Vakok, gyengénlátók számára

Kérdése van? Válaszolunk.

Bárkivel megtörténhet: az 5 legtipikusabb baleset, ami utazás közben érheti

2019.06.21

Az utazásról legtöbben rögtön a felhőtlen időtöltésre asszociálunk, azonban megesik, hogy váratlan balesetek árnyékolják be a pihenést. Fontos, hogy ilyen esetben azonnal cselekedjünk, és ne várjuk meg, hogy a helyzet egyre rosszabb legyen – mai cikkünkben sorra vesszük a legtipikusabb baleseteket, melyek bármelyik utazóval előfordulhatnak.

1. Napégés, napszúrás

Valljuk be, ez a sérülés nemcsak a külföldi nyaralásaink, de akár egy hétvégi kirándulás alatt is megtörténhet: bár nem lehet eléggé hangsúlyozni a leégés elleni védelem jelentőségét, van, hogy megfeledkezünk róla, és csúnya napégéssel vagy napszúrással zárjuk a napot. A legtöbb ilyen eset kellemetlen, de ártalmatlan, azonban erős fájdalom, hőemelkedés, hányás vagy eszméletvesztés esetén akkor is orvoshoz kell fordulnunk, ha épp külföldön nyaralunk.

2. Ficam, rándulás

Szintén egy tipikus sérülés, ami bárhol, bármikor előfordulhat velünk – sajnos még a nyaralás alatt is. Ha egy rossz mozdulatot követően hasogató fájdalmat érzünk és duzzanatot tapasztalunk, jó szolgálatot tesz egy jeges borogatás, azonban ha a panaszunk nem enyhül, a biztonság kedvéért forduljunk orvoshoz, ahol vizsgálattal és röntgennel kizárják a súlyos ficamot, törést vagy szalagszakadást.

3. Ételmérgezés, gyomorrontás

Nagyon kellemetlen, amikor egy jó hangulatú vacsorát követően kínok között állapítjuk meg, hogy az étellel valami nem volt rendben: egy enyhébb gyomorrontás tünetei szerencsére gyorsan elmúlnak, azonban súlyosabb, lázzal járó ételmérgezés esetén folyadékpótlásra, gyógyszerekre és orvosi segítségre szorulunk, amit külföldön sem úszhatunk meg. Ne halogassuk!

4. Allergiás reakció

Ha egy számunkra idegen tájon pihenünk, számos új inger ér minket: új ízek, új tájak és olyan allergének, melyekkel itthon gyakran nem is találkozunk. Emiatt gyakran utazás során derül fény egy-egy allergiás megbetegedésre, aminek a legszerencsétlenebb esetben súlyos asztmás roham és heves csalánkiütés lehet a vége. Ha allergiás légúti vagy bőrtüneteket tapasztalunk, mindig mérjük fel, hogy elegendők-e a vény nélkül kapható gyógyszerek, kétség esetén pedig azonnal keressünk fel egy orvost.

5. Rovarcsípés

Nem is gondolnánk, hogy milyen intenzív panaszokat okozhat egy rovarcsípés: a helyi duzzanat és fájdalom mellett már egy szúnyog csípése is komoly megbetegedéssel vagy allergiás reakciókkal járhat, főként, ha trópusi országokba utazunk. A rovarcsípéssel terjedő betegségek lappangási ideje gyakran meglehetősen hosszú, azonban ha utazásunk során magas lázat, kiütéseket és általános gyengeséget tapasztalunk, feltétlenül gondoljunk egy ártalmatlannak tűnő rovarcsípésre is. Ilyenkor ne próbálkozzunk házilag történő kezeléssel, inkább forduljunk orvoshoz!

Ne feledjük, hogy amennyiben külföldi utazásunk során orvosi ellátásra szorulunk, és nem rendelkezünk utasbiztosítással, nekünk kell megtéríteni a kezelések és a gyógyszerek árát, az Európai Egészségbiztosítási Kártya pedig csak bizonyos országokban, bizonyos szolgáltatókra érvényes. Számos országban a kórházi ellátás akár milliós összegre is rúghat, különösen, ha műtéti beavatkozásra szorulunk, így soha ne bízzuk magunkat a véletlenre – kössünk utasbiztosítást az utazás teljes hosszára! A Netrisk.hu biztosító partnereinek ajánlatai közül könnyedén kiválaszthatja az utazás típusának és céljának megfelelő ajánlatot, a kiválasztott utasbiztosítást pedig azonnal meg is kötheti itt:

https://www.netrisk.hu/biztositas_dijszamitas/utasbiztositas/utasbiztositas.php

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu