Vakok, gyengénlátók számára

Kempingezés: az egyik legjobb szabadtéri kaland

2021.08.30

Az aktív kikapcsolódás szerelmesei számára még csak most kezdődik a szezon: lezajlottak az izzasztó nyári hőhullámok, így újra ideális a hőmérséklet egy túrázással egybekötött kempingezéshez! Akár a sátras, akár a lakókocsis kemping mellett tesszük le a voksunkat, gyerekekkel, családdal és barátokkal is fantasztikus kalandban lehet részünk. Használjuk ki az indián nyár első napjait, és irány a kemping!

A szeptember ideális a kempingezéshez

A turisztikai főszezon a végéhez közeledik, így akár belföldön, akár külföldön töltenénk a vakációt, lényegesen kisebb tömegre számíthatunk, mintha egy-két hónapja indultunk volna útnak. Az idén nyáron tapasztalt intenzív hőhullámok alatt nem csoda, ha nem szívesen vágtunk neki egy hosszabb túrának vagy sátras kempingezésnek, azonban a következő hetekben várható kellemes, enyhe hőmérséklet ideális az aktív kikapcsolódásra vágyóknak.

Kinek ideális a kempingezés?

Manapság már számos szállástípus közül választhatunk, a kempingezéssel járó életérzést azonban egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia. A kempingezés élményéről azoknak sem kell lemondaniuk, akik nem szívesen töltik sátorban az éjszakát – számukra ideális lehet egy lakókocsis vagy lakóautós kalandozás. A természet és a túrázás kedvelői biztosan imádni fogják ezt a programot, hiszen vadkempingezés esetén akár a túra helyszínén is megpihenhetünk, majd másnap felfrissülve, ugyanazon a ponton folytathatjuk az utunkat, ahol előző nap abbahagytuk.

Hogyan érdemes útnak indulni?

Ha az egyik szeptemberi hétvégét kiegészítjük néhány szabadnappal, belföldre és külföldre is szervezhetünk egy mozgalmas, kempingezéssel töltött minivakációt. Néhány alapszabályt azonban érdemes betartani, hogy az utunk ne csak emlékezetes, de biztonságos is legyen. Akár a sátras, akár a lakóautós kemping mellett döntünk, ellenőrizzük, hogy a szállásunkként szolgáló jármű vagy eszköz megfelelő állapotban van-e, és győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt helyszínen valóban lehetőség van-e kempingezésre. Ha a kiépített, fizetős kempingek helyett vadkempingeznénk, ne feledjük, hogy az egyes országokban eltérhet az erre vonatkozó szabályozás: a népszerű Horvátországban például kifejezetten tiltott. Általánosságban elmondható, hogy természetvédelmi- vagy magánterületen – hacsak nem rendelkezünk külön engedéllyel – nincs lehetőség vadkempingezésre, illetve ugyanazon a helyen jellemzően csak 24 órán át tartózkodhatunk. Tűzrakás előtt feltétlenül ellenőrizzük az adott célpontra vonatkozó tűzgyújtási szabályokat, és persze tiszteljük meg a természetet azzal, hogy nem szemetelünk és nem hangoskodunk. Külföldi kempingezés esetén nagyon fontos, hogy indulás előtt ellenőrizzük az aktuális beutazási feltételeket, és gondoskodjunk időben az utasbiztosításról is – jó hír, hogy a Netrisk.hu-n már kifejezetten kempingezéshez is köthetünk biztosítást.

Mire jó a kemping biztosítás?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha utazni készülünk, az utazás módjának és céljának megfelelő utasbiztosítást válasszuk: teljesen más biztosításra van szüksége annak, aki repülővel utazik várost nézni, mint annak, aki lakókocsis kempingbe készül. A kemping biztosítás magában foglalja a kempingezés kapcsán felmerülő leggyakoribb káreseteket, és gondol a lakókocsi vagy lakóautó biztosítására is – kivéve persze, ha bérelt lakóautóval indulunk útnak, ezek biztosításáról ugyanis jellemzően a kölcsönző gondoskodik. A kemping biztosítás a hagyományos utasbiztosítási fedezetek mellett kiterjed például a túrafelszerelés, a szállás (sátorhely, kempinghely, faház, saját vagy bérelt sátor), valamint a kerékpár védelmére, a vezetett túra esetleges meghiúsulására, a túrázás közben bekövetkezett súlyos balesetekre, és az ezzel kapcsolatos mentésre. A biztosítás emellett tartalmaz Covid-fedezetet is, amely külföldi utazásainkkor különösen hasznos lehet, a gépjármű assistance szolgáltatás pedig a lakókocsi vagy lakóautó meghibásodása esetén lehet a segítségünkre. A biztosítás megkötése előtt nagyon fontos, hogy részletesen ellenőrizzük a pontos feltételeket, különösen, ha vadkempingezésre készülünk, és győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott utasbiztosítás minden, számunkra fontos fedezetet tartalmaz. Ne feledjük: a biztosítás összege elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora anyagi nehézséget tud okozni egy váratlanul bekövetkezett kár, legyen szó poggyászkárról vagy balesetről, így, ha külföldi kempingezésre készülünk, ne induljunk útnak biztosítás nélkül!

A cikkben szereplő információk a publikálás időpontjában a Netrisk.hu-n elérhető Mapfre Karaván kemping biztosításra vonatkoznak. Az adatok pontosságáért a Netrisk.hu nem vállal felelősséget.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu