Vakok, gyengénlátók számára

Kedves Ügyfeleink!

Személyes ügyfélszolgálatunk a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával július 1-től újra elérhető! Továbbra is lehetőség van a teljeskörű telefonos ügyintézésre is. Forduljon hozzánk bizalommal a +36 303440100 vagy a +36 14133480-as telefonszámon, vagy jöjjön hozzánk személyesen!

Kérdése van? Válaszolunk.

Autósok, figyelem! Így változik az okmányok érvényessége a koronavírus miatt

2020.03.20

2020. március 11-én Magyarország kormánya veszélyhelyzetet rendelt el az ország területére, amely többek között az okmányaink érvényességét is érinti – mutatjuk, hogy milyen változás vonatkozik a gépjárművezetőkre, és azt is, hogy mit tehetünk, ha közeleg a kötelező biztosításunk évfordulója, vagy autót vásároltunk.

Tovább érvényesek az okmányok

A kihirdetett veszélyhelyzet sokakat érintő intézkedése, hogy változik a személyi okmányok érvényessége: a rendelkezés szerint a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, március 12. után lejáró okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követően még 15 napig érvényes. A 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján ide tartozik a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, a forgalmi engedély, valamint a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a veszélyhelyzet fennállásáig az illetékes hatóságok eltekintenek az autók műszaki vizsgáztatásától is, azonban amennyiben már van időpontunk műszaki vizsgára, és szeretnénk azt elvégeztetni, egyelőre még van lehetőségünk rá – a bevezetett esetleges intézkedések függvényében ez azonban változhat.

Mi a helyzet a kötelező biztosítással?

Előfordulhat, hogy pont a veszélyhelyzet fennállása alatt esedékes a kötelező biztosításunk évfordulója – erre még nem érkezett külön szabályzás, így jelenleg a megszokott eljárás az irányadó. Amennyiben elégedettek vagyunk a jelenlegi ajánlatunkkal, nincs további teendőnk, hiszen a kötelező biztosítás szerződése határozatlan idejű, így amennyiben nem jelezzük a biztosító felé a felmondási szándékunkat, a szerződésünk az évfordulót követően is érvényes lesz. Ha találtunk egy kedvezőbb KGFB ajánlatot, és váltani szeretnénk, a jelenlegi helyzetben nagy segítséget jelent az otthonról történő online ügyintézés: a Netrisk.hu-n könnyedén összehasonlíthatja a jelenleg elérhető KGFB ajánlatokat, és amennyiben időben eljuttatja számunkra az alkuszi megbízást, munkatársaink az előző szerződésének felmondását, valamint az új szerződés megkötését is elintézik ön helyett. Így önnek el sem kell hagynia a lakást – a jelenlegi szerződés felmondásáról itt olvashat bővebben.

Mi a teendő autóvásárlás esetén?

Az autók átírásával kapcsolatos szabályzások jelenleg megegyeznek a korábbiakkal, így ha most vásároltunk használt autót, ugyanúgy szükséges a gépjármű átírása a törvényben foglalt határidőn belül. Fontos változás azonban, hogy a kormányablakokban jelenleg csak időponttal rendelkező ügyfeleket fogadnak, és az egyszerre várakozók számát is korlátozhatják – ezekkel mindenképpen számoljunk. Átírás előtt érdemes tájékozódni az eljárás várható költségeiről, amit pillanatok alatt, online is ellenőrizhetünk egy átírás kalkulátorral.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu