Kötelező biztosítás párhuzamos üzemeltetés esetén: ezt érdemes tudni

2022. október 20.

Megállított a rendőr, mit kell tennem?

Kezdő és gyakorlott sofőrök is gyakran tartanak egy esetleges igazoltatástól, pedig ha minden közlekedési szabályt betartottunk, nincs mitől félnünk. Az igazoltatás során a rendőrt szigorú szabályok kötik, azonban van néhány szempont, amivel autóvezetőként is tisztában kell lennünk. Kell-e például csekkel igazolnunk a kötelező biztosítást, és mi a teendő, ha leint a rendőr, de nincs lehetőségünk megállni? Cikkünkben választ adunk a leggyakoribb kérdésekre!

Milyen esetekben kerülhet sor igazoltatásra?

Az autósok igazoltatására számos esetben van lehetőség: ilyenek például a különböző szervezett akciók, amikor például ittas sofőröket keresnek, vagy a biztonságiöv-használatot ellenőrzik. Ezen kívül a rendőrnek bármilyen bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén joga van leinteni a járművet és igazoltatni a sofőrt. Természetesen az észlelt szabálysértésekre is ugyanez vonatkozik: ha például a rendőr meglátja, hogy mobilozunk vezetés közben, megállíthat minket.

Hogyan inthet le a rendőr?

Szervezett igazoltatási akciók esetén egyértelmű a dolgunk, ugyanis ilyen esetekben a rendőrök jellemzően az út mellett állva, egy biztonságos helyen intik le az érkező autósokat. Bonyolultabb a helyzet, ha menet közben állítanak meg minket: ebben az esetben fény- és hangjelzéssel (pl. sziréna, hangosbemondó), az úgynevezett fényhídon közölt felirattal, vagy tárcsával jelezhetik számunkra, hogy húzódjunk le. Amennyiben a rendőr civil gépjárművel tenné meg ugyanezt, mobil megkülönböztető jelzéssel, hangszóróval vagy rendőrségi tárcsával utasíthat minket megállásra.

Mi a teendő, ha nem veszem észre a jelzést, vagy nem tudok megállni?

Joggal merül fel a kérdés, hogy milyen következményei lehetnek annak, ha egyszerűen nem észleljük a rendőr jelzését, vagy olyan helyen kerül sor a jelzésre, ahol nem tudunk megállni (pl. forgalmas útszakasz, autópálya). A rendőr több módon is megkísérli a figyelmünk felkeltését, azonban ha egyikre sem reagálunk, további egységek segítségét kérheti. Ettől még nem kerülünk automatikusan bajba – hacsak nem történt szabálysértés –, ennek ellenére nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vezetés közben figyeljünk a környezetünkre, a környező gépjárművekre, és a megkülönböztető jelzést használó járművekre. Ha észleljük a rendőr jelzését, de nem tudunk azonnal megállni, ne izguljunk: a vonatkozó rendelet alapján az első biztonságos helyen kell megállnunk, amelynek azonosításában maga a rendőr is segít azzal, hogy elénk húzódva elkalauzol minket egy biztonságos pontra. Ne feledjük, hogy leintés vagy megállítás esetén kötelező megállnunk, ha ezt nem tesszük meg, 150 ezer forintig terjedő pénzbírságban részesülhetünk.

Milyen iratokat kell felmutatnom?

Miután megálltunk, az érkező járőrtől egyértelmű utasításokat fogunk kapni, így nem kell aggódnunk, ha nem tudjuk, mi a teendőnk. Az igazoltatás során igazolnunk kell a személyazonosságunkat a vonatkozó okmánnyal (személyi igazolvány vagy érvényes útlevél), jó hír azonban, hogy 2023. január 1-je óta nem kötelező magunknál tartanunk a jogosítványt és a forgalmi engedélyt, így ezért nem is büntethet meg minket az igazoltató rendőr. Ugyanakkor a járőr egy központi nyilvántartásból lekérdezi a járműre vonatkozó adatokat, így ellenőrizheti, hogy az rendelkezik-e érvényes műszaki vizsgával, van-e rajta kötelező biztosítás, nem körözik-e, vagy nem vonták-e ki a forgalomból. Emellett a rendőr ellenőrizni tudja a vezető személyi adatait is, illetve hogy rendelkezik-e érvényes vezetői engedéllyel az adott járműkategóriára, valamint nem tiltották-e el a vezetéstől. Fontos kitétel azonban, hogy a változás csak azokra vonatkozik, akiknek Magyarországon állították ki a jogosítványát, és járművük is szerepel a hazai nyilvántartásban.

Kell-e igazolnom a kötelező biztosítás meglétét?

Szintén az autóvezetők kényelmét szolgálja, hogy a kötelező biztosítás meglétét már nem kell csekkel igazolni, azt szintén egy elektronikus nyilvántartásból kérdezik le. Kivétel ez alól az az eset, amikor a jármű kötelező biztosítása még nem került be a központi nyilvántartásba – például autóvásárlás miatt –, ekkor a biztosításkötéskor kapott fedezetigazolást kell felmutatnunk. Ne feledjük, hogy autóvásárlás esetén csak akkor közlekedhetünk szabályosan a járművel, ha kötöttünk rá biztosítást, ezért már az első hazaút előtt, a vásárlás helyszínén gondoskodnunk kell a biztosítás megkötéséről – egy online kalkulátor segítségével szerencsére ezt könnyedén megtehetjük. Amennyiben motorral vagy segédmotoros kerékpárral közlekedünk, szintén ne spóroljunk a biztosítás összegén: egy igazoltatás esetén mindenképpen kiderül, ha nem tettünk eleget a kötelezettségünknek, ráadásul nagy eséllyel nem ússzuk meg a pénzbírságot sem. A kötelező biztosítás minket is véd, hiszen károkozás esetén biztosítás nélkül saját zsebből kell rendeznünk a károkat – mindig gondoskodjunk a biztosítás megkötéséről és díjfizetéséről!

Oszd meg másokkal

A következő cikkek érdekelhetnek