Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

3 kora őszi kirándulóhely, amit tömeg nélkül élvezhetünk

2020.08.28

Lassan elérkezik az időszak, amikor szeretnénk a szabadban kiélvezni a nap utolsó sugarait, azonban elkerülnénk a népszerű turisztikai célpontokat, és az ezekkel járó tömeget. Cikkünkben három olyan belföldi úti célt mutatunk, ahol háborítatlanul kirándulhatunk.

Nagymaros

Bár a Dunakanyar a népszerűbb úti célok közé tartozik, Nagymaroson nem kell attól tartanunk, hogy tolongás alakul ki az utcákon. Tegyünk egy nagy sétát a Duna-parton, üljünk be egy kávéra vagy süteményre a jobbnál jobb cukrászdák egyikében, ha pedig gyakorlottabb túrázók vagyunk, célozzuk meg a Hegyes-tetőt, melynek csúcsán lenyűgöző élményt nyújt a Julianus-kilátó. Ha több napra maradnánk, a környékbeli hotelek helyett válasszunk egy meghitt erdei házikót, így a zsúfoltság helyett gyönyörű, természetközeli környezetben kapcsolódhatunk ki. A Dunakanyarban meglehetősen jó a bicikliút-hálózat, így a bátrabbak akár Budapestről is elindulhatnak két keréken – ha elfáradtunk, a Szob és Budapest között gyakran közlekedő gyorsított-, zónázó- és személyvonatokkal kerékpárjegy megváltásával könnyedén hazautazhatunk.

Utasbiztosítás belföldre is: tudja biztonságban magát és családját belföldi utasbiztosítással! Online biztosításkötés percek alatt a Netrisk.hu-n

Ócsa

A fővárosban élők számára jó hír, hogy még Budapest agglomerációját sem kell elhagynunk ahhoz, hogy igazán nyugodt körülmények között kirándulhassunk. Ócsa egy aprócska, de annál szebb város, amely számos kincset tartogat: kezdjük az utunkat a Selyem-réti tanösvényen, amely mesebeli tájakra kalauzol minket, ráadásul a kezdő kirándulók számára is könnyen teljesíthető. Az oda-vissza összesen 3 kilométeres tanösvényen 6 állomáson ismerhetjük meg a környék élővilágát, megcsodálhatjuk a pompás láperdőt, és egy kis szerencsével több ritka állatfajt is megleshetünk – szúnyog- és kullancsirtóval azonban mindenképpen készüljünk! Ha Ócsán járunk, ne hagyjuk ki a rendkívül látványos Öreg-hegyi pincesort sem, ahol csaknem száz jellegzetes, zsúptetővel fedett, földbe vájt pincét tekinthetünk meg.

Szomolya

Szomolya neve valószínűleg keveseknek cseng ismerősen: ez a mindössze 1700-as lélekszámú község a Mezőkövesdi járásban helyezkedik el, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye határában. Ha egy izgalmas kirándulásra vágyunk, mindenképpen látogassunk el a szomolyai kaptárkövekhez, ahol nem mindennapi látványban lehet részünk. A kaptárkövek olyan kőtornyok, amelyek oldalaiba fülkéket faragtak – ezeknek a rendeltetéséről a mai napig számos legenda kering, az azonban biztos, hogy Szomolyán igen nagy számban tekinthetjük meg ezeket a látványos fülkéket: a településen négy lelőhelyen összesen 132 darab fülkét találunk. A kaptárkövekhez könnyedén megközelíthető, rövid tanösvény vezet, azonban készüljünk hosszas lépcsőzésre, a fémjárdák miatt pedig legyen rajtunk stabil lábbeli.

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu