Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2020. szeptember 29.

Kell-e kötelező biztosítás utánfutóra és lakókocsira?

Egy autó vagy motor üzemeltetésekor magától értetődő, hogy a járműre kötelező biztosítást kell kötnünk, azonban bizonyos járműkategóriákban ez nem ennyire egyértelmű. Tökéletes példa erre az utánfutó, valamint a lakókocsi is – nézzük, milyen szabályok vonatkoznak ezekre!

Utánfutó biztosítás? Igen!

Sokan meglepődnek, amikor meghallják, hogy az időnként teherszállításhoz használt utánfutójukra kötelező biztosítást kell kötniük. Pedig valójában nemcsak a biztosítás az, amivel egy utánfutónak rendelkeznie kell: ahhoz, hogy forgalomban közlekedjünk vele, ugyanúgy szükséges rá forgalmi engedély, rendszám, törzskönyv és műszaki vizsga is. Az utánfutó biztosítás árak természetesen lényegesen kedvezőbbek, mintha személygépjárműre kötnénk, így nem érdemes megspórolni ezt a költséget, és megkockáztatni, hogy egy közúti ellenőrzés során „lebukjunk”. Amennyiben a rendőr igazoltat, és kiderül, hogy az utánfutóra nem kötöttünk biztosítást, hasonló következményekkel számolhatunk, mintha biztosítatlan autóval közlekednénk. A fedezetlenségi díj és a baleseti adó megfizetése mellett helyszíni bírságra számíthatunk, sőt, a rendőr a biztosítás megkötéséig akár el is kobozhatja a rendszámot.

Hogyan köthetünk kötelező biztosítást utánfutóra?

Az utánfutó kötelező biztosítása ugyanúgy köthető, mintha azt autóra vagy motorra tennénk, így igénybe vehetünk különböző online összehasonlító szolgáltatásokat és utánfutó biztosítás kalkulátorokat is, hogy megtaláljuk a pénztárcánkra szabott ajánlatot. Amennyiben a Netrisk.hu-n szeretnénk összehasonlítani a biztosító partnerek ajánlatait, az utánfutó típusától függően a pótkocsi vagy a félpótkocsi lehetőséget kell kiválasztanunk, majd meg kell adnunk a jármű további adatait – néhány perc múlva láthatjuk is az ajánlatokat, így már csak annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk a számunkra szimpatikusat, melyet akár otthonról, sorban állás nélkül is megköthetünk.

Mi a helyzet a lakókocsival?

Érdekes, hogy a lakókocsi és a lakóautó kifejezéseket sokszor szinonimaként használjuk, azonban a két járműtípus nem ugyanazt jelenti: míg a lakókocsit egy másik gépjárműre, jellemzően személyautóra csatlakoztatva vontatjuk, a lakóautó egy kisbuszra hasonlító jármű, amelynek a hátsó utastere már-már egy kisebb lakás komfortját közelíti meg. Akármelyiket is választjuk, fontos, hogy rendelkezzünk kötelező biztosítással – a lakóautó esetében ez szinte adja magát, hiszen egy önálló gépjárműről van szó, azonban ez az utánfutóként használt lakókocsi esetében is ugyanolyan lényeges. Amennyiben a lakóautót használaton kívül közterületen – például a házunk előtt – tároljuk, érdemes megfontolni a casco biztosítást is, amely lopásra, rongálásra és más, gyakori kártípusokra is térít, és persze a balesetmentes közlekedés érdekében ügyeljünk a rendszeres karbantartásra is. A lakókocsi biztosítás a Netrisk.hu -n is könnyedén megköthető – lakókocsi esetén a pótkocsi, lakóautó esetén pedig jellemzően a személygépjármű kategóriát kell kiválasztanunk.

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek