Vakok, gyengénlátók számára

Kérdése van? Válaszolunk.

Ha unjuk a megszokottat: 5 utazási trend 2020-ra

2020.02.10

Vannak, akik utazásuk során kifejezetten a hagyományos élményeket keresik, sokan azonban extrémebb kalandokra vágynak, és szívesen döntenek egy-egy rendhagyó szállás vagy utazás mellett. Mai cikkünkben csokorba szedtük 2020 legmodernebb utazási trendjeit!

Alternatív szálláshelyek

A különleges szállások szerelmeseinek már Európában is számos csemege érhető el: a kreatív szállásadók egyre több érdekességet alakítanak át szállássá, így választhatunk többek között vasúti kocsit, magánrepülőt, szaunahajót és buszt is, melyek bár kívülről valódi járműnek tűnnek, belülről egy hotel kényelmét nyújtják. Ha inkább gyerekkori álmainkat váltanánk valóra, bérelhetünk kastélyokat is, ha pedig igazán extrém élményekre vágynánk, akár egy barlangban is tölthetjük az éjszakát.

Glamping

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb utazási irányzata, a glamping végre bekúszott Európába is: a szójátékból nem nehéz kitalálni, hogy ez a kempingezés egy továbbfejlesztett változatát jelenti, ahol a puritán egyszerűséget felváltja a természetközeli kényelem. A norvég fjordok ölelte vidéken például ma már bárki kibérelhet egy átlátszó falú iglut, amelyben az igazi díszletet a természet adja – persze nem kell feltétlenül ilyen messzire utaznunk, elég csupán beírni a „glamping” varázsszót a keresőbe, és szinte bármelyik európai országban találunk ilyen szálláslehetőséget. Ha eddig viszolyogtunk a kempingezés gondolatától, tegyünk vele egy próbát!

Már tervezi a következő álomutazást? Ne feledkezzen meg az utasbiztosításról! Személyre szabott ajánlatok és online biztosításkötés a Netrisk.hu utasbiztosítás kalkulátorral

Zöld utazás

A környezettudatosság egyre nagyobb szerepet kap világszerte, és mivel az ökológiai lábnyomunkat igencsak megnöveli a légi közlekedés, nem csoda, hogy az idei év utazási trendjei között a „zöld” utazás is szerepel. Sokan már kifejezetten ez alapján választanak úti célt, sőt, számos ökoszállás és karbonsemleges hotel érhető el Európában és a tengerentúlon is. Jó tudni, hogy Európán belül számos kedvezményes vonatjegy érhető el azoknak, akik szeretnének kisebb lábnyommal utazni, a Skyscanner pedig január óta megmutatja, hogy a különböző repülőjáratok közül melyiknek alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása.

B-terv

Az egyre olcsóbb repülőjegyeknek és a bővülő szálláslehetőségeknek köszönhetően folyamatosan nő a turisták száma, ezt pedig már nemcsak a helyiek, de maguk a turisták is elkezdték tehernek érezni. A valódi turistaparadicsomok helyett egyre többen döntenek egy „B-terv” mellett, azaz az adott országban inkább egy kevésbé népszerű várost választanak. Akármelyik úti cél mellett döntünk, indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a helyi szokásokról!

Microcation és staycation

Frusztráló lehet, ha a szabadnapjaink száma vagy az anyagiak nem engednek meg egy hosszabb utazást, azonban ne csüggedjünk: 2020-ban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a „mikrovakációk”! Ezek az utazások bebizonyítják, hogy 2-3 nap alatt is rengeteg élményt lehet szerezni, ha pedig igazán minimális büdzséből szeretnénk vakációzni, választhatjuk a „staycation” irányzatot is. Ennek a lényege, hogy a saját lakhelyünket fedezzük fel turistaszemmel, ami sokkal izgalmasabb, mint gondolnánk: fizessünk be egy buszos városnézésre, látogassunk el olyan éttermekbe és múzeumokba, ahol még soha nem jártunk, reggelizzünk kávézóban, és szigorúan felejtsük el a napi teendőinket: meg fogunk lepődni, hogy milyen újdonságokat tartogat a városunk!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu