Barion Pixel Vakok, gyengénlátók számára

Ne forduljon káoszba a karácsony! 5 kármegelőző tipp az ünnepekre

2020.12.02

Sokan vártuk már az ünnepi készülődés, az advent és a karácsony meghitt időszakát, így érthető, ha ezeket a napokat-heteket szeretnénk a lehető legnyugodtabb körülmények között átélni. A különböző káresetek azonban ilyenkor sem tartanak pihenőt, így fontos, hogy időben felkészüljünk a leggyakoribb ünnepi károkra, és lehetőség szerint meg is előzzük ezeket. Nézzünk 5 kármegelőző tippet!

1. Óvatosan az adventi koszorúkkal!

Egy lakástűz soha nem jöhet jókor, így az adventi gyertyák meggyújtásakor több dologra is oda kell figyelnünk. Igyekezzünk úgy összeállítani a koszorút, hogy a gyertyák közelébe ne kerüljön éghető anyag (pl. dekorációs szalma, száraz növényi részek), a gyertyákat pedig alaposan rögzítsük az alapra. A kész koszorút stabil alapzatra, függönyöktől és a karácsonyfától távol helyezzük el, lehetőleg olyan helyre, ahol egy esetleges tűz esetén gyorsan el tudjuk oltani a lángokat. Gyertyagyújtást követően soha ne hagyjuk őrizetlenül a koszorút, mindenképpen oltsuk el a gyertyákat, mielőtt elhagyjuk a helyiséget. Társasházban különösen fontos, hogy ne bánjunk felelőtlenül a nyílt lánggal: ha feledékenyek vagyunk, készítsük a koszorút LED-égős gyertyákkal, amelyek élethűen imitálják a valódi gyertyák meghitt, pislákoló fényét.

Lakásbiztosítás ajánlatok összehasonlítása és biztosításkötés a Netrisk.hu-n

2. Csak biztonságos fényfüzérrel díszítsünk!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az olcsó, jellemzően távol-keleti fényfüzérek veszélyét: ezek a filléres dekorációk a zárlat veszélye mellett könnyedén túlhevülhetnek, így az illetékes hatóságok minden évben felhívják a figyelmet ezeknek a mellőzésére. Kétes webshopok helyett válasszunk megbízható kereskedőket, és vásároljunk olyan fényfüzért, amelyet igazolhatóan bevizsgáltak Európában is (keressük a CE-jelölést). A régi, szülőktől vagy nagyszülőktől örökölt fényfüzérektől is ideje megszabadulni: ezek helyett válasszunk alacsonyabb fogyasztású, időzíthető LED-világítást, amellyel akár a betörőket is elijeszthetjük. Sokan szívesen helyeznek el fényfüzéreket a kertben is: ebben az esetben kizárólag kültéri égősort használjunk, amelyet szintén kültéri hosszabbítóba csatlakoztassunk – a beltéri fényfüzérek kültéren rendkívül veszélyesek lehetnek!

3. Biztonságos karácsonyfa = nyugodtabb ünnep

Kevés meghittebb pillanat van a karácsonyfa felállításánál, ezért hogy sokáig élvezhessük a látványát, érdemes betartani néhány alapszabályt. Élő fenyő vásárlásakor fontos szempont a lakás páratartalma, és az, hogy hova kerül a karácsonyfa: alacsony páratartalom esetén, vagy ha a fenyőt csak fűtőtest közelében tudjuk elhelyezni, a hagyományos lucfenyő helyett válasszunk olyan fajtát, amely kevésbé hajlamos a kiszáradásra, és nem hullatja a tűleveleit – ilyen például az egyre népszerűbb Nordmann fenyő. Hasznos, ha a vásárláskor már nálunk van a karácsonyfatalp is, amelybe pillanatok alatt belefaragják a fát, így nem kell otthon barkácsolnunk – ezzel a balesetveszélyt is csökkentjük. Egy kiszáradásnak indult karácsonyfa szó szerint tűzifaként lobbanthatja be a legkisebb lángot is, így mindenfajta nyílt lángot (gyertya, mécses, csillagszóró) tartsunk biztonságos távolságban. Macskatulajdonosként több óvintézkedést is be kell vetnünk, hogy házi kedvencünk és a karácsonyfa is épségben maradjon: részesítsük előnyben a műfenyőt, vagy a puhább levelű, kisebb méretű élő fenyőket, üvegből készült díszek helyett pedig műanyag gömbökkel dekoráljuk a karácsonyfát. A különböző elektromos vezetékeket (pl. fényfüzér) gondosan vezessük el a fal mellett, és csak olyan magasságba helyezzünk ilyet, ahol a cicánk már biztosan nem fér hozzá.

4. Vigyázzunk a konyhában!

A háziasszonyok számára a karácsony gyakran minden, csak nem pihentető, kimerülten pedig könnyebb hibázni is: ügyeljünk arra, hogy ne vállaljuk túl magunkat! Sokkal jobb együtt, meghitt hangulatban elfogyasztani egy egyszerű, kétfogásos ünnepi menüt, mint a konyhából nézni, ahogy a család többi tagja nélkülünk halad végig a hatfogásos menüsoron. Közhely, de valóban nem attól lesz szép az ünnep, hogy egy ötödik fajta süteményt is kihelyezünk az asztalra, és azzal sem lesz kevesebb a hangulat, ha a bejglit idén cukrászdából rendeljük – legalább nem nekünk kell aggódni azon, hogy megreped-e! Sütés-főzés esetén mindenképpen figyeljünk arra, hogy a tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk magára: elég egy közelben felejtett konyharuha, vagy egy adag túlhevült olaj, és akár pillanatok alatt lángokba borulhat a konyha.

5. Csak mértékkel!

Az ünnep hevében gyakran a kelleténél több alkohol fogy, amely azonban az otthoni káresetek számát is megnövelheti. Ne feledjük, hogy hiába rendelkezünk lakásbiztosítással, ha a kár alkoholos befolyásoltság alatt keletkezik (pl. ha összetörünk egy értéktárgyat, vagy az ünneplés hevében leverjük az adventi koszorút, és tűz keletkezik), a biztosító megtagadhatja a kifizetést. Az ünnepek alatt is figyeljünk a mértékletes alkoholfogyasztásra, és emeljük az ünnep fényét néhány különleges, fűszeres, alkoholmentes itallal!

Hasznosnak tartja ezt a cikket?
Szerző: Netrisk.hu