a biztosítási szerződést. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha a biztosítási díj esedékességétől számított 60. napig nem fizeti be hiánytalanul a hátralékát. Fontos, hogy amennyiben a szerződés díjnemfizetés miatt szűnt meg, az üzembentartó ugyanabban a biztosítási időszakban csak annál a biztosítónál köthet újabb kötelező biztosítást, ahol az előzményszerződése megszűnt, tehát biztosítóváltásra ebben az esetben nincs lehetőség (kivéve, ha az adott biztosítónak azóta megszűnt a KGFB művelésére vonatkozó tevékenységi engedélye).

Közös megegyezéssel történő megszűnés

Ha a rendes felmondásról lemaradt, akkor biztosítási időszakon belül a KGFB szerződés kizárólag a felek (azaz a biztosító és az szerződő) közös megegyezésével szüntethető meg, de ehhez be kellene szerezni a biztosító támogatását is. Az esetek többségében erre kevés esély van! Ez azt is jelenti, hogy kiemelten fontos figyelni a felmondási határidő betartására, mert annak elmulasztása esetén nagy eséllyel újabb egy évet kell várnia a váltással.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek