Vakok, gyengénlátók számára

Közeleg a síszezon: készüljünk fel időben!

2021.11.25

Bár úgy tűnik, idén sem úszunk meg egy nagyobb téli járványhullámot, a védettségi igazolványok nemzetközi elterjedésével bízhatunk abban, hogy a jövő évi síszezonban már biztonságban csúszhatunk. Egy-egy sítúrára azonban alaposan fel kell készülnünk: az edzettség mellett a biztonságunkra is gondolnunk kell. Nézzük, mit tehetünk annak érdekében, hogy jó értelemben legyen felejthetetlen a jövő évre tervezett síelés!

Döntsük el, hova mennénk szívesen!

Elsőként természetesen azt kell eldöntenünk, hogy hol szeretnénk síelni: a népszerű célpontok gyorsan betelnek, így időben ki kell jelölnünk a sítúránk helyszínét és időpontját. A járványhelyzet miatt természetesen figyelembe kell vennünk azt is, hogy egyáltalán hova utazhatunk: bár a védettek számára jellemzően szabad az utazás, elképzelhető, hogy bizonyos oltóanyagokat vagy igazolásokat egyes országokban nem fogadnak el. Mivel a helyzet folyamatosan változik, nagyon fontos, hogy olyan, rugalmas szállást válasszunk, amely akár az utazást megelőző napon is lemondható, így, ha esetleg valamilyen okból nem tudnánk, vagy nem szeretnénk elutazni, nem maradunk hoppon.

Vegyük sorra, milyen felszerelésre van szükségünk!

A sífelszerelés igen drága mulatság, ezért, ha csak évente vagy ritkábban hódolunk ennek a sportnak, jobban járhatunk, ha inkább béreljük a szükséges eszközöket. Ebben az esetben azonban fennállhat a veszélye annak, hogy nem pont az adottságainknak megfelelő felszerelést visszük magunkkal, főleg, ha csak későn kapunk észbe. Hagyjunk elég időt ennek a megtervezésére: vegyük sorra, hogy pontosan milyen felszerelésre lesz szükségünk, és keressünk egy olyan kölcsönzőt, ahol kényelmesen, szakértői segítséggel választhatjuk ki a szükséges holmikat. Amennyiben úgy döntenénk, hogy a helyszínen szeretnénk bérelni, alaposan nézzünk utána annak, hogy valóban van-e lehetőség kölcsönzésre az úti célunkon, és milyen árakra számíthatunk – elképzelhető, hogy itthon olcsóbban megússzuk. Ugyanez a körültekintés természetesen a vásárlásra is vonatkozik: ha inkább saját felszerelést szereznénk be, ne csak az árcímkét nézzük: a legfontosabb a praktikum és a kényelem, hiszen nincs is bosszantóbb annál, mint amikor a kényelmetlen sícipőben folyamatosan görcsöl a talpunk.

Kössünk síbiztosítást!

A síelés szórakoztató, ugyanakkor igen veszélyes lehet, így biztosítás nélkül semmiképp se induljunk útnak! Nagyon fontos, hogy az úti célunknak és az utazás jellegének megfelelő utasbiztosítást kössünk, így, ha sítúrára indulunk, olyan biztosítást kell választanunk, amely a síeléssel kapcsolatos leggyakoribb káresetekre is térít. A Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorában ehhez csak annyit kell tennünk, hogy az utazás céljánál kiválasztjuk a „Síelés és snowboard” opciót, és megadjuk a kért adatokat – ezután már láthatjuk is a különböző ajánlatokat. Fontos, hogy a biztosítás megkötése előtt ellenőrizzük, hogy pontosan mire és mekkora összeghatárig térítenek az egyes ajánlatok, ugyanis a biztosítók termékei akár lényegesen is eltérhetnek. Egy megfelelő síbiztosítással a gyakori utasbiztosítási fedezetek (poggyászkár, baleseti ellátás) mellett biztonságban tudhatjuk a saját vagy bérelt sífelszerelésünket, illetve segítséget kaphatunk sípályáról történő mentés, síbaleset, vagy a síterep bezárása esetén. A járványhelyzet miatt mindenképpen szerencsés, ha a kiválasztott biztosítás rendelkezik Covid-fedezettel és útlemondás biztosítással, így az utasbiztosításunk megkötésekor erre is figyeljünk.

Készítsük fel a testünket az igénybevételre!

A sötét, borongós téli esték tökéletesen alkalmasak arra, hogy összeállítsunk egy otthoni edzéstervet, és megkezdjük a fizikai felkészülést a síszezonra. Mivel a síelés alaposan igénybe veszi az ízületeinket és a ritkán használt izomcsoportjainkat, a sítúra első egy-két napja után könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy minden porcikánk fáj, és az út további részét legszívesebben már csak a hüttében töltenénk. Ezt elkerülhetjük, ha már most beiktatunk heti néhány erősítő edzést: fordítsunk nagy gondot a láb-, far- és hasizmok, valamint az úgynevezett „core” izmok erősítésére! Edzés közben ügyeljünk a gyakorlatok helyes elvégzésére, hogy elkerüljük a térd- és csípőízület túlterhelését, meglévő mozgásszervi betegség esetén pedig kérjük ki az orvosunk tanácsát a sítúra és az azt megelőző edzés előtt. Fizikai felkészülés nélkül – főleg, ha egyébként mozgásszegény életmódot folytatunk – igen nagy a sérülés esélye, így hagyjunk időt a testmozgásra, és a sítúrán is tartsuk be az alapszabályokat: mielőtt felcsatolnánk a síléceket, melegítsünk be, a mozgás után pedig alaposan, de kíméletesen nyújtsuk le az igénybe vett izmainkat!

Figyelem! Külföldi utazás előtt feltétlenül ellenőrizze az aktuális beutazási feltételeket a Konzuli Szolgálat weboldalán!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu