Vakok, gyengénlátók számára

Jön az uniós oltási igazolás: hamarosan szabadabban utazhatunk?

2021.03.04

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke március 1-jén bejelentette, hogy a Bizottság még ebben a hónapban közzéteszi az egységes, uniós oltási igazolásokkal kapcsolatos javaslatát. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az Unión belül szabadabban utazhassunk: tekintsük át, hogy januárhoz képest mennyivel tudunk többet a védettségi igazolásokról!

Az Európai Unió felkészült

A járvány által leginkább sújtott turisztikai szektor hónapok óta szorgalmazza, hogy megkezdődjenek az oltásigazolással kapcsolatos egyeztetések. Az Európai Bizottság „Digital Green Pass” névre keresztelt okmánya a tervek szerint mind üzleti, mind magánjellegű utak esetén szabad utazást biztosít majd az EU-n belül, a részleteket azonban még nem ismerjük. A védettségi igazolás a vakcinával kapcsolatos adatokon kívül tartalmazza majd a koronavírustesztek eredményeit is azok esetében, akik valamilyen okból nem kaphatnak oltást, illetve arról is közöl majd információt, hogy valaki átesett-e már a fertőzésen. A tervek szerint az Európai Bizottság várhatóan március 17-én teszi közzé a részletes javaslatot, így hamarosan többet tudhatunk a védettségi igazolások egységes, uniós rendszeréről.

Oltási igazolások: mi a helyzet a régióban?

A védettségi igazolások rendszerét bonyolítja, hogy számos magáncég és ország fejleszt saját igazolást, ezeknek a részletei pedig nem feltétlenül egyeznek a várható uniós irányelvekkel. Lengyelország például már bejelentette, hogy nem mentesülnek a karanténkötelezettség alól azok, akik a Szputnyik-V nevű orosz vakcinát, valamint a kínai Sinopharm védőoltását kapták, azonban egyelőre nem tudni, hogy az EU kiköt-e majd hasonló kritériumokat. Hazánkban két hónapja még februárra várták a védettségi igazolások megjelenését, azonban ez egyelőre nem történt meg – a részleteit viszont már ismerjük. A február közepén megjelent kormányrendelet szerint hazánkban háromféle esetben részesülhetünk védettségi igazolásban: ha vakcinát kaptunk, ha igazolhatóan átestünk a fertőzésen, illetve ha tünetmentesen átestünk a fertőzésen, és alávetjük magunkat egy hatósági áras ellenanyag-tesztnek. A magyar oltási igazolás a legfrissebb információk szerint nem tartalmazza majd az oltóanyag típusát, azonban egyelőre kétséges, hogy ez okozhat-e bármi fennakadást az egységes, EU-s igazolások bevezetésekor, amely viszont előírja a vakcina típusának feltüntetését.

Hogyan alakulhat az idei turisztikai főszezon?

Az Európai Bizottság becslése szerint legalább három hónap alatt állhat fel az egységes oltási igazolások rendszere, így ha minden a tervek szerint alakul, nyáron megnyílnak az országhatárok a beoltott, vagy más módon védett utazni vágyók előtt. Ursula von der Leyen szerint egyértelműen az a cél, hogy nyaralhassunk, még akkor is, ha némi kompromisszumot kell kötnünk, és a higiéniai szabályok betartására, valamint a szociális távolságtartásra továbbra is figyelnünk kell. A nagyobb turisztikai cégek bizakodnak: úgy vélik, a védettségi igazolások bevezetése talpra állíthatja az európai idegenforgalmat. Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatosan nő a jóváhagyott vakcinák száma, így hamarosan elérhető távolságba kerülhet a szabadabb utazás lehetősége.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu