Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Balaton vagy tengerpart? Segítünk dönteni!

2021.05.21

Egy nyaralás megtervezésekor számos szempontot kell figyelembe vennünk, idén azonban még a szokásosnál is jobban meg kell gondolnunk, hova utazunk. Vajon maradjunk a jól bevált Balatonnál, vagy egy tengerpartot célozzunk meg? Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen szempontok alapján érdemes dönteni.

Mit várunk a nyaralástól?

Mielőtt döntést hoznánk a „Balaton vagy tengerpart” kérdésben, érdemes átgondolni, hogy pontosan mit várunk a nyaralástól. Szeretnénk visszafogott, pénztárcabarát utat, vagy pont, hogy luxuskörülményekre vágyunk? Kényelmes, kiszámítható nyaralást tervezünk, vagy szívesen áldozunk több időt a szervezésre? Mennyire fontos, hogy gyorsan és könnyedén megközelíthető legyen az úti célunk? Aggódunk-e a különböző beutazási szabályok és egy esetleges újabb járványhullám miatt? Ha ezeket a kérdéseket megválaszoljuk magunkban, sokkal egyszerűbb lesz a döntés.

Külföld vagy belföld? Autó vagy repülő? Utasbiztosítás ajánlatok összehasonlítása és biztosításkötés online, akár az indulás napján is!

Hol és hogyan nyaralhatunk olcsóbban?

Akár külföldre, akár belföldre utazunk, szinte kizárólag az igényeink szabják meg a nyaralás költségvetését, így nekünk kell eldöntenünk, hogy mely szempontok fontosak a számunkra. Hiába találunk nagyon kedvező áron szállásokat távoli, egzotikus desztinációkon, az utazás és az ott tartózkodás költsége jellemzően kiteszi, sőt, gyakran meg is haladja a szálláson megspórolt összeget. Ha külföldi vagy belföldi nyaralásunkon az időnk nagy részét a parton vagy városnézéssel töltenénk, elsősorban a szállás költségén spórolhatunk: választhatunk olcsóbb kempingeket, hosteleket és panziókat, illetve dönthetünk úgy, hogy a szállás által felkínált menü helyett magunk gondoskodunk az étkezésről. A különböző fizetős élményprogramok (pl. hajókázás, különböző vízi sportok) helyett bejárhatjuk a környéket gyalog vagy biciklivel, a benzinköltségnél pedig gyakran költséghatékonyabb megoldás, ha busszal vagy vonattal utazunk. Utasbiztosításunk megkötése előtt érdemes egy összehasonlító portál segítségével megtekinteni a biztosító partnerek különböző ajánlatait, és kifejezetten az utazásunknak megfelelő biztosítást választani. Bár a biztosítások esetén nem érdemes kizárólag az ár alapján dönteni, elképzelhető, hogy egyes biztosítók sokkal kedvezőbb áron kínálják ugyanazt a konstrukciót, így ezen is spórolhatunk.

Ezért csodálatos a Balaton

Egyértelmű, hogy egy balatoni nyaralásnak számos előnye van: az ismerős terepen nyugodtan átadhatjuk magunkat a pihenésnek, nincsenek nyelvi akadályok és nagy távolságok. A Balaton látványa, a hekk, a lángos, a parton árult főtt kukorica és a vízibiciklik mindenkiben nosztalgiát ébresztenek, ha pedig gyerekekkel utazunk, fantasztikus élmény közösen is átélni mindazt, amit gyerekként már egyszer megtapasztaltunk. A Balaton igazán családbarát úti cél, amely kisgyerekkel sem okoz nagy kihívást, hiszen az ország bármely részéről könnyen és gyorsan megközelíthetjük. A Balaton térsége rendkívül változatos: a borvidékek, a különböző szállások, strandok és programok között bárki megtalálja a kedvére valót, ha pedig városnézésre vágynánk, könnyedén kiruccanhatunk a közeli településekre. Ha idén úgy döntünk, hogy belföldön nyaralunk, azzal a hazai idegenforgalmat támogatjuk, és fontos szempont lehet, hogy nem kell aggódnunk az országok közötti beutazási szabályok miatt sem.

Miért válasszuk a tengerpartot?

Egy tengerparti nyaralás mindenki számára életre szóló élmény: a vakítóan kék tenger, a mesés, homokos partok és a szikrázó napsütés egy pillanat alatt elfeledteti velünk az elmúlt hónapok megpróbáltatásait. Akármilyen járművel indulunk útnak, már maga az utazás is felér egy kalanddal, amelyet a kisebbek és a felnőttek is ugyanúgy élveznek. Egy másik országban kiszakadhatunk a hétköznapok mókuskerekéből: új nyelveket, kultúrákat és ételeket ismerhetünk meg, mesés épületeket és városokat láthatunk, így merőben más élményeket szerezhetünk, mintha belföldön utaznánk. A hazai és uniós védettségi igazolványoknak köszönhetően számos ország már most jelezte, hogy szabad beutazást biztosít a védett turisták számára, így szinte úgy érezhetjük, mintha egy rövid időre visszacsöppennénk a megszokott életünkbe. Ne feledjük: akár a Balatont, akár a tengerpartot célozzuk meg, feltétlenül kössünk utasbiztosítást, amellyel bebiztosíthatjuk magunkat és értékeinket a váratlan helyzetekre – így felhőtlenül élvezhetjük a jól megérdemelt pihenést!

Figyelem! Utazás előtt feltétlenül tájékozódjon az aktuális beutazási feltételekről a Konzuli Szolgálat weboldalán, vagy a kormányzati koronavírus tájékoztató portálon!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu